MasterCard simte deja de un an că moneda digitală îi suflă în ceafă. Bitcoin-ul a devenit destul de mare la nivel mondial iar acum nu mai poate fi ignorat ca metodă de plată viabilă și monedă. Într-un interviu dat pentru publicația International Business Times, Ann Cairns, președinte al piețelor internaționale pentru MasterCard, a fost întrebată direct despre bitcoin și despre felul în care se compară cu MasterCard.
MasterCard simte presiunea inovației creată de bitcoin
MasterCard și excutivul lor analizează moneda bitcoin de mai bine de un an, de când a devenit o forță economică majoră în Australia. Anul trecut, Australia avea 7% din întreaga piață globală bitcoin (vorbim aici despre piața consumatorilor) iar senatul a luat în considerare ideea de a crea un cadru legislativ pentru moneda digitală. Atunci s-a resimțit atacul asupra MasterCard.
Au lansat o campanie agresivă direct cu Senatul împotriva monedei bitcoin și a naturii sale nereglementate. MasterCard a creat de asemenea și un material video explicativ făcut să sfâșie imaginea bitcoin. Printr-un efort bancar coordonat de a contracare schimburile bitcoin închizând luna conturile bancare asociate cu moneda digitală, valul de susținere pentru bitcoin pare să scadă, dar MasterCard cu siguranță se simt amenințați.
”Bitcoin-ul așa cum arată astăzi este lent, în sensul timpului de tranzacție și felul în care se face autentificarea, care poate să dureze câteva minute. Nu funcționează cu adevărat în mediul de afaceri rapid din ziua de azi, cu atât mai mult în stațiile de trenuri și alte locuri în care ai milioane de oameni care încearcă să treacă de casa de bilete – acolo ai nevoie de autentificare instantanee în timp real și de furnizare rapidă” a declarat Cairn
Sistemul comercial bancar și companiile interesate de plățile comerciale ca MasterCard au o problemă serioasă cu lipsa de reglementare a criptomonedei. MasterCard nu vor să fie făcuți praf de natura descentralizată a monedei digitale, așa cum s-a întâmplat cu ziarele pe hârtie care au pierdut în fața Internetului.
”Nu mi se pare că sistemele financiare mondiale vor permite acestor activități să continue nereglementate. Ar fi dificil pentru economii să ruleze singure dacă ăsta ar fi cazul. În termeni de reglementări, în termeni de lege și ordine, în termeni de cum își administrează oamenii economia la nivel masiv, moneda bitcoin va trebui să evolueze și să se schimbe pentru a avea parte de adopție globală” a mai spus Cairn.
Un avantaj evident pe care îl are moneda bitcoin asupra sistemelor de plată cu cardul tradiționale este problema furtului de identitate a consumatorului. În SUA, fraudarea cardurilor de credit este în creștere. Aproximativ 31,8 milioane de consumatori din SUA s-au trezit cu datele și banii de pe card furate doar în 2014, de 3 ori și ceva mai mult decât numărul celor afectați în 2013, iar cifrele nici măcar nu includ statisticile fraudelor cardurilor de debit. Multe programe de plată tradiționale încă folosesc programe necriptate și nesigure cum ar fi emailul.
”Dacă faci tranzacții prin email nu e foarte sigur. Este un mediu necriptat, ajunge undeva în eter, la liber, așa că oamenii pot să îl citească și așa mai departe, ceea ce a devenit o problemă destul de mare deja pentru mulți oameni” a declarat Cairn.
Cu moneda bitcoin, identitatea unui consumator nu este niciodată legată de fiecare tranzacție, cum ar fi cumpărareade carduri, crearea unei plase de siguranță majore. MasterCard lucrează la îmbunătățirea protecției consumatoruliu, ba chiar a început să folosească tenologii criptate pe care moneda bitcoin le-a folosit de la început pentru a proteja informațiile clienților, începând cu MDES (MasterCard Digital Enablement Services). Acesta reține semnătura de 16 caractere într-un container și trimite o versiune criptată a acesteia pentru utilizare.
Când descrie felul în care funcționează pe piață acest sistem, pare că vorbește despre moneda bitcoin.
”Odată ce începe să fie omniprezent, va fi foarte simplu și ușor de făcut. La acest nivel, lucrurile abia încep să se miște, băncile încep să îl adopte, comercianții încep să îl adopte” a spus Cairns.
Monitorizare? De asta e nevoie pentru a avea cumpărături sigure cu cardul?
Pentru a proteja sistemele tradiționale de plată, MasterCard și alți furnizori de servicii comerciale decid să ceară mai multe informații despre clienți nu mai puține, inclusiv date biometrice.
Multe telefoane folosesc acum scanarea amprentelor, dar unde ajung acestea să fie stocate și protejate? Probabil pe n server centralizat care ar putea fi compromis. MasterCard Identity Check face fotografii ale consumatorilor pentru a autentifica tranzacțiile. Cairns menționează de asemenea și brățara Nymia, care măsoară electrocardiograma pentru autentificarea utilizării, ceea ce înseamnă supraveghere constantă a utilizatorului.
”Cu acest tip de autentificare nici măcar nu trebuie să faci nimic, ai o brățară la mână și atunci când faci plata poți pur și simplu să comunici cu un terminal și să îi spui că…tu ești” spune Cairns, impresionată de inovația utilizării tehnologiei biometrice.
Se pare că informațiile personale ale consumatorului distribuite undeva în eter nu sunt reduse ci se află în creștere, pentru a proteja sisteme ale unor comercianți ca MasterCard de răspunderea pentru fraude.
Moneda bitcoin nu este perfectă, dar cu siguranță că din punctul ăsta de vedere și-a făcut treaba. Se pare că unele companii disperate încearcă să facă tot felul de acțiuni disperate pentru a ne ține în siguranță. Într-un fel sau altul, nivelul de securitate pentru utilizatorul de card va fi direct legat de câte informații personale oferă utilizatorul.
Vă face acest lucru să vă simțiți mai în siguranță? Breșele în securitate au ajuns la nivel global, iar acum companiile de carduri vor amprente, poze, informații de pe telefon și acum și electrocardiograma, toate pentru binele nostru.
Știți ce se spune despre calul bătrân, care nu mai învață să sară? Scamatoria pare să fie pe seama consumatorului, iar informațiile personale ale acestuia sunt sacre. MasterCard face ce face și desființează ideea de securitate, dar pentru toți ceilalți, există bitcoin.
Sursa – Evander Smart via CoinTelegraph