Uniunea Europeană lucrează la un cadru legislativ pentru a urmări utilizatorii de monede digitale

Parlamentul European a publicat un nou draft de legislație în care vorbește despre planuri pentru a reglementa monedele digitale.

Lucrarea a fost publicată pe 9 martie și arată felul în care Parlamentul vrea să creeze supraveghere în cadrul Uniunii Europene și să permită agențiilor să colecteze mai multe date despre utilizatorii de monede digitale. Mai mult, aceștia pregătesc scena pentru crearea unei baze de date în care adresele de portofele ar fi legate de anumite identități.

La un moment dat, lucrarea spune că, după părerea parlamentarilor, ”monedele virtuale nu ar trebui să fie anonime”

Dacă este finalizată și aprobată, legislația ar putea să creeze și condiții pentru agențiile de supraveghere financiară să colecteze și să partajeze informațiile obținute.

”Pentru a combate riscurile legate de anonimitate, Unitățile de Supraveghere Financiară (FIU) ar trebui să poată să asocieze adresele de monedă virtuală cu identitatea posesorilor.” mai adaugă lucrarea.

Comunicatul vine la mai bine de un an după ce Comisia Europeană a propus măsuri prin care să impună controale anti-spălare de bani asupra spațiului monedelor digitale.

Conform rapoartelor publice, 88 dintre membrii comisiei au votat în favoarea legislației, unul a votat împotrivă și au existat patru abțineri.

Ne apropiem de un nou deadline pentru aprobarea altui ETF bitcoin

Comisia de Schimb și Securități (SEC) din America urmează să ia o decizie în legătură cu altă propunere de aprobare a ETF-urilor bitcoin la sfârșitul lunii.

Startupul din New York SolidX a dezvăluit anul trecut, în iulie, că a depus o listă de ETF-uri bitcoin la Bursa din New York și caută să vândă acțiuni în valoare de un milion de dolari. Firma a strâns 3 milioane de dolari la finalul lui 2014, pentru o inițiativă de a vinde produse financiare legate de criptomonede.

SEC a întârziat decizia asupra acestei propuneri, iar acum termenul limită este cel de 30 martie.

”Comisia consideră că este mai potrivit să aloce o perioadă mai lungă de timp în care să ia în considerare propunerea de schimbare a reglementărilor, pentru a avea suficient timp să ia în considerare aceste schimbări” a comunicat la acel moment agenția.

Conform site-ului SEC, perioada de comentarii publice durează până pe 16 martie. Termenul limită este notabil, ținând cont de respingerea de săptămâna trecută a propunerii gemenilor Winklevoss. Și acea propunere a avut parte de amânări, pe o perioadă în care SEC a căutat să adune date de la posibili acționari.

ETF-urile propuse de frații Winklevoss au fost respinse pe motiv că nu există o supraveghere a pieței și pe marginea reținerilor legate de reglementări în spațiul bitcoin. Aceleași motive ar putea la fel de bine să fie invocate și în cazul propunerii celor de la SolidX.

Autoritățile europene se plâng că monedele digitale le zădărnicesc eforturile

Agențiile Europol (agenția polițienească a Uniunii Europene) și EuroJust (agenție concentrată pe probleme judiciale transfrontaliere) au publicat o lucrare pe 13 martie care vorbește despre provocările cu care se confruntă în domeniul infracțiunilor cibernetice. Conform lucrării, în 2016 a crescut numărul infracțiunilor cibernetice. Agențiile nu au dat însă și cifre exacte.

”A crescut numărul de utilizări frauduloase ale monedelor virtuale și utilizarea serviciilor de tip tumbler/mixer, ceea ce face ca autoritățile să nu mai poată să urmărească banii. Acest lucru complică semnificativ posibilitățile de a recupera prejudiciile și de a preveni tranzacțiile frauduloase” se explică în lucrare.

Lucrarea vine într-o perioadă în care autoritățile din blocul economic propun diferite forme de legislație care ar puteasă conducă la crearea unei baze de date centrale care să rețină informații despre utilizatorii de monede digitale.

 

Cele două agenții au explicat felul în care lipsa de legislație coezivă și absența legislației le zădărnicește eforturile.

Mai multe informații aici 

Nodurile Bitcoin Unlimited au ieșit offline din cauza unui bug

Aproape 70% din nodurile care rulează Bitcoin Unlimited au ieșit în offline săptămâna aceasta, după ce a fost descoperit un bug în codul software-ului.

Bugul a deschis o vulnerabilitate prin care un anumit tip de mesaj transmis nodurilor le poate face să se prăbușească. Nodurile sunt responsabile de validarea tranazacțiilor pe blockchain, menținând o copie a istorilcului tranzacțiilor și regulile din codul rețelei.

Nodurile au căzut devastator iar dezvoltatorii Bitcoin Unlimited au creat între timp un patch pentru bugul semnalat.

Pe perioada atacului, nodurile Bitcoin Unlimited au scăzut de la 780 la 252. Pentru a avea o privire de ansamblu, întreaga rețea bitcoin are aproximativ 7003 noduri (la data publicării), conform site-ului Bitnodes.

Bitcoin Unlimited este o implementare alternativă pentru codul bitcoin, care printre alte schimbări caută să creeze o blockuri de tranzacție redimensionate de utilizatori, ca formulă de scalare a rețelei. Proiectul a avut parte de susținere, dar și de critici în comunitate.

Mai multe detalii aici