Piețele economice urmează o anumită ciclicitate de care traderii se folosesc atunci când iau decizia de a investi în active, pentru a-și asigura profitul. Această ciclicitate este ușor de observat pe graficele de preț și interpretate corect doar de cei care inteleg regulile jocului.

Cei care se limitează la câteva date observate empiric știu că prețul bitcoin scade progresiv vara și își reia ritmul de creștere toamna, pentru a culmina în luna decembrie. În același spirit, prima jumătate a săptămânii este mai lentă, pentru ca la sfârșitul de săptămână prețul să crească. Analizele sunt însă mult mai nuanțate decât atât și se bazează pe obiceiurile de tranzacționare ale diverselor grupuri de investitori.

Nu este un secret că piața este manipulată și că participanții la piață își asumă diferite roluri în acest ”acvariu” economic în care se desfășoară experimentul bitcoin. Sunt mulți cei care analizează aceste fenomene, unii în mod tradițional, analog, studiind grafice, alții căutând metode de predicție bazate pe software. Ambele metode, din câte se pare, ar avea cam aceeași acuratețe, dacă comparăm un soft cu rata de succes maximă (60-70%) și un trader cu experiență.

Ecosistemul Bitcoin este un acvariu

Andrei Andone este trader și observator al pieței din 2008 și analist de piață la ferma de minare bitcoin din Bacău, StartHash. Se numără printre membrii care și-au câștigat respectul în comunitatea bitcoin și îl puteți găsi pe diferitele canale de comunicare din comunitatea bitcoin sub pseudonimul BombaUcigașă. Acesta a studiat piața bitcoin de la începuturi și a făcut o notă comparativă cu piețele economice tradiționale, iar concluziile discuției vă pot transforma dintr-un trader care se bazează pe noroc chior într-unul care știe exact când și în ce direcție să se îndrepte. Am discutat cu Andrei despre comportamentul participanților la piață, pentru a trage niște concluzii legate de ciclicitatea prețului bitcoin și felul în care aceasta pot fi intuita, cu un avans de până la un an.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Ecosistemul bitcoin este, după cum îl vede Andrei Andone, un acvariu în care participanții au diferite tipuri de comportament, de la balenele care consumă enorm și influențează întregul ecosistem și până la bancurile de pești care se mișcă în tandem, în funcție de informațiile primite de la vecinii de trading.

Important este ca, în acest sistem, să nu ajungem să fim peștișorii stingheri, care nu simt curentul și care sunt pradă ușoară pentru rechinii mari.

Ciclicitatea prețului bitcoin saptamanal

Pe toate piețele, se observă ușor un pattern săptămânal, care este destul de evident și pe piața bitcoin. Andrei Andone a făcut o analiză a acestor structuri observabile de la o săptămână la alta și a explicat care sunt elementele declanșatoare.

”Începand cu anul 2013 si intrarea masivă a capitalului din China, aceste cicluri prezintă și un interval înjumătățit (3,5 zile si 12 ore) datorat metodologiei de trading folosita de chinezi”,

incepe Andrei Andone analiza.

China are concentrată cea mai mare putere de minare din lume, având aproape monopol tocmai datorită faptului că prețurile de întreținere și electricitate sunt mai scăzute, aducând un avantaj consistent acestei activități. În plus, chinezii tranzacționează intensiv criptomoneda, iar anul acesta au avut activități și mai intense în încercarea de a scăpa de controalele capitale. Așadar,  atunci când analizează mișcările de preț bitcoin, traderii iau în calcul obligatoriu comportamentul chinezilor pe piață.

”Trendul săptămânal este cauzat de capacitatea chinezilor de a-și ajusta pozițiile de hedging față de euro, dolar, yen în timpul când piețele tradiționale sunt închise, sâmbăta și duminica. Odată cu deschiderea piețelor, cursurile tradiționale vor devia și ele în direcții predictibile. Tot vineri, cea mai populară platformă de trading OKCoin, oferă settlement și delivery pentru contractele de futures, cauzând miscări de capital în piețele de Bitcoin. La începutul săptămânii, în special în Europa, comercianții care acceptă Bitcoin își vor incasa fondurile respective oferind presiune de vânzare, în special în prima parte a zilei. Intervalul de 3,5 zile este cauzat de folosirea intensivă a indicatorului Williams R% de către estici, in comparatie cu RSI/MACD preferat de vestici. Miscarile săptamanale sunt amplificate acut și prezintă un recul la jumătatea intervalului care poate fi și el exploatat și amplificat”,

explică Andrei cauzele concrete ale fluctuațiilor.

Practic, care ar trebui să fie atitudinea pe piață, ca trader? Trebuie urmarita ciclicitatea prețului bitcoin?

”Statistic poți alege doua puncte extreme din interval și să castigi în medie diferența. Problema apare când inevitabil ciclurile de interval mai înalt afectează trend-ul. Strategia săptamânală trebuie corectată săptămânal, există posibilitatea reversului”.

Ciclicitatea prețului bitcoin, analizat pe un an

Vara s-a încheiat și intrăm din nou într-o perioadă ceva mai febrilă de tranzacționări, care ar urma să escaladeze până în luna decembrie, dacă ținem cont de piețele anterioare.

” Vara este mai relaxată pe toată durata, activitatea profesională este mai redusă și oamenii se gândesc la distracții. Odată cu terminarea verii încep foarte multe activități economice, apar echipamente noi de mining, intră fonduri speculative în trading, crește interesul academic”,

adauga Andrei Andone, după observații ale pieței cripto și tradiționale îndelungate. Este o situație care se repetă de la an la an.

”Există de asemenea și un ciclu de 8 luni vizibil în vârfurile de preț pe care le-a realizat Bitcoin de-a lungul timpului, la fel cu un interval înjumătățit și de magnitudine mai redusă la fiecare 4 luni. Ciclul de 8 luni este o combinatie de psihologie umana si planificarea fabricilor din China. De obicei producatorii de cipuri aloca in avans calendarul de productie pentru 4 sau 8 luni, placile video si minerii de Bitcoin sunt adusi pe piata la aceste intervale. Intervalul de 240 zile este suficient de lung incat oamenii se plictisesc pe parcurs de pietele crypto si isi muta capitalul in alte zone, urmand sa navaleasca rapid inapoi cand observa miscari noi.”

Explicația lui Andrei ia în calcul deci toate aspectele pieței, de la factorul uman și până la cel industrial. Ambele se desfășoară secvențial și, odată cunoscute, pot să aducă profituri substanțiale în avans.

”Unii traderi sunt convinsi ca pretul Bitcoin urmează cicluri solunare si se asteapta la scaderi masive in timpul lunii pline (ultima data cand a fost luna plina cu eclipsa, Bitfinex a fost „hackuit”)”,

spune, anecdotic Andrei, fără prea multe explicații despre ”astrologia” pieței.

”Pe viitor vom observa si un ciclu mai mare de 4 ani cauzat in mod natural de injumatatirea recompensei minerilor si probabil se poate observa si cel de 8 ani, prezent in pietele traditionale de cateva decenii.”

Elementele care influențează piața bitcoin și investitorii cu cea mai mare tracțiune pe piață

Piața bitcoin se leagă de factorul uman și de obiceiurile de tranzacție ale pieței. Însă în decizia de a vinde sau nu pentru profit, votul nu este, evident unul democratic, bazat pe participant la piață/un vot. Fiecare participant contribuie la balansul pieței prin puterea de cumpărare, iar unii participanți au o tracțiune considerabilă.

„Exista cativa traderi cu experienta de peste un deceniu care retrag constant profituri, si cativa manipulatori pe piata de altcoins care aduna grupuri de pump and dump care castiga constant (uneori le strica jocul o balena si mai si pierd)”,

spune Andrei, clarificând că ”balenele” se constituie de la câteva mii de bitcoini în sus.

Cum rămâne însă cu bancurile de pești, care reacționează rapid la stimuli și la reacțiile celorlalți participanți la piață?

”Este un mit comun faptul ca stirile sau evenimentele cauzeaza direct si independent miscarile de piata. Cel putin in majoritatea cazurilor ele sunt catalist sau accelator pentru miscari care oricum erau in curs sau in pregatire si sunt folosite ca explicatii acolo unde publicul nu are acces la informatiile traderilor. […]Majoritatea va castiga experienta constant, oferind din capitalul lor catre exchange sub forma de comision, catre boti sub forma de spread si catre balene sub forma de reactii emotionale sau lichidari de pozitie”,

spune Andrei, continuând pe ideea că manipulările pieței se fac de către cei care au un interes prea mare pentru a lăsa piața la cheremul bancurilor de pești, pe care fac tot posibilul să le dirijeze.

”Obtinerea unui pret mai bun prin orice metoda (aprobarea executiei hack-urilor, publicarea de materiale defaimatoare, publicarea de evenimente pozitive, lichidarea pozitiilor in directia dorita pentru a obtine lichiditate si a elimina competitia pentru ca apoi pretul sa mearga in directia favorabila) este des folosita la cateva luni de grupurile mari de capital din orice piata.

Majoritatea Bitcoin produs acum este deja contractat in avans de investitorii in fermele mari din China. Practic investitorii respectivi acumuleaza moneda prin orice metoda este mai convenabila (mineritul ofera un pret mai bun decat cel de pe piata)

De ce fac ei asta (moft sau planificat) ramane de vazut”.

Deși discuția atinge o zonă conspiraționistă, este evident că, la vârf, se pariază pe mize ceva mai sigure și că cei care nu știu să piardă (mai ales sume exorbitante) vor face tot posibilul să facă cărțile. Totuși, se pune problema unor evenimente mai puțin previzibile, cum ar fi un ”hacking surpriză” și care pot destabiliza piața. Andrei Andone remarcă faptul că, într-o oarecare măsură, și aceste evenimente coincid cu un trend și cu un pattern care erau deja așteptate – Ciclicitatea prețului bitcoin.

”In cazul ultimului eveniment legat de Bitfinex, miscarea pretului in jos era necesara pentru a permite intrarea la un pret redus al unor mase de capital. Pretul a coborat intr-un moment analog caderii de anul trecut (datorata tot de Bitfinex) si s-a oprit la un punct verificabil cu multe analize tehnice”.

Câteva cuvinte despre softurile de predicții ale prețului

Am vorbit până acum de metoda analog de analiză a pieței, bazată pe observații interpretate în fiecare an, lună și secvență de piață de traderi care compară datele și joacă ocazional și cartea intuiției. Evident, fiind vorba despre niște momente repetate la intervale relativ regulate de timp, există cei care încearcă să ”citească în frunzele de ceai”  cu ajutorul calculatorului.

”Referitor la softuri, cele mai bune ajung la rate de predictie de 67-70%, mai mult nu se poate pe termen lung. Si traderii au si ei aceeasi rata de predictie numai ca accepta profituri mai mici si pierderi mai mari, ca sa nu introducem si incidentele tehnice ale platformelor sau pietelor.

Exista mai multe castiguri pentru softurile care reactioneaza la evenimente „din topor” cum ar fi miscari lichide puternice, sume mari tranzactionate pe blockchain, modificari de walleturi de exchange, decat pentru cele care acumuleaza zi de zi profituri mici si constante (pe care le pierd la evenimentele extreme). Pentru investitorii cu rabdare, se pot obtine si profituri de 4-5% in anumite zile din an cu expunere mica, si de 10-13% in anumite situatii pe contractele la termen. Se observa mii de conturi de trading automate, dar nu avem informatii publice despre rezultatele lor” ,

ne-a spus Andrei.

Concluzii

Fără discuții, economia, bitcoin și nu numai ea, are un grad de previzibilitate decent, care atrage traderii. Toată lumea vrea să parieze pe calul câștigător, iar pentru asta e nevoie de date despre nutriția, sănătatea și starea de spirit a cailor care participă, dar și de un grad de intuiție și puțin noroc. Norocul fără informații e chior, și nimeni nu riscă să-și pună economiile în traista lui.

Se întâmplă ca unele jocuri să fie făcute din timp, tocmai datorită tracțiunii mari și a acumulării de Bitcoin în anumite zone ale economiei bitcoin. La fel de bine se poate întâmpla să te trezești pe o piață emoțională, în care mișcările de plancton să dicteze ritmul. Important este să ai datele relevante despre clima acvariului și să știi cum să le interpretezi. Andrei Andone se află practic la centrul meteorologic și ne spune când să ne luăm umbrela. Ciclicitatea prețului bitcoin trebuie atent analizata!