Episodul hiperinflațional din Zimbabwe a culminat în 2008, iar acum moneda lor națională și-a găsit în sfârșit sfârșitul dramatic. La cursul actual, un dolar american cumpără 35 de catrilioane de dolari Zimbabwe-ani. Până și hârtia igienică valorează mai mult.
Zimbabwe a fost prima țară a secolului 21 care a suferit de hiperinflație și nu și-a revenit niciodată. Guvernarea proastă condusă de dictatorul Robert Mugabe, lipsa activitîții economice și de producție au făcut din economia țării cea mai proastă de pe întreaga planetă.
Ce se va întâmpla?
Conform guvernatorului băncii din Zimbabwe John Mangudya, orice client care deține dolari Zimbabwe-ani într-un cont bancar creat înainte de luna martie a anului 2009 își poate converti banii în dolari amercani. Acest proces se va încheia în septembrie când dolarii expiră și oficial moneda este desființată.
”Conturile bancare cu până la 175 de catralioane de dolari vor fi plătite cu 5 dolari americani. Cei a căror balanță depășește 175 de catralioane de dolari vor fi plătiți la o rată de schimb de 1 la 35 de catralioane. Cea mai mare – și ultima – bancnotă printată de banca din Zimbabwe în 2008 a fost de 100 de triliarde de dolari Zimbabwe-ani. Nu acoperea nici măcar transportul public până la locul de muncă timp de o săptămână”
În timp ce moartea monedei naționale a fost cauzată de multe probleme, monedele de hârtie sunt atacate în favoarea banilor electronici din mai multe motive
Istoricul hiperinflației din Zimbabwe
Din luna martie a lui 2007 și până în noiembrie 2008, rata zilnică a inflației în Zimbawe a fost de 98%, iar prețurile pentru bunuri și servicii s-au dublat la fiecare 24 de ore. Rezultatul economiv, care este una dintre cauzele hiperinflației, a scăzut dramatic după ce dictatorul socialist Mugabe a inițiat reforme agrare care au expropriat majoritatea fermelor de la fermieri și le-a redistribuit majorității populației. Acest lucru a dus la un colaps de peste 50% . Războiul cu Congo a fost și el extraordinar de costisitor și a dus la gonflarea datoriei guvernamentale.
Acest lucru a dus la printarea banilor. Banca centrală crea constant bani noi cu sume din ce în ce mai mari de dolari care să le corespundă, pe măsură ce prețurile creșteau. Conform Institutului Cato, cea mai mare rată a inflației într-o lună a fost de 79 600 000 000%
Soluții?
Este o ocazie bună pentru Zimbabwe să devină creativi și să formeze o nouă monedă care să acopere golul celei moarte, care ar putea să prevină repetarea unui episod asemănător. Se pare că dolarul american va fi o formă de monedă acceptată, iar banca centrală din Zimbabwe va trebui să înceapă să gândească în termeni diferiți.
Probabil că vor lua exemplul Ecuadorului și își vor face propria monedă digitală, sau poate vor căuta metode să încorporeze o monedă bazată pe blockchain. Chiar dacă țintim cam departe cu speculația, ar fi interesant să vedem prima țară africană care devine creativă cu noua sa formă de monedă din cauza necesității stringente.