Agustin Carstens, șeful Băncii de Decontari Internaționale (BIS), a recunoscut că băncile centrale vor trebui probabil să emită curând propriile monede digitale. BIS este considerată banca centrală a băncilor centrale și s-a remarcat în trecut ca un critic al criptomonedelor.

Atitudinea organizației s-a schimbat în ultimul timp, susținând utilitatea așa numitelor CBDC – monede digitale emise de băncile centrale.

Carstens a declarat pentru Financial Times că BIS sprijină eforturile băncilor centrale de a cerceta și dezvolta monedele digitale bazate pe monedele naționale fiat.

cumpara masina cu bitcoin

Aparent, o serie de bănci centrale lucrează în prezent la elaborarea unor astfel de proiecte. În plus, Carstens a subliniat că există cerere din partea publicului ca monedele digitale să fie emise cât mai repede.

„Există cerere pe piață și trebuie să putem furniza monedele digitale ale băncilor centrale mai repede decât planificasem inițial”,

a declarat reprezentantul BIS.

Criptomoneda Libra a Facebook, un imbold pentur băncile centrale

Comentariile lui Carstens au fost făcute imediat după ce Facebook a dezvăluit planurile sale de lansare a criptomonedei Libra. Subiectul a atras imediat atenția mass-media și a insituțiilor publice, care o consideră o amenințare la adresa băncilor centrale. Perspectiva intrării pe piața financiară a unei companii de tehnologie cu miliarde de utilizatori este un semnal de alarmă pentru monedele de stat.

De exemplu, Ministrul de Finanțe al Franței a spus că nu trebuie să se permită ca Libra să devină o monedă suverană.

În SUA, Congresul a cerut Facebook să oprească dezvoltarea rețelei Libra până la audieri.

Chiar și BIS a menționat proiectul Facebook în cel mai recent raport anual. Analiștii și-au exprimat temerea că inițiative precum Libra reprezintă o amenințare pe termen lung pentru controlul băncilor centrale asupra banilor:

„Autoritățile de reglementare trebuie să asigure un mediu concurențial echitabil între marile companii tehnologice și bănci. Trebuie să țină cont de baza mare de utilizatori pe care aceste companii le au, de accesul la informații și de modele de afaceri de anvergură”.

Carstens a abordat din nou problema Facebook și în interviul acordat Financial Times:

„Problema este cum va fi folosită moneda? Va exista dezvăluirea informațiilor sau a datelor care pot fi utilizate în furnizarea de credite și modul în care se protejează viața privată a datelor? „

El a menționat și că cea mai urgentă problemă ce trebuie abordată când vine vorba despre criptomonede este cea a spălării banilor.