Raritatea reprezintă valoare, după cum indică cea mai de bază lege economică. Bitcoinul etalează cel mai bine această lege, prin emiterea de fise limitată la 21 de milioane de bitcoini. Interesant este că pe piață apare un fenomen nou, al colecționarilor care pun mai multă valoare pe anumite fise decât pe altele.
În lumea de carbon, avem colecționari de monede și bancnote rare, din anumite perioade, piese de muzeu valoroase și bani cu defecte vizibile care le ridică valoarea. În lumea virtuală, moneda bitcoin înregistrează momente din istorie la fiecare tranzacție. Teoretic, nu există bitcoini mai ”arătoși” decât alții. În practică însă, fiecare fisă înregistrează un traseu, de la un portofel la altul, care poate să marcheze momente importante din existența sa (și a noastră).
USMS (Serviciul Șerifilor Americani) a scos la licitație bitcoini în valoare de 1,6 milioane de dolari, în mai multe calupuri, bani confiscați în mare parte din lumea interlopă sau în urma unor cazuri penale și civile. Pentru a face licitația mai interesantă, USMS a adăugat și 2,8BTC care au fost confiscați din dosarul Silk Road, direct din portofelul electronic al lui Ross Ulbricht. Este vorba despre o cantitate relativ mică de monede adăugate în calup pentru a atrage posibili colecționari, oameni care preconizează că fenomenul criptomonedei va merge mai departe și că va avea un rol important în istorie.
Astfel, o agenție guvernamentală speculează că unii bitcoini au o valoare specială pentru public, valoare care are șanse mari să crească în timp, ca dolarii de argint emiși la 1800. Nu este o speculație fără o bază solidă. Fiecare bitcoin adună cu el un istoric de tranzacții, unele dintre ele fiind de căpătâi pentru istoria banilor și, mai ales, pentru istoria politică.
Cei mai valoroși bitcoin vor rămâne probabil pentru totdeauna cei din blockul de origine, cei care ar putea să confirme identitatea lui Satoshi Nakamoto. De dragul colecționarilor, sperăm ca aceștia să nu se piardă într-un portofel criptat. Cazul Ross Ulbricht însă nu privește doar istoria monetară ci reprezintă și un caz de profil înalt care marchează existența Dark Web.
Pe parcurs, ar fi interesant de urmărit bitcoinii care au sponsorizat WikiLeaks sau care i-au sprijinit pe alți Internatuți importanți ca Snowden. Așadar, scotociți în istoricul fiselor pe care le aveți în portofel adresele importante prin care au trecut. S-ar putea să aveți parte de surprize interesante.
Vi s-a părut interesant articolul? Ați identificat alte momente istorice la care moneda bitcoin a luat parte? Aveți bitcoini prețioși? Spuneți-ne în comentarii ce ați descoperit.