Un raport publicat de compania de analiză CipherTrace susține că anul acesta, furtul de criptomonede a atins valoarea de 1.36 miliarde de dolari. Prin comparație, anul trecut, suma s-a ridicat la 4.5 miliarde de dolari.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

Raportul afirmă că frauda și deturnarea de fonduri reprezintă 98% din valoarea totală, sau aproape 1,3 miliarde de dolari. Cercetatorii afirma ca site-urile de phishing legate de COVID-19 s-au dovedit a fi cele mai populare metode de anul acesta. Cu toate acestea, au existat și o serie de atacuri și scheme Ponzi care au produs pierderi importante.

Hack-uri și escrocherii

Recordul este deținut de schema Ponzi chineză Wotoken, care a păcălit peste 700.000 de investitori și a acumulat peste 1 miliard de dolari. Autoritățile au arestat șase persoane legate de această escrocherie, dar aparent fondurile sunt încă în mișcare.

O altă situație dificilă este cea a exchange-ului Fcoin, care a suspendat retragerile în februarie după ce a descoperit o ”gaură” de 130 de milioane de dolari în Bitcoin. Fondatorul exchange-ului a declarat că pierderile se datorează unui sistem de calcul eronat folosit pentru recompensarea utilizatorilor.

Tot în februarie, utilizatorii de portofel Trinity au raportat că au fost furate peste 8.5 milioane de dolari de tokenuri MIOTA. Acestea valorau aproximativ 1,4 milioane de dolari la acea vreme, iar fondatorul IOTA, David Sonstebo, a declarat că va rambursa pierderile din fondurile sale personale IOTA.

În aprilie a avut loc exit scam-ul EOS Ecosystem, un portofel digital care a fost folosit penru a fura peste 52 de milioane de dolari de la utilizatori. Tot atunci a fost descoperită schema Ponzi chineză Antimatter Kingdom (AK), care a acumulat cel puțin 11 milioane de dolari în Bitcoin.

Tot în aprilie a avut loc un hack al sistemul DeFi Lendf.me, în urma căruia au fost furate criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Câteva zile mai tarziu, hacker-ul a returnat 24 de milioane de dolari din fondurile furate, într-o premieră pe piața cripto.

Furtul de criptomonede, tot mai greu de dovedit!

Raportul CipherTrace a mai relevat că fondurile din surse ilegale transferate pe exchange-uri au scăzut cu 47% în ultimii trei ani. Cea mai populară metodă de spălare a criptomonedelor provenite din activități infracționale pare să fie platforma LocalBitcoins.

Implementarea verificărilor AML/KYC a forțat escrocii să devină mai sofisticați.

„… Infractorii par să fie din ce în ce mai buni în ceea ce privește obfuscarea originii fondurilor furate înainte de a transfera și retrage banii de pe exchange-uri. Examinarea de către CipherTrace a unei piețe proeminente de tip darknet a arătat că expunerea la risc la schimburi s-a triplat pentru tranzacțiile secundare (două salturi) în comparație cu tranzacțiile primare (un singur hop)”,

se menționează în raport.

Analiștii CipherTrace au constatat că

„74% din Bitcoin au fost transferați în tranzacții exchange-to-exchange transfrontaliere, subliniind importanța unor standarde AML / CTF globale, precum cele stabilite de FATF”.

În prezent, 57% dintre primii 500 furnizori de servicii asociate cu criptomonedele (așa-numiții VASP) au sisteme de verificare KYC slabe, conform raportului.