Marile rețele bancare din lume continuă să refuze să asigure servicii pentru companiile cripto. HSBC Holdings Plc, Bank of America Corp. și JPMorgan Chase sunt printre marile rețele ce au adoptat această poziție.
„Nici o bancă nu este dispusă să-i ajute”, a declarat Robby Houben, avocat și profesor la Universitatea din Anvers. Acesta este unul dintre autorii unei lucrări pentru Parlamentul European cu privire la crimele financiare care implică criptomonedele.
„Am întâlnit niște oameni cu adevărat profesioniști în cripto care nu merită o reputație atât de rea și doresc ca sectorul să fie reglementat. Totuși, pentru fiecare dintre aceștia, există o mulțime de alții care încearcă să înșele publicul, să evite impozitele. „
Proceduri AML prea complicate
Majoritatea specialiștilor sunt de părere că bănci ca si Bank of America Corp. refuză implicarea în cripto din cauza dificultății birocratice. Legislația AML prevede o metodologie complicată pentru verificarea sursei fondurilor și urmărirea tranzacțiilor. În cazul afacerilor cripto, acest proces este mult îngreunat, iar băncile nu sunt dispuse să investească timp și efort.
„Soluția standard „mergeți la filiala locală Chase” nu funcționează în cripto”, a declarat Sam Bankman-Fried. El este directorul executiv al Alameda Research, o firmă de tranzacționare digitală în Berkeley, California.
„Nu este ilegal ca băncile mari să asigure servicii bancare pentru industria cripto, dar este o durere de cap masivă pentru ele. În prezent, nu doresc să depună efortul necesar pentru a rezolva această problemă”,
a explicat Bankman.
În întreaga lume, autoritățile de reglementare impun noi reguli privind afacerile cu criptomonede.
Acestea sunt supuse unor standarde mai stricte pentru derivatele legate de monedele digitale sau introduc noi cerințe de acordare a licențelor.
Aceste avertismente sunt mai puternice în ceea ce privește necesitatea ca băncile să respecte regulile existente pentru combaterea spălării banilor. Eforturile pentru conformitate deja costă firmele financiare aproximativ 25 de miliarde de dolari pe an, potrivit unei estimări.
Soluții creative
Între timp, oameni de genul lui Jesse Powell, CEO al exchange-ului Kraken, sunt prinși în mijloc. Șeful uneia dintre cele mai vechi platforme de tranzacționare de Bitcoin s-a plâns pe Twitter că „a trebuit să folosească metode similare cu spălarea de bani pentru a supraviețui”.
În ianuarie, JPMorgan Chase și Bank of America Corp au închis conturile folosite pentru plata salariilor angajaților peste noapte.
Mark Lamb, directorul general al platformei CoinFLEX din Hong Kong, a declarat că plătește salariații, avocații și contabilii în cripto sau în așa-numitele monede stabile, cum ar fi Tether.
„Sistemul bancar nu a fost niciodata prietenos cu cripto. Deși atitudinea a avut sens în primele zile, continuă și în prezent să eticheteze toate afacerile cripte ca un risc ridicat. Este o atitudine indefensibilă și protecționistă”, a spus Lamb. „M-am spălat pe mâini de ei și acum evit băncile în totalitate”.
Mici bănci de nișă
În timp ce cele mai mari bănci evită criptomonedele, un grup de bănci mici s-au concentrat pentru a deservi acestă piață. Un exeplu este Silvergate Bank din San Diego, care a declarat în noiembrie că întreprinderile cripto au potențialul de a aduce până la 40 de miliarde de dolari în sistemul bancar. Alte bănci care deservesc firmele cripto includ Bank Signature în S.U.A. și Bank Frick în Europa.
Reprezentanții JPMorgan și Bank of America Corp au refuzat să comenteze relațiile cu firmele cripto. Un purtător de cuvânt al HSBC a declarat că banca monitorizează evoluția monedelor digitale. Cu toate acestea, nu asigură servicii pentru exchange-urile cripto.
În Londra, compania de investiții și consultanță NKB Group, s-a străduit să stabilească relații bancare.
Asocierea companiei cu criptomonedele este adesea un obstacol de evitat. Firma a derulat luni de discuții detaliate cu potențialii parteneri bancari, fără rezultat.
Ben Sebley, șef de brokeraj al NKB, a concluzionat:
„Negarea serviciilor bancare de bază este stupidă, împiedică creșterea sectorului și forțează companiile să devină creative pentru a rezolva problema. Băncile sunt prea prudente.”