Săptămâna trecută, am auzit doi copii de școală generală care vorbeau despre bitcoin.
Unii vor spune că este un fel de versiune modernă a momentului sumbru din 1929, când lustrangii de pantofi vorbeau despre ponturi la bursă. Fie că urmează sau nu să se spargă bula, aceste povești înseamnă un lucru mult mai important. Bitcoinul a intrat în mainstream.
Nu vorbesc aici despre adopția în masă așteptată demul, în care masa critică de utilizatori deține, câștigă și cheltuie bitocin. Mai avem încă mult până la acea noțiune de mainstream. Bitcoinul a intrat în mainstream în alt fel, deloc mai puțin important.
Este un moment de dialog și de conștientizare la nivel global. Chiar și fără adopție din partea utilizatorilor, deschide o gamă largă de posibilități, atât pozitive cât și negative.
Prețurile activelor cripto au luat-o razna în ultima lună. Toată lumea a început să vorbească despre bitcoin, despre criptomonede și despre tehnologia blockchain – la masa de seară, la petrecerile de sărbători, în camerele de ședință, la conferinșe și la adunările guvernamentale.
Nu este deocamdată o conversație sofisticată. Cunoștințele și înțelegerea sunt încă foarte sumare. Oamenii sunt însă curioși, iar asta contează.
Conversația oamenilor nu poate să fie separată de implicarea tot mai mare a instituțiilor, mari și mici. Știrile, emisiunile de finanțe și site-urile au acum tickere de preț pe paginile principale, lângă Dow Jones Industrials. În fiecare zi, ziarele mainstream și publicațiile online scriu articole despre bitcoin, despre ICO-uri și despre abordările descentralizate în toate domeniile, de la transport urban și administrarea furnizării de produse și până la rețele sociale și sănătate.
Companiile mari crează consorțiumuri de cercetare cu furnizorii lor, cu vânzătorii, competitorii și noile startupuri cripto, pentru a crea viitoarele protocoale open-source din industria lor. Banca Mondială, IMF-ul și alte instituții multilaterale au creat laboratoare blockchain pentru dezvoltare și obiective umanitare. Băncile centrale explorează prototipuri programabile de monede fiat digitale care, în ciuda faptului că sunt controlate de guvern și centralizate, ar putea să scoată intermediarii din joc și să creeze competiție globală pentru noi modele monetare.
Între timp, zeci și sute de antreprenori din țări diferite lansează idei ambițioase cu care să dea peste cap toate industriile din lume.
Nu mai e loc de întors. A venit era criptomonedelor.
Mai mult decât o manie a pieței
Pentru criptografii înrăiți și veteranii de pe Wall Street, situația pare îngrijorătoare.
Nu le place când începătorii intră pe piața activelor digitale, tentați de bișnițari mai mult sau mai puțin integrii care le propun scheme blockchain bazate pe tehnologi netestate, nedezvolate și uneori inexistente.
Îngrijorarea cinicilor se justifică. Oamenii or să piardă bani. Mulți. Lumea o să arate cu degetul, dar nu în direcția în care trebuie.
Dar situația e mai complexă decât o piață cripto bazată pe entuziasm. Atenția intensă la acest fenomen economic fără precedent îi face pe oameni să își pună întrebări importante.
De unde vine această fervoare pentru bitcoin? Ce se află în spatele său? De ce contează tehnologia blockchain? Este o oportunitate pentru mine, pentru afacerea mea, pentru societate? Sau este o amenințare?
În final contează nu doar dacă bitcoinul, ethereumul sau altă tehnologie descentralizată va construi viitorul nostru financiar. Cel mai important lucru este ca oamenii din toată lumea să înceapă să se gândească la felul în care sistemele descentralizate de păstrarea registrelor și schimbul de valori poate să netezească ierarhiile organizaționale, să reducă fricțiunile, să crească accesul, să deschidă noi piețe și să promoveze prosperitate pentru toți.
Ne aflăm la început, dar această conversație globală neplanificată ar putea să ducă la un „big bang” al ideilor finanțate prin crowdsourcing și antreprenoriatului, una care poate evolua într-un val de neoprit de inovație care să schimbe lumea.
Să primim haosul
Ce este interesant – și, să recunoaștem, și intimidant – este că e aproape imposibil să prezicem în ce direcție se îndreaptă lucrurile.
Lucrul cel mai important este să lăsăm conversația și ideile să apară organic, și să încurajăm participarea publiclui larg cât se poate în guvernarea, testarea și evoluția acestei noi tehnologii.
Am învățat asta din istoria Internetului. Valoarea TCP/IP și a altor protocoale open-source ale Internetului a fost că, împreună, au format o platformă extensibilă. Orice se putea construi pe ea. Doar că nu știam asta de la început.
Inginerii de la DARPA, MIT, Stanford și din alte instituții de cercetare care au lucrat la ce se numea pe vremea respectivă Arpanet spun că, atunci când i-au dat drumul, își închipuiau că or să poată să trimită mesaje bazate pe DOS de la unul la altul și fișiere fără să ducă cu ei o dischetă dintr-un computer în celălalt. Cam la asta se rezuma tot.
Nu puteau să întrevadă restul – blogurile, wikipedia, rețelele sociale, motoarele de căutare, canalele de streaming audio și video, stocarea în cloud, piețele online și mai ales felul în care Internetul va deveni coloana vertebrală a întregii economii. Acel viitor neprevăzut avea nevoie de o imaginație mai bogată, colectivă, una cu sursă globală.
Ceea ce nu au putut să prevadă acei ingineri era eșecul de a crea un sistem de administrare descentralizat și apariția unor instituții centralizate care monopolizează controlul economiei globale digitale – Google, Amazon, Alibaba, Tencent și toate afacerile din categoria lor.
Acum, la început de eră a criptomonedelor, avem obligația să facem lucrurile cum trebuie, să construim o economie mai deschisă.
Trebuie să lăsăm ideile să curgă, din toate colțurile lumii și din toate comunitățile și grupurile interesate. Și să îi lăsăm pe cei care le generează să găsească ocazia și resursele să le transforme în ceva ce poate să fie testat, lansat și, sperăm, adus pe piață. Trebuie să promovăm un sistem descentralizat cu acces deschis, care să dea tuturor o șansă de reușită.
Dacă ne luăm după ultimele săptămâni, ne așteaptă un drum haotic. Problemele lumii noastre sunt însă prea mari pentru a avea încredere în ceva mai puțin haotic.