Datorită statului său, atât ca sistem de plată emergent și tehnologie de plată, autoritățile globale încearcă de multă vreme să se asigure că există colace de salvare pentru toată lumea când vine vorba de prevenția implicării monedei digitale în infracțiuni și teorismul propagat de ISIL. Acesta este un proces care vrea să asigure faptul că putem profita de funcționalitățile sale financiare.
Acest narativ a primit noi dimensiuni în urma atacurilor teroriste din Paris, care au ucis mai mult de 100 de oameni și care fac autoritățile și politicienii să caute măsuri mai agresive pentru a crește securitatea.
Foarte importante sunt autoritățile globale, printre care FinCEN, Europol, FATF, G7 și Interpol, care sunt preocupate de mai multă vreme de reglementarea monedelor digitale din cauza a ceea ce ei consideră potențialul tehnologiei de a fi folosită de grupuri care finanțează teroriștii.
Multe chestiuni de nuanță se pierd atunci când se discută despre atacurile de la Paris. Consiliul European al Uniunii Europene și G7 au convenit să se întâlnească și să evalueze zonele în care există probleme în sistemul financiar.
Articolele din media au fost destul de confuze când vine vorba despre ISIL sau Daesh, despre felul în care acestea sunt finanțate și despre folosirea monedei digitale pentru finanțarea operațiunilor.
Starea confuză a rapoartelor pe această temă a fost luată în discuție și de directorul FinCEN Jennifer Shasky Valvery, într-un discurs în care a spus direct că agenția din care face parte nu crede că monedele digitale prezintă un ”risc mai mare”, comparativ cu alte metode de plată mai bine împământenite.
Conform publicației American Banker, Calvery a spus:
”Au apărut rapoarte publice care fac legătura între ISIL și promovarea folosirii monedei bitcoin și a altor monede virtuale, ca o metodă de a muta și strânge fonduri, dar cred că suntem de asemenea concentrați pe metodele tradiționale de mutare a fondurilor, așa că eu cred că trebuie să fim atenți la ambele sectoare”
Un comentariu atât de nuanțat a fost însă adeseori redus la un titlu simplu. American Banker de exemplu titra scurt – ISIL ar putea să folosească moneda bitcoin, după spusele lui Calvery, FinCEN
Ca răspuns, liderii de opinie din industrie au încercat să aducă la lumină o viziune mai moderată asupra rolului tehnologiei în zona infracțională globală. A apărut de asemenea o circulantă a raportului Trezorăriei Britanice, lansat în luna octombrie, care spunea că moneda digitală este cea mai puțin probabilă metodă de plată folosită în spălarea de bani.
Cu toate acestea, raportul sugerează că activitățile din industrie ar trebui monitorizate din cauza potențialului unor astfel de sisteme să fie folosit atât în scopuri legitime, cât și infracționale.
Conexiuni dubioase cu ISIL
Problemele au început acum două săptămâni, când canalele de știri din industrie au încercat să afle dacă tehnologia ar fi putut juca un rol în finanțarea grupului de atacatori de la Paris.
După apariția acestor știri, platforma NewsBTC a publicat un interviu cu un membru al Ghost Security Group, o organizație afiliată în trecut la Anonymous, care lucrează împreună cu guvernul american și care vorbea despre posibilitatea ca IS să folosească moneda bitcoin pentru a-și finanța operațiunile.
Membrul Ghost Security Group a spus că IS a folosit criptomoneda ca o formă de venit pentru a-și finanța activitățile și că grupul a descoperit mai multe adrese bitcoin folosite de cei afiliați cu IS, deși nu au specificat dacă aceste fonduri au fost folosite în plănuirea atacurilor recente din Paris.
Cu toate acestea, canalele media au publicat interviul cu titlul ”Militanții ISIL care au comis atacurile terorsite asupra Franței aveau o adresă bitcoin cu 3 milioane de dolari.”
Titlul a adus un nou val de știri de la alte canale de media, printre care NetworkWorld și PaymentWeek, care au venit cu rapoarte asemănătoare.
Un reprezentant al Ghost Security a declarat pentru CoinDesk că acele conturi despre care s-a spus că au fost descoperite nu au nici un fel de legătură cu atacurile din Paris, contrazicând mai multe titluri din presă care pretindeau opusul.
Mai mult, reprezentantul a spus că nu se află în posesia adreselor bitcoin despre care se spune că ar fi sub controlul ISIL. ”Nu mai avem adresele. Acestea au fost predate guvernului american pentru verificări și investigații”
Unii observatori, printre care un grup anti-ISIL numit GhostSec, asociat cu grupul Anonymous, au contestat declarațiile celor de la Ghost Security Group, ținând cont că nu există o adresă bitcoin verificabilă sau niște tranzacții înregistrate. Ghost Security group a venit cu o imagine de pe un site acum dezactivat al Statului Islamic, deși adresele bitcoin listate acolo nu erau lizibile. Grupul a spus mai târziu că nu se mai află în posesia acelor informații.
Limbajul inclus pe pagină este identic cu acela de pe un Pastebin din luna mai, prin care adresa bitcoin listată nu a primit sau trimis tranzacții.
Precedente
De asemenea, rapoarte mai vechi care încercau să înțeleagă problema legăturii dintre moneda digitală și IS au circulat în ultima vreme.
De exemplu, foarte des a fost citat un articol din luna septembrie, pulicat de Deutsche Welle, care exploreză presupusa conexiune dintre IS și valuta digitală.
”Între bitcoin și aur, statul islamic experimentează cu moneda,marcând un nou pas către ambițiile de a crea un stat…Aparenta folosire a tehnologiei descentralizate bitcoin a venit aproape în același timp în care IS emitea și lansa propria monedă, dinarul de aur. Folosirea de către grup a celor două monede va servi probabil alte scopuri.”
Articolul îl cita pe analistul junior de la Institutul de Siguranță UE, Beatrice Berton, care a spus:
”Sadaga (donații private) constituie una din principalele surse de venit ale ISIL, iar susținătorii săi din toată lumea ar fi folosit monede digitale ca bitcoin pentru a transfera bani rapid către conturi deținute de militanți ISIL, în același timp minimizând riscul detectării.”
Mii de dolari în bitcoin au fost trimiși către conturi despre care s-a spus că ar fi afiliate cu IS, unul dintre acestea înregistrându-și prima tranzacție în 2012.
Speculațiile despre veridicitatea articolului, în lumina noului val de atenție, au devenit febrile, iar autorul Lewis Sanders nu se dezice de acesta.
Un punct contecios totuși era o eroare evidentă în raportul lui Sanders, în care se pretindea inițial că o adresă ce conține 20 de milioane de dolari în bitcoin ar avea legătură cu ISIL. Sanders a spus mai târziu că este vorba despre o eroare. A mers atât de departe cât să denunțe felul în care raportul său a fost folosit de alți jurnaliști. ”Nu susțin – mai dgrabă condamn – site-urile de știri bitcoin care extrapolează informații eronate din articol”
Uniunea Europeană, cu ochii pe bitcoin
La scurt timp după apariția acestui articol în presă, Reuters i-a dat o a doua viață, când a raportat că țările europene plănuiesc să ”combată” monedele digitale și ”sistemele de plată online anonime”, în încercarea de a descuraja finanțarea activităților teroriste, în urma atacului din Paris.
Conform unui document din partea Reuters, ministerul de justiție și interne al UE urmau să se adune la Brussels pentru o întâlnire de criză.
”Vor îndemna Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, să propună măsuri pentru întărirea controlului metodelor de plată nebancare cum ar fi plățile electronice/anonime și monedele virtuale și transferul de aur, metale prețioase, prin carduri pre-plătite” a spus Reuters, citând concluziile întâlnirii.
La scurt timp după aceasta, alte canale media mainstream au început să acopere știrea. Clara Guibourg de la City AM a preluat raportul original Reuters care sublinia planul de a descuraja finațarea terorismului țintind monedele digitale ca bitcoin-ul.
Autorul a căutat să poziționeze știrea ca parte a unui nou eveniment care ar putea să fie un ”pas înapoi” pentru moneda digitală, în ceea ce a devenit ami apoi o temă amplu dezbătută a reporterilor, în ciuda investigațiilor prelungite ale guvernelor globale legate de subiect.
”Este un pas înapoi pentru bitcoin, care a avut avânt în ultimele luni, de când UE l-a acceptat ca monedă și i-a conferit scutire de TVA. Prețul criptomonedei a crescut masiv, crescând cu 110% în luna octombrie și ajungând la 500$ înainte de a se scufunda la fel de repede cum a urcat, la 330$”
În ciuda articolului, concluziile întâlnirii din Busseles nu a vorbit specific despre bitcoin sau despre alte monede digitale. Cei de la CoinDesk i-au contactat pe reprezentanți ai Comisiei Europene pentru mai multe detalii dar deocamdată nu au primit detalii noi.
Știrile UE au fost acompaniate de un raport separat cum că membri G7 caută să fie mai duri cu moneda digitală, decizie pe care Reuters o asociază cu un răspuns la atacurile de la Paris.
”Serviciul financiar bazat pe software pe care îl oferă FinTech, inclusiv moneda digitală sau monedele virtuale ca bitcoin, operează adesea trans-frontalier și dincolo de mâna lungă a oficialităților de securitate.”
Povestea a fost publicată inițial de Der Spiegel miercuri, când ambele platforme de știri notau că această intenție se extinde și către alte industrii FinTech.
Vechile critici, reînviate
În alte locuri, sursele de știri au folosit acest fond ca pe o formulă de a crea un dialog despre beneficiile și dezavantajele monedelor digitale.
Leonid Bershidsky, de la Bloomberg View, a notat că ”problema est ecă teroriștii nici măcar nu folosesc cu adevărat monedele digitale oricum. Folosesc banii tradiționali, deși circulația sa este deja aspru limitată în țări precum Franța – scenă a celor mai recente atacuri teroriste ale Statului Islamic. În loc să își verse furia pe monedele digitale, acum este momentul ca guvernele să se gândească serios la abolirea banilor.”
”În ciuda binecunoscutei antipatii a Statului Islamic pentru SUA, conturile lor financiare sunt în dolari americani. Veniturile grupului terorist vin în bănci verzi, fie că este vorba despre traficul de petrol, taxe sau subjugarea populațiilor sau a tranzacțiilor cu artefacte furate” a continuat acesta.
A continuat prin a sugera că volatilitatea prețului bitcoin față de alte monede ar face sistemul riscant pentru grupul terorist.
”Grupuri ca Statul Islamic și contractorii lor nu vor o metodă e plată cu care își pot pierde jumătate din valoare într-o singură zi” a concluzionat acesta.
Raprotul lui Bershidksy, chiar dacă vine cu o părere minoritară, a reușit totuși să arate discrepanțele dintre rapoartele media care au apărut în social media în ultima perioadă.
Sursa – Pete Rizzo și Stan Higgins via CoinDesk