Industria de minare a început în 2009, când Satoshi Nakamoto a generat primul bloc din rețeaua Bitcoin, iar în prezent acoperă 114 țări și a înregistrat un profit de 4.1 miliarde de dolari în ultimul an.

În prezent, 80% din Bicoin a fost deja minat, dar algoritmul a devenit mult mai dificil astfel încât se așteaptă ca toti BTC să fie minati in jurul anului 2140. Cu toate acestea, rețeaua recompensează procesarea tranzacțiilor cu aproximativ 20 milioane de dolari pe zi, provenite din comisioane, astfel că fermele sunt o afacere înfloritoare și profitabilă.

În vara lui 2017, cererea de echipamente de minare și în special carduri grafice (GPU) a fost atât de mare, încât a provocat o criză pe piață și a generat creșteri de profituri semnificative pentru producători precum AMD și Nvidia.

Companiile care au decis să creeze hardware specializat pentru minare, precum Bitmain, au beneficat de asemenea de profituri semnificative – vânzarea de ASICs este în creștere deoarece sunt mai eficiente.

Mineritul a devenit o industrie – în toată lumea, minerii se asociază și creează ferme de minare specializate, localizate în fabrici abandonate și în zone unde prețurile electricității sunt avantajoase.

Majoritatea locațiilor sunt însă confidențiale, pentru a nu atrage atenția autorităților.

Așadar, care sunt cele mai mari ferme de minare din lume?

GigaWatt

Lansată în 2012 și localizată în Washington, GigaWatt are o capacitate de 1.3 PH în prezent. Creată de Dave Carlson, specialist în software și antreprenor, compania a devenit o afacere de câteva milioane de dolari în doar un an, facilitată de faptul că prețul electricității este foarte scazut. În prezent, costurile de operare sunt de aproximativ 1 milion de dolari, ce include și salariile celor 15 angajați. Carlson a decis să își extindă afacerea prin vânzarea de mineri creați cu cipuri Bitfury.

Genesis Mining

Creată inițial în Bosnia și China în 2014, Genesis Mining și-a mutat operațiunile în Islanda și Canada pentru a beneficia de prețurile scăzute la electricitate și climatul rece. Analiștii apreciază că fermele Genesis sunt cele mai mari consumatori de curent electric din Islanda și au o capacitate de 1000 GH.

Dalian mining farm

China este gaza mai multor ferme de minare, una dintre cele mai mari fiind cea localizată în Dalian. A fost deschisă în 2016 și minează aproximativ 750 BTC lunar, având un hasrate de 360.000 TH (3% din rețeaua Bicoin).

Principalele avantaje ale Chinei sunt prețul scăzut al electricității și faptul că aici sunt localizați majoritatea producătorilor de echipamente, atât GPUs cât și ASIC. De asemenea, oamenii sunt dispuși să locuiască în zone izolate, astfel încât administratorii de sistem pot să asigure producția continuă la costuri scăzute cu personalul.

O altă fermă mare a fost lansată în 2017 în provincia Sichuan, lângă o uzină hidroelectrică și a ajuns 1a o capacitate de 12 PH într-un an.

Linthal mining farm

Guido Rudolphi deținea o mică fermă de minare în Zurich, dar prețurile prea mari ale electricității l-au determinat să se relocheze într-o fabrică abandonată din localitatea Linthal din Eleveția în 2016. Este cea mai mare fermă din Elveția, iar proprietarul său insistă că beneficiile financiare nu sunt cel mai importante, Rudolphi fiind convins că Bitcoin este o necesitate politică.

Fermele rusești

Rusia este pe locul 2 în lume după China ca număr de ferme, generând în medie 600 BTC pe lună cu un hasrate de 38 PH. Majoritatea fermelor sunt localizate în jurul Moscovei și folosesc în general mineri ASIC și echipamente de ventilație islandeze.

Majoritatea fermelor de mari dimensiuni au început să apară în ultimii doi ani și piața înregistrează în prezent un declin rapid al minerilor individuali, deoarece nu mai este avantajoasă producția la scară mică. Pe viitor, este de așteptat ca aceste ferme de minare la scară largă să asigure un echilibru între productivitate și costuri scăzute.