Tehnologia blockchain e chitită să dea peste cap modelele existente de piață financiară în următorii 5-10 ani, conform unui nou raport al firmei de consultanță pentru piețele de capital, GreySpark Partners.
Intitulat ”The Blockchain – Capital Markets Use Cases”, raportul notează că tehnologia registrelor distributive (DLT) are potențialul de a reduce costurile operaționale și contrapartida și riscurile, având în același timp impact asupra plăților și remitențelor, printre alte sectoare financiare. Alte subiecte discutate în raport includ instrumente financiare digitalizate, raportare regulatorie, reconciliere și contracte smart.
Per total, raportul vorbește în linii mari despre potențialul blockchain-ului de a avea efect asupra acestor zone, notând:
”Din moment ce blockchain-ul este o dovadă de înregistrare pentru tranzacțiile asupra cărora s-a căzut de acord și pentru contracte, tehnologia poate să susțină tot felul de tranzacții de valoare. Această funcționalitate posedă un număr de utilizări pertinente pe piețele de capital. De exemplu, în viitorul apropiat, soluții de blockchain aplicate ar putea să fie folosite pentru a crea un pod între sistemele de registre distribuite și infrastructura financiară mainstream”
Raportul continuă prin a vorbi despre faptul că, în ciuda potențialului și avantajele economisirii de bani și energie, registrele distribuite sunt folosite doar de o mână de instituții financiare mari în ziua de azi.
Adoptarea blockchain-ului
Dacă vorbin în general despre potențialul tehnologiei, raportul speculează de asemenea felul în care ar putea să ajungă la adopția mai răspândită în rândul participanților la piață.
În acest scop, autorii explică faptul că cele mai multe startupuri blockchain se concentrează în acest moment pe dezvoltarea unor modele de afaceri agnostice în ceea ce privește registrele:
”Soluții bazate pe blockchain sunt fundamental concepute pentru a crea infrastructura unor noi piețe financiare care,în termeni de funcționalitate, ar replica inițial infrastructura existentă a pieței iar în cele din urmă s-ar dezvolta pe aceasta, reducându-i complexitatea către margini pentru a deveni mai potrivită în cazul unei rețele de registre partajate și distribuite
Ca rezultat, se spune mai departe, există o oarecare tensiune între startupurile care au pivotat de la modele de afaceri orientate către bitcoin în piețele fiananciare și furnizorii existenți din industria mainstream.
”În acest moment, există o vedere despărțită despre viitorul DLT și despre relația sa cu piețele financiare existene și metodele de a procesa datele” continuă raportul.
Deși participanții la piețele de capital mainstream sunt dornici să adopte astfel de soluții, există în aceste momente o ”lipsă a alinierii imperativelor” spune în cele din urmă raportul, adăugând și faptul că problema intrinsecă a tehnologiei trebuie rezolvată întâi, înaitne ca adopția la nivel de masă să fie atinsă.
”De exemplu, o problemă fundamentală asociată cu DLT este problema tranzacțiilor prin capacitate. În timp ce unele inițiative blockchain dezvoltate și aplicabile au abilitatea de a procesa sume mari de tranzacții aproape în timp real, fac asta cu anumite costuri implicate în proces .”
În cele din urmă, raportul pune problema că tehnologia blockchain va deveni o soluție de industrie inter-disciplinară dacă și când va preîntâmpina toate cerințele industriei din piața de capital.
Sursa – Yessi Bello Perez via CoinDesk