În ultima săptămână, Bitcoin Cash a înregistrat o scădere de 8%, datorată în mare parte conflictului provocat de planurile de hard fork. Dacă în primele zile entuziasmul a provocat creșterea prețului până la 640$, în prezent BCH a ajuns la 510$.

Volumele de tranzacții au fost în scădere de asemenea, de la 1.5 miliarde în 4 noiembrie la 650 milioane pe 10 noiembrie.

Instabilitatea

este alimentată de conflictul dintre cele două versiuni de upgrade lansate pentru hard fork. Dacă majoritatea exchange-urilor au anunțat că vor sprijini versiunea Bitcoin ABC, cel mai mare pool de minare BCH va susține Bitcoin SV.

Analiștii spun că puterea de hash este de partea lui Craig Wright și a versiunii sale Bitcoin SV. Coin Dance estimează că “cel puțin 63%” din minerii BCH susțin SV, în comparație cu “cel puțin 18%” pentru ABC.

Pe baza declarațiilor publice, CoinGeek, SVPool, BMG Pool, okminer și mempool vor sprijini Bitcoin SV. Acestea controlează în prezent 73% din rata hash de rețea, potrivit CoinDance.

Craig Wright a sugerat că minerii au puterea de a sabota versiunea Bitcoin ABC prin minarea blocurilor goale după realizarea hard fork-ului. Astfel de declarații provocatoare nu fac decât să alimenteze controversa și să provoace instabilitate.

Pe de altă parte

CoinDance susține că în prezent 1074 noduri susțin Bitcoin ABC și doar 160 Bitcoin SV. Deschiderea de noi noduri nu este extrem de costisitoare, dar diferența este semnificativă.

Conflictul din comunitate a dus la apariția unei a treia opțiuni – Bitcoin Unlimited. Această versiune suportă ambele upgrade-uri și deține în prezent 800 de noduri în funcțiune.

În acest context, este posibil ca după hard fork-ul din 15 noimebrie, Bitcoin Cash să se împartă în trei lanțuri. Până la urmă, câștigătorul va fi stabilit de piață, pentru că minerii nu vor exploata criptomonede cu preț semnificativ mai mic față de alternative.