Firma de investiții ucraineana Bitsonar este în centrul unui scandal ce include o răpire. Un fost angajat care a acuzat conducerea companiei că a realizat un exit scam a fost răpit de pe stradă miercuri.

Conform declarațiilor soției sale, Yaroslav Shtadchenko l-a sunat pe CEO-ul Bistonar, Marius Ziubka, și i-a spus că urmează să depună plângeri cu privire la Bitsonar la forțele de ordine din diferite țări, inclusiv FBI. Ulterior, Shtadchenko a fost răpit în Kiev în timp ce se întorcea acasă, confom unui clip video ce circulă pe internet. Soția sa a implicat forțele de ordine pentru a-și găsi soțul.

Bitsonar – companie de investitii in criptomonede

Bitsonar a atras investiții de peste 2.5 milioane de dolari de la utilizatori din SUA și Europa și a funcționat tot anul trecut. Deși inițial părea o firmă de investiții serioasă, pe 6 august site-ul firmei a devenit indisponibil. Investitorii s-au plâns că nu au mai reușit să își retragă fondurile încă din luna mai, situație justificată de Bitsonar printr-un audit.

În iulie, Yaroslav Shtadchenko a acordat un interviu publicației de știri cripto ruse Forklog sub pseudonim. El a susținut că Bitsonar a fost fondat de fostul funcționar guvernamental ucrainean Alexander Tovstenko și că acesta ar fi fugit cu banii investitorilor.

2,5 milioane de dolari investitii în criptomonede

Investigații realizate de CoinDesk arată că cele peste 564 de adrese bitcoin asociate cu Bitsonar sunt acum goale. În total, adresele conțineau aproape 115,5 BTC, echivalentul a peste 1,3 milioane de dolari.

Potrivit lui Shtadchenko, Bitsonar a acumulat în total 2,5 milioane de dolari în criptomonede. Acest lucru a fost realizat printr-o campanie agresivă de promovare online, cu ajutorul bloggerilor și al promoterilor cripto. Mai multe canale YouTube populare dedicate tranzacționării cripto au promovat Bitsonar, inclusiv MMCrypto, CryptoTV, CryptoJoker și Ivan On Tech (ulterior acesta a șters videoclipul).

Proiectul și-a făcut publicitate ca startup ce folosește boți de tranzacționare pentru a obține profituri mari. Pavel Lerner, un consilier cripto cu origini ucrainene, a lucrat cu Bitsonar, ceea ce a conferit companiei o credibilitate suplimentară.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Lerner a declarat pentru CoinDesk că a fost angajat în mai 2019 pentru a crea boții de tranzacționare. În noiembrie 2019, el a fost concediat deoarece nu erau mulțumiți de randamentul acestora. Bitsonar OÜ a fost înregistrată în Estonia și a obținut o licență locală pentru a gestiona criptomonede, potrivit datelor publicate de Forklog.

Concluzie

Așadar, Bitsonar pare să fi pornit ca o companie legitimă, dar pe parcursul timpului activitatea a început să meargă prost. “Neprevazutele”, pe care le intalnim si în afacerile tradiționale, în crypto pot sa atraga consecințe grave. Acesta este unul dintre riscurile asociate în cazul în care investitorii pierd controlul asupra banilor și criptomonedelor deținute.

Tragem un semnal de alarma celor care va ganditi sa lasati fondurile pe mana altora, ca știu ei mai bine ce este de făcut. În crypto nu merge așa! “not your keys, not your money”.