Pe 2 Ianuarie, economistul Tendayi Kapfidze a susținut că Bitcoin este o schemă piramidală. El a afirmat că oamenii pot câștiga bani numai în funcție de numarul noilor veniti.
Kapfidze susține, de asemenea, că Bitcoin
„nu are nicio utilitate reală în lume. De zece ani încearcă să-i creeze o utilitate. Este o soluție în căutarea unei probleme și încă nu a găsit o problemă de rezolvat.”
Desigur, tot mapamondul a preluat stirea inclusiv publicatiile romanesti Digi24 si WS.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este un sistem monetar electronic peer-to-peer(P2P). Principiile de bază au fost introduse prin whitepaper-ul publicat de Satoshi Nakamoto pe 31 octombrie 2008. Oficial, primul block Genesis a fost generat pe 3 ianuarie 2009.
- Pe acelasi subiect: Pentru prima data in limba romana – Moneda bitcoin explicata de Satoshi Nakamoto
De-a lungul anilor, Bitcoin a atras noi utilizatori, traderi și investitori. Majoritatea dintre ei au fost atrași de ideea unei rețele globale, fără granițe, descentralizate, care permite oricui să trimită bani către altcineva în orice moment. Mai mult, datorită naturii sale descentralizate, Bitcoin crește, de asemenea, securitatea și viteza tranzacției.
Pe măsură ce popularitatea Bitcoin a crescut, iar moneda a atins valoarea maximă de 20.000 USD la sfârșitul anului 2017, instituțiile au început să-i acorde atenție. Este prima aplicatie a tehnologiei blockchain si cea mai buna alternativa la digitalizarea sistemului financiar global. Are potențialul de a intra în mainstream ca prima moneda globala.
Bitcoin nu este perfect – este încă tânăr și incapabil să se extindă, precum și foarte volatil, dar cu siguranță nu este o schemă piramidală.
Ce este o schemă piramidală?
Conform definiției SEC din SUA, o schema piramidă funcționează pe baza ideii că participanții câștigă bani doar prin recrutarea de noi membri în program. Aceste sisteme promit rentabilitate extrem de mare într-o perioadă scurtă de timp. O schemă piramidală necesită doar ca participanții să contribuie cu bani și să îi convingă și pe alții să facă aceslași lucru.
Banii care provin de la noi recruți sunt folosiți pentru a plăti investitorii din stadiul incipient. Asta înseamnă că schema se va prăbuși atunci când cheltuilelile nu pot fi acoperite de contribuțiile noilor membrii. Aceasta sistuatie este intalnita la proiectul OneCoin.
Bitcoin este o schemă piramidală?
Bitcoin nu funcționează în acest mod. Criptomoneda a atras utilizatorii care căutau să exploateze schimbările de preț pentru a obține profituri rapide, dar proiectul nu i-a invitat niciodată să investească doar în acest scop. Bitcoin a apărut ca un sistem de plăți descentralizat și transparent, care returnează puterea în mâinile oamenilor. A conectat lumea cu rețeaua sa blockchain și a devenit unul dintre cele mai eficiente servicii de transfer de bani la nivel mondial.
Este adevărat că încă mai are probleme cu scalabilitatea, dar tehnologia de bază – blockchain – și plafonul de 21 de milioane de unități previn probleme precum inflația. Acest plafon este responsabil pentru creșterea prețului. Cu cât cererea crește, cu atât prețul Bitcoin crește.
Între timp, Bitcoin a determinat, de asemenea, crearea nenumăratelor alte criptomonede (altcoins). Acestea au dezvoltat soluții pentru o gamă largă de cazuri de utilizare din lumea reală, de la îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare la dezvoltarea de contracte inteligente.
De asemenea, au oferit o soluție pentru cei ce nu au acces la servicii bancare și aduce transparență și imuabilitate tranzacțiilor. A eliminat intermediarii din tranzacțiile financiare. Mai simplu spus, Bitcoin promite siguranță și schimbări financiare, mai degrabă decât profituri mari pentru sume mici de bani, așa cum ar face o schemă piramidală tipică.
Este de inteles ca „expertii” de la Digi24 si WS sa fie in Goana dupa Trafic! De acea este esential sa ne facem propria documentatie si sa punem la indoiala orice informatie care apare pe marile publicatii.
Asadar, Bitcoin este o schema piramidala? Spune-ne parerea ta in rubrica comentarii.