Moneda privată zcash va realiza primul hard fork săptămâna aceasta, la blocul 347,500 (cel mai probabil marți dimineață). Denumit Overwinter, update-ul necesiră un upgrade al tuturor utilizatorilor din rețeaua ce valorează în prezent aproximativ 800 milioane de dolari.

Principalul risc în astfel de situații este ca o parte din utilizatori să refuze upgrade-ul și să creeze un fork care să genereze o criptomonedă rivală, însă dezvoltatorii zcahs apreciază că roll-out-ul se va desfășura fără probleme.

Conform site-ului oficial, 12 exchange-uri, pool-uri de minare și ferme precum MinerGate, Bitfly și Huobi și-au declarat deja suportul pentru Overwinter.

Creatorul zcash, Zooko Wilcox, a declarat:

”Am lucrat cu majoritatea partnenerilor din industrie și cu toții sunt de acord cu programul de roll-out. Întreaga companie este dedicată să realizeze acest upgrade rapid și eficient, astfel încât să asigurăm securitatea pentru toți utilizatorii”.

Acest update este un pas intermediar către etapa Sapling, planificat să aibă loc în octombrie, care urmărește să elimine complexitatea tranzacțiilor private și să permită scalarea pentru a avea mai mulți utilizatori.

Rețeaua Zcash s-a confruntat totuși cu unele dificultăți în ultima perioadă – dezvoltatorul portofelului Windows WinZEC a amenințat că va înceta să mai contribuie la dezvoltarea wallet-ului dacă nu este susținut financiar. Situația s-a rezolvat repede, cu donații anonime din partea comunității.

De asemenea, comunitatea zcash dezbate problema ASIC-urilor după ce luna trecută Bitmain a anunțat că Antminer Z9 mini este capabil să mineze criptomonede bazate pe Equihash precum Zcash.

Dezvoltatorii proiectului sunt însă de părere că aceste probleme nu vor afecta Overwinter deoarece upgrade-ul introduce puține features, având rolul principal de a proteja rețeaua în timpul update-urilor viitoare. După implementare, Overwinter aduce optimizări precum o nouă formă de expirare a tranzacțiilor, care anulează plățile dacă nu au fost procesate într-un anume interval, precum și eliminarea unor bug-uri de hash care îngeunează anumite tranzacții.

Wilcox a declarat:

”Vreau să demonstrăm lumii că putem executa inovații dificile și avansate fără a afecta sau întrerupe ecosistemul existent”.