De la prăbușirea Mt. Gox, lumea cripto s-a confruntat cu numeroase atacuri și incidente, care au fost gestionate prin diferite metode – de la dispariția completă a platformei, până la cele care au ales să își refacă reputația pas cu pas. Acestea sunt cele mai mari hack-uri cripto din 2018 și metodele prin care au fost soluționate:

Bithumb

  • Poziția platformei: ”Clienții nu au fost afectați”
  • Când s-a întâmplat: iunie 2018
  • Paguba: 30 milioane de dolari în criptomonede
  • Consecințe: scăderea reputației

Pe data de 19 iunie, cel mai mai exchange de criptomonede din Coreea de Sud, Bithumb, a suferit un atac asupra portofelului digital, în urma căruia au fost furate 35 miliade de won (echivalentul a 30 milioane de dolari). La momentul respectiv, platforma era pe locul 6 ca volum de tranzacții, iar între timp a ajuns pe locul 10.

Cu trei zile înainte de incident, platforma a început să își mute criptomonedele într-un portofel offline, provocând speculații că a fost identificată o vulnerabilitate în sistemul de securitate.

După hack, Bithumb a blocat depozitele și retragerile, iar pe 21 iunie a confirmat că va compensa toate pierderile suferite de clienți și că va realiza un upgrade al securității portofelelor pentru a evita incidente viitoare.

Autoritățile din Coreea au derulat o investigație ce a durat 3 luni, în urma căreia platforma nu a fost găsită vinovată, însă au solicitat companiei să plătească impozite în valoare de aproximativ 28 milioane de dolari.

Bithumb a fost atacată și în iulie 2017, când datele personale a 30.000 de clienți au fost furate din cauza unui angajat al cărui computer a fost compromis.

Coinrail

  • Poziția platformei: suspendarea activităților
  • Când s-a întâmplat: iunie 2018
  • Paguba: 40 miliarde won (aproximativ 37.2 millioane $)
  • Consecințe: FUD în mass media

În urma atacului Coinrail au fost furate 21 miliarde de won în criptomoneda Pundi X și 14.9 miliarde won în criptomoneda Aston. Imediat după atac, prețul Bitcoin a scăzut cu 11%, ceea ce a determinat un val de articole în mass media în care hack-ul a fost explicația pentru scăderea prețului. Comunitatea cripto a reacționat imediat, subliniind că volumul de tranzacții a platformei nu justifică o astfel de explicație – la momentul respectiv, Coinrail era pe locul 99 în lume ca volum.

În prezent, Coinrail și-a suspendat activitățile și a anunțat că își va redeschide activitățile pe 15 iulie.

Verge

  • Poziția companiei: incidentul nu există
  • Când s-a întâmplat: aprilie-mai 2018
  • Paguba: 35 milioane XVG (aproximativ 1.7 millioane $)
  • Consecințe: reputație afectată

Criptomoneda privată Verge (XVG) a fost atacată de două ori anul acesta. Hackerii au exploatat vulnerabilitățile de cod pentru a realiza un atac de 51% și au manipulat rețeaua pentru a crea noi criptomonede. De fiecare dată când incidentele au avut loc, dezvoltatorii au susținut că atacurile sunt minore, însă comunitatea a reacționat și valoarea criptomonedei a scăzut semnificativ de fiecare dată. În prezent, XVG are cea mai mică valoare din ultimele 3 luni, iar unii membri ai comunității avertizează că dezvoltatorii nu au implementat soluții permanente la vulnerabilități.

Coincheck

  • Poziția platformei: transparență și reglementare
  • Când s-a întâmplat: ianuarie 2018
  • Paguba: 532 milioane criptomonede NEM (aproximativ 534 millioane $)
  • Consecințe: compania a fost cumpărată și lucrează pentru a obține licență din partea autorităților

În ianuarie,unul dintre portofelele exchange-ului japonez Coincheck a înregistrat mai multe tranzacții neautorizate, în unul din cele mai mari hack-uri cripto din istoria criptomonedelor. Aparent, cu câteva săptămâni înainte de atac, mai mulți angajați ai companiei au primit e-mailuri ce conțineau malware, ceea ce a permis hackerilor să fure cheia privată de la portofelul care stoca criptomonedele NEM.

Imediat după atac, reprezentanții Coincheck au înghețat operațiunile și au promis că vor compensa clienții afectați. În ciuda proceselor intentate de o parte dintre utilizatori, în luna martie platforma a început să permită retragerea anumitor criptomonede și să restituie banii celor afectați.

După atac, Coincheck a colaborat cu autoritatea de reglementare japoneză FSA și a de-listat trei dintre criptomonedele private la solicitarea acesteia.

În aprilie, furnizorul de servicii financiare Monex Group a achiziționat compania pentru 3.6 miliarde de yeni (33.5 milioane $). Noul proprietar a anunțat o restructurare completă a sistemelor de securitate și a procedurilor interne, precum și intenția de se extinde la nivel internațional.

BitGrail

  • Poziția platformei: nu e vina noastră
  • Când s-a întâmplat: februarie 2018
  • Paguba: 17 milioane criptomonede XRB (aproximativ 195 millioane $)
  • Consecințe: portofelele platformei au fost confiscate de autorități

Pe data de 8 februarie, plaforma italiană Bitgrail a declarat că echivalentul a 195 milioane de dolari în Nano (XRB) au fost furate din portofelele companiei.

Fondatorul platformei, Francesco Firano, a fost acuzat de echipa Nano că a încercat să ascundă incidentul, deoarece a solicitat ca registrul de tranzacții să fie modificat pentru a acoperi pierderile.

De asemenea, dezvoltatorii Nano au demonstrat că retragerile de criptomonede au avut loc încă din octombrie 2017 și că Firano a ascuns acest lucru.

În luna martie, BitGrail a anunțat că planifică să restituie banii clienților afectați, cu condiția ca aceștia să renunțe la acțiunile legale, însă doar 20% din sume vor fi returnate ăn XRB, restul urmând să fie acoperite cu un nou token denumit Bitgrail Shares (BGS).

Utilizatorii BitGrail au inițiat mai multe procese penale împotriva platformei în SUA, iar în luna iunie, autoritățile din Italia au confiscat BTC din portofelele companiei în urma unei petiții înaintate de clienți.

MyEtherWallet, BlackWallet și Binance se pot numara printre cele mai mari hack-uri cripto

În ianurie, hackerii au preluat controlul asupra DNS-ul portofelului Blackwallet.co și au transferat criptomonede Stellar Lumen (XLM) în valoare de 400.000$ către propria adresă.

Portofelul MyEtherWallet a suferit un atac similar în luna aprilie, în acel caz pierderile fiind de 150.000$ în ETH.

În data de 7 martie, utilizatorii Binance, cel mai mare exchange din lume, au fost afectați de un cele mai mari hack-uri cripto al unui software asociat cu platforma. Consecința a fost o serie de tranzacții neautorizate din conturile clienților, care au fost ulterior anulate de platformă. CEO-ul Binance a oferit o recompensă în valoare de 250.000$ în criptomoneda Binance (BNB) celor care vor oferi informații care să rezulte în arestarea hacker-ului.