Există unii economiști și experți care cred că economia mondială se va confrunta cu o nouă recesiune pe termen scurt sau mediu. Această ar putea fi legată de Statele Unite și economia sa.
Speculatorii și investitorii consideră că Bitcoin ar putea crește în perioada de recesiune. Cu toate acestea, există și opinii contrare.
În timpul recesiunilor tipice, Bitcoin ar fi vândut ca și alte active cu risc ridicat de pe piață. Cu toate acestea, cea mai populară criptomonede ar putea crește în timpul unei crize a datoriilor suverane. Potrivit matematicianului Qiao Wang, Bitcoin este un activ speculativ împotriva inflației și nu o acoperire împotriva recesiunii.
Într-un tweet răspunzând lui Anthony Pompliano, fondator și partener la Morgan Creek Digital, matematicianul a explicat că inflația și criza economica sunt concepte perpendiculare, nu sinonime.
Criza economică din SUA
Recesiunea este definită de o economie în declin în decursul a două trimestre succesive.
Nouriel Roubini, un economist și cripto-sceptic recunoscut, a declarat că datoria crescândă a Statelor Unite va reprezenta o mare problemă. Pentru el, acești factori ar putea juca un rol important în criza economica viitoare. Roubini este de asemenea cunoscut pentru prezicerea crizei financiare din 2008.
În același timp, în ultimii zece ani, piețele de acțiuni din SUA au înregistrat un trend ascendent semnificativ. Acesta este motivul pentru care Rezerva Federală a majorat rata dobânzii de trei ori în cursul anului curent. Acest lucru sugerează că economia Statelor Unite ar putea să înregistreze o încetinire în viitorul apropiat.
Toți analiștii sunt de părere că va avea loc o recesiune, dar nimeni nu știe când va începe.
Tabăra optimiștilor Bitcoin
Există unii cripto-entuziaști care cred că Bitcoin ar putea funcționa ca un bun protejat de criza economică. Investitorii s-ar putea orienta spre Bitcoin pentru că ar funcționa ca un "hedging" împotriva recesiunii.
Există o ipoteză conform căreia Bitcoin este deconectat de la sistemul financiar și este corelat negativ cu piața acțiunilor. Dacă acțiunile scad, prețul Bitcoin crește.
Cu toate acestea, în cursul anului curent, Bitcoin s-a dovedit din ce în ce mai corelat cu S&P 500.
Nu există o evoluție definitivă
Cum se va comporta Bitcoin în timpul unei recesiuni nu este clar. Potrivit lui Dan McArdle, co-fondator al Messari, Bitcoin este preferat ca instrument investițional împotriva inflației și a pierderii încrederii în fiat. Acest lucru este similar cu ceea ce a explicat Qiao Wang.
McArdle a explicat însă că cele două mari depresiuni din Statele Unite au fost deflaționiste.
El a menționat că există două recesiuni diferite, o recesiune ușoară sau moderată (criza de lichiditate) sau o criză a datoriei suverane și o criză valutară.
În cazul unei crize de lichiditate, Bitcoin va avea o evoluție slabă. Oamenii vor vinde Bitcoin pentru a achita datoriile, facturile și alte lucruri.
Bitcoin ar avea un trend ascendent dacă recesiunea moderată sau ușoară se va transforma într-o criză a datoriei sau monedei. Dacă oamenii cred că banca centrală nu este capabilă să mențină valoarea dolarului, Bitcoin ar putea crește. În această situație, Bitcoin ar putea fi comparat mai degrabă cu aurul, decât cu alte active.
În timpul ultimei recesiuni din Statele Unite, aurul a urmat piețele. Oamenii și-au vândut rezervele de aur pentru a-și plăti datoriile. Cu toate acestea, aurul a crescut atunci când criza datoriilor din Europa a explodat, iar Grecia nu a putut să-și plătească datoria.
Dacă există o recesiune și o criză a datoriei suverane, Bitcoin ar putea avea o evoluție pozitivă. Cu toate acestea, o astfel de recesiune ar putea să nu se întâmple în următorii ani. Probabilitățile sunt foarte scăzute.
O economie care scade în mod moderat, fără a deveni o criză a datoriei sau a valutei, ar putea să provoace scăderea Bitcoin. Dacă această criză va deveni mai mare și se va schimba într-o criză a datoriei sau monedei, Bitcoin va crește.