În perioada 15-20 mai a avut loc la București Bucharest Technology Week, un eveniment ce a adus în ochii publicului noile tehnologiii și oportunitatea de a participa la Summit-uri în care experți din diferite domenii au prezentat noile evoluții ale pieței de inovație.
De asemenea, la sfârșitul săptămânii, în Piața Universtății a fost organizată și o expoziție în care publicul a avut ocazia de a testa noile tehnologiii – de la case inteligente, mașini și biciclete electrice, Realitate Virtuală până la criptomonede și Inteligența Artificială folosită în tranzacționarea la bursă.
În timpul săptămânii, la Athenee Palace Hilton o serie de experți internaționali au prezentat concepte noi și revoluționare în domenii precum Fintech, Resurse Umane, Inovație în Business și alte evenimente dedicate afacerilor.
Tehnologia blockchain și criptomonedele au fost subiecte foarte populare, deoarece au aplicabilitate în nenumărate domenii – bănci și relații interbancare, transferuri de plăți, inovație tehnologică și rețele de aprovizionare.
Cei mai importanți speakeri care au participat la aceste evenimente au fost Yana Afanasieva, fondatoarea companiei de consultanță în afaceri Competitive Compliance GmbH din Elveția, Kunal Patel, mentor pentru start-up-urile Fintech în cadrul programelor Startupbootcamp (Singapore/Mumbai, India) și Supercharger (Hong Kong), precum și Ilyas Vali, co-fondatorul rLoop, care a câștigat premiul pentru Inovație la competiția SpaceX Hyperloop în ianuarie 2017 și Premiul pentru Design din partea Dubai Future Foundation și ASITE, experți ai tehnologiei cloud pentru afaceri.
Yana Afanasieva a lucrat în departamente de integrare legislatică a PayPal și Amazon în Europa, iar în 2017 a creat propria companie de consultanță care asigură servicii pentru companiile cripto din Elvția, Printre clienții săi se numără TenX (care oferă transferuri de plăți în cripto și un portofel digital), exchange-ul bitFlyer EUROPE și BitPesa, exchange dedicat companiilor și furnizor de soluții de plată în criptomonede.
În cadrul Workshop-ului derulat joi, Yana Afanasieva a discutat despre legislația aplicabilă criptomonedelor în Europa, în special legislația împotriva spălării de bani, precum și despre regulile ce trebuie respectate de companiile care oferă servicii cripto pentru a obține liceența de operare.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale punctelor de vedere exprimate de ea a fost faptul că, în ciuda percepției generale că monedele digitale nu sunt suficient de reglementate, în realitate majoritatea legislației referitoare la protecția investitorilor și drepturile clienților sunt deja implementate sau se aplică fără a fi necesară impunerea de legi suplimentare.
De asemenea, tranzacțiile în criptomonede realizate prin intermediul platformelor de plăți existente nu cresc riscul de infracționalitate economică (spălare de bani) deoarece cea mai mare parte a acestora deja impun identificarea clienților care doresc să tranzacționeze sume mari.
Afanasieva a oferit de asemenea celor interesați un ghid de bune practici pentru organizarea unor platforme de critpomonede, astfel încât acestea să respecte legislația în vigoare.
Printre companiile cu care a colaborat se numără RBS Worldpay, O2 UK, Telefonica Digital, GoSwiff and Tagit, pentru care a sprijinit dezvoltarea de produse B2B (business-to-business) și B2C (business-to-customer) pentru comerți online, plăți digitale, portofele digitale moobile, POS (point-of-sale sau acceptarea de plăți în criptomonede.
Workshop-ul pe care l-a ținut în cadrul Bucharest Tech Week s-a referit în special la necesitatea ca băncile să adopte aceste noi tehnologii, altfel riscă să fie depășit e de numeroasele start-up-uri care oferă servicii similare bazate pe tehnologia blockchain.
Având în vedere eficiența acestor noi servicii, un număr mare de fonduri de investiții au finanțat proiecte bazate pe blockchain, facilitând creșterea numărului de start-up-uri de profil de la 1000 în 2015 până la peste 8000 în 2018. Serviciile financiare oferite de acesta sunt mai ieftine și mai rapide față de produsele tradiționale bancare, iar populația le apreciază și le adoptă din ce în ce mai mult.
În această situație, băncile care nu integrează noile tehnologii în structura de operare riscă să își piardă dominanța pe piață.
Ilyas Vali, co-fondatorul rLoop, a realizat o prezentare cu privire la aplicabilitatea tehnologiei blockchain și a descentralizării în tehnologiile avansate, folosing ca exemplu tehnologia Hyperloop pe care au dezvoltat-o pentru compania SpacX a lui Elon Musk.
Hyperloop este un sistem conceptual de transport de mare viteză, bazat pe capsule care pot fi propulsate cu viteze de peste 1200 km/h în tuburi depresurizate utilizând energie durabilă și eficientă din perspectiva costurilor.
Proiectele prototip pentru viitorul transportului elaborate de organizația de ingineri rLoop cuprind și alte forme de mobilitate în spațiu, precum rFlight, sponsorizat de Boening, prin care rLoop încearcă să împlinească unul dintre marile visuri ale omenirii: să zboare. rFlight este primului device din lume destinat zborului individual, un fel de motocicletă care merge pe cer.
rLoop folosește conceptul de descentralizare pe baza ideii de ”future-of-work” și tehnologia blockchain pentru a finanța activitatea sa, fiind prezentă în prezent în peste 59 de țări, cu peste 1300 de ingineri colaboratori din cadrul unor companii precum NASA, Google, Tesla, Facebook și Apple.
În prezent, proiectul se definește ca fiind singura organizație hardware de pe platforma Blockchain, prin intermediul căreia creează și dezvoltă soluții avansate de inginerie și design în întreaga lume. Deocamdată eforturile lor se concentrează pe conceptul hyperloop și felul în care tehnologia va schimba fundamental orașele și modul în care oamenii muncesc, trăiesc și călătoresc.
Așadar, tehnologia blockchain a fost un subiect foarte popular în cadrul discuțiilor derulate cu ocazia Bucharest Technology Week, aducând în atenția publicului participant (peste 1500 de persoane) beneficiile pe care le poate aduce în cadrul unor industrii variate.