Autoritățile americane au arestat cinci persoane acuzate de o schemă Ponzi bazată pe criptomonede denumită BitClub Network. Românul Silviu Cătălin Balaci a fost acuzat de fraudă și vânzarea de securities neînregistrate, alături de americanii Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks și Joseph Frank Abel. Numele celui de-al cincilea inculpat nu a fost încă făcut public.
Rețeaua BitClub a funcționat din aprilie 2014 până în această lună și promitea profituri de peste 60% pe zi din investiția în echipamente de minare cripto. În total, aceștia au reușit să acumuleze peste 722 de milioane de dolari într-un model de afaceri extrem de asemănător cu o schemă Ponzi sau MLM.
Mai exact, cei cinci au convins investitorii să participe cu bani în presupuse mining pools de criptomonede, în special Bitcoin. De asemenea, ofereau bonusuri semnificative pentru atragerea altor persoane în schemă.
BitClub Network, o schema construita pe „spatele idiotilor”
În spatele scenei, ei păreau să îmbine lăcomia, disprețul pentru investitori și, uneori, îndoiala cu privire la susținerea schemei, potrivit procurorilor.
În februarie 2015, Goettsche l-a îndrumat pe Balaci să „sporească câștigurile miniere zilnice începând de astăzi cu 60%”, potrivit rechizitoriului. Românul a avertizat
„că nu este sustenabil, adică intrăm pe teritoriul ponzi. „
- Citeste si: Grup de hackeri români, condamnați în SUA
Potrivit documentelor adunate de procurori, Balaci i-a spus lui Goettsche la lansarea companiei că publicul lor țintă va fi „investitorul tipic MLM (multi-level marketing)”. Mai târziu, Goettsche i-a spus lui Balaci ca modelul lor de afaceri este „construit pe spatele idioților” și că „a oferi dovezi cu privire la minerit … înseamnă doar să convingi imbecilii”.
Weeks și Abel au realizat campanii de promovare extinse ale BitClub Network, ce au inclus seminarii în mai multe state americane.
Securitatea in spatiul crypto – Cum ne protejam criptomonedele!
Dacă sunt condamnați, cei cinci inculpați sunt pasibili de pedepse maxime de 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 250.000 de dolari.