Au apărut recent noi declarații din partea marilor schimburi de bitcoin care au pus paie pe foc pe conflictele din comunitate. Au scos însă la suprafață și complexitatea problemei legată de scalabilitatea bitcoinului.

Vineri, aproape 20 de schimburi au anunțat că dacă un anumit grup de dezvotlatori trece la fapte, atunci vor face o bifurcație a blockchainului bitcoin în două rețele diferite – rețeaua care rulează pe softwareul dezvoltat de Bitcoin Core va avea simbolul BTC. Bitcoin Unlimited, alternativa, va avea simbolul BTU.

Mișcarea a fost foarte popularizată și politizată. Unii dintre susținătorii Bitcoin Core au spus că este practic sfârșitul pentru proiectul Unlimited și pentru propunerea lor de schimbare de reguli.

Pool-urile de minare sunt de partea Bitcoin Unlimited, dar această scrisoare spune foarte clar că economia nu o să-i accepte. În cel mai bun caz, pot să spere că jetoanele BTU vor fi totuși listate” ar fi spus Samson Mow, fost director la BTCC COO într-o declarație.

Cu toate acestea, pentru reprezentanții schimburilor, miscarea e făcută nu să provoace, ci să gândească în perspectivă și să securizeze fondurile utilizatorilor. O componentă cheie a mesajului este că, pentru a lista alternativa, schimburile cer o garanție că utilizatorii vor fi protejați de atacuri.

Mai mult, reprezentanții marilor schimburi spun că declarațiile nu înseamnă că vor să fie cei care iau decizii. Mai degrabă spun că sunt deschiși să lase piața să tranșeze în mod natural problema.

Așa cum a spus și directorul de la Kraken, Jesse Powell, într-o declarație pentru CoinDesk, discuțiile rămân încă deschise pe marginea felului în care se hotărăște care dintre cele două blockchainuri va deveni ”adevăratul bitcoin”, și asupra rolului pe care schimburile îl vor juca în luarea deciziilor.

Minerii și economia

Pentru observatori, dezbaterea a evoluat. Există două comunități – minerii pe de-o parte și așa-zisa ”economie bitcoin” (schimburi, portofele și dezvoltatori) pe de altă parte. Aceștia urmează să determine viitorul rețelei.

Ethereum și ethereum classic, cea mai importantă bifurcație de criptomonedă până la ora actuală, a fost o divergență între două grupuri care VROIAU să meargă pe căi diferite. Bifurcația bitcoin pe de altă parte este propovăduită cu alt argument, și anume că participanții vor doar un singur bitcoin.

După părerea mea, cele două bifurcații vor fi una și aceeași în cele din urmă” a spus directorul pe securitate informatică la ShapeShift. ”Minerii vor face hashul lanțului care are majoritate economică. Utilizatorii vor alege blockchainul care are cea mai multă dovadă de lucru. În cele din urmă, unul dintre ele va câștiga”

Directorul executiv de la Blockstream, Adam Back, a vorbit despre precedentele istorice. A notat că la prima înjumătățire a bitcoinului (când recompensa a scăzut de la 50BTC la 25BTC) unii mineri au continuat să mineze pentru fostul nivel de recompensă.

Din păcate pentru ei, nodurile economice ale rețelei au respins automat și au ascuns blocurile lor, așa că s-au oprit și s-au realăturat rețelei” a spus acesta.

Acum există temeri că, ținând cont de ideologiile implicate, procesul ar putea să fie unul mai prelungit.

Reprezentanții schimburilor au recunoscut că o bifurcație ar putea să fie un proces complex din punct de vedere al operațiunilor, unul în care graficele și datele istorice ar fi date peste cap și ar trebui să se facă upgrade-uri costisitoare.

Economia pe primul loc

Evenimentele de astăzi marchează de asemenea o provocare majoră a ideii că minerii au un rol natural ca cei care iau decizii. Ideea a fost încurajată la început și de unii dezvoltatori.

Dacă săpăm mai mult în această idee, o parte importantă dintre dezvoltatori crede că softwareul bitcoin a fost construit cu un rol mult mai mic în minte. În definitiv, lucrarea albă a bitcoinului vedea minatul făcut de pe PC-uri, nu din centre de date complexe.

Această idee este poate cel mai bine rezumată de suportul petnru așa-zisa UASF; o propunere recentă prin care ”majoritatea economică” va conduce minerii să susțină schimbările la cod.

În schimb, procesorii de plăți și nodurile care participă în economia bitcoin se angajează să susțină o anumită versiune a software-ului, apoi minerii trebuie să adopte soluțiile, altfel nu sunt plătiți.

Puterea economică este mai importantă decât puterea de minare, și dacă actorii economici fac presiuni pentru o anumită abordare, atunci minerii trebuie să lucreze pentru economie. ” a spus Lopp.

Mow a făcut și o listă a companiilor care susțin SegWit și spune că aceasta dovedește că minerii nu susțin cee ace vor utilizatorii.

Articol preluat de la Pete Rizzo via CoinDesk