Guvernele sunt structuri complexe care supraviețuiesc pe o piață a competiției. La fel ca în natură, unde fiecare este înzestrat cu gheare, colți, camuflaj sau viteză, și țările au avantajele lor care le ajută să își facă loc pe piață și în politica internațională. Pentru mulți, decizia Chinei de a restricționa ICO-urile arată ca un lup care și-a scos singur dinții pentru că nu avea loc de ei.
După ani de zile în care piața cripto a prins avânt în China, guvernul hotărăște să îi pună restricții. Rămâne de văzut cât de stricte vor fi ele și dacă pot ele în vreun fel să aducă un avantaj real.
Criza yuanului și creșterea bitcoinului
China este lider pe mai multe planuri în domeniul criptomonedelor. Peste 40% din puterea de hash a rețelei se află în China. Volumele de tranzacții și numărul de utilizatori de criptomonedă este tot pe primul loc, în competiție cu SUA și Japonia. Și producția de aparate de minare este tot pe primul loc, iar investițiile în ICO-uri sunt destul de consistente.
Chiar dacă o parte din aceste afaceri sunt imposibil de taxat, producția de aparate de mining sau fermele de minare răspund regulilor fiscale. Orice jurisdicție vrea desigur să încurajeze afacerile plătitoare de taxe. Problema apare atunci când chinezii folosesc moneda pentru a scăpa de controale capitale ori pentru a scoate bani din țară.
Luna viitoare în China va avea loc al 19-lea Congres al Partidului Comunist. Este un moment de evaluare pentru oficialități. Prima problemă pe lista de interese a partidului este creșterea economiei, care spre oroarea guvernanților este din ce în ce mai mult încetinită.
Manipulare
În încercările disperate de a stimula economia, chinezii au instaurat la începutul anului controale capitale. În realitate, pentru a păstra stabilitatea economică a statului, Banca Centrală a Chinei este nevoită să devalorizeze yuanul și să manipuleze inflația.
Problemele apar atunci când cetățenii pot să abandoneze moneda națională, ca pe un produs vechi, și să meargă la competitori. În cazul de față, mai ales de la un nivel mai înalt în sus, oamenii de afaceri au ales să investească în bitcoin, fie pentru a-și proteja capitalul de devalorizare fie pentru a trimite banii în afara țării. Așadar, pentru o parte a populației chineze, controalele capitale nu au reprezentat o frână, așa cum și-ar fi dorit guvernanții.
Partidul Comunist se comportă după părerea unora ca elevii înainte de ședința cu părinții. Încearcă să își adune resursele și să arate că se iau măsuri împotriva problemelor enumerate mai sus. Realitatea este însă că pe termen lung industria cripto le aduce un oarecare capital pe piață.
Este greu de evaluat ce vor de fapt autoritățile să obțină restricționând utilizarea de criptomonedă, mai ales în lipsa unor comunicate oficiale. Există însă câteva opțiuni.
Grijă onestă
Mediul investițiilor de tip ICO este un mărăciniș complicat, populat și de proiecte păguboase care caută doar să bage mâna în buzunarul investitorilor. Termenul ”blockchain” este atractiv. În realitate, s-a dovedit că o parte dintre proiecte nici măcar nu au nevoie de un registru distributiv în spate. De fapt, ideea de blockchain a fost folosită în mai multe rânduri doar pentru a ”pescui” investitori.
Vorbim despre o țară comunistă, a cărei guvern are o mult mai mare implicare în viața de zi cu zi a cetățenilor. Unii vor presupune desigur că autoritățile își joacă rolul normal pe scena politică comunistă.
Controlul capitalului
Pe lângă asta, cea mai mare parte din capitalul intrat în ICO-uri nu se va mai întoarce niciodată în țară, iar asta este o problemă pe care orice stat ar căuta să o taie, dacă nu din rădăcină măcar să îi tundă crengile. Faptul că urmează al 19-lea Congres în China explică probabil și cum s-a ales momentul pentru a ataca exact acum ICO-urile.
În acest caz, guvernul chinez poate sau nu să aibă o problemă și cu alte criptomonede. Pentru că mediul de afaceri bitcoin este deja destul de dezvoltat, este greu de crezut că autoritățile vor pune ținta pe regele criptomonedelor și atunci am putea vedea o diferențiere legală între monede ca bitcoinul, pe care au toate interesele să îl susțină, și altcoiuri ori ICO-uri. Desigur, pentru bitcoin este exact ceea ce comunitatea așteaptă.Definirea unui statut legal favorabil într-una dintre țările puternice.
O altă variantă ar fi ca oficialii să scape de lucrarea de control și să uite imediat după aceea de criptomonede.
Recalibrarea pieței
Statutul bitcoinului în structurile guvernamentale este destul de opac. Dacă ne luăm după acțiunile din trecut ale guvernanților, atunci vom vedea că de fiecare dată când bitcoinul a crescut, aceștia au impus măsuri care să creeze panică și incertitudine pe piață. Cel mai recent exemplu, inspecțiile la schimburi din luna februarie au tăiat, pe termen scurt, elanul pieței. Nu este prima dată când și-au testat puterea asupra criptomonedelor. Interesant este că de fiecare dată acțiunile lor vizează schimburile de criptomonedă și niciodată fermele de minare.
De data aceasta, autoritățile chineze nu au menționat bitcoinul, semn că sunt mai precauți decât erau în trecut.
Și aici, circulă două ipoteze. Nu este de mirare că unii utilizatori îi bănuiesc pe oficiali de interese obscure prin care să manipuleze piața. S-a discutat în mai multe rânduri că se caută variante să se creeze scăderi artificiale ale prețului, pentru ca fie Guvernul, fie guvernanții, să acumuleze bitcoini la prețuri mici. Este cu semnul întrebării ideea că guvernul s-ar angaja într-o astfel de speculă, cu atât mai mult cu cât urmează marele eveniment care le crează și așa destule emoții.
Cea de-a doua idee care circulă este că există mașinații și interese ale unor politicieni corupți care sunt investiți în bitcoin, idee speculată pe Reddit. Din nou, ar fi un moment foarte prost să scoată la suprafață genul acesta de mașinații înainte de congres. În plus, este greu de crezut că nu au găsit o altă metodă de a câștiga bani, ori altă piață de manipulat.
Un lucru este însă clar, și anume faptul că guvernanții chinezi aleg frecvent să lovească spațiul cripto atunci când prețul este pe val.
Chinezii se împușcă singuri în picior
Ultima variantă este cea a incompetenței. Anul acesta, chinezii au interzis desenele animate cu Winnie The Pooh, dintr-un motiv de-a dreptul absurd. Se pare că ursulețul Winnie ar semăna cu președintele Xi Jinping, ceea ce i-a atras câteva satire. Decizia aceasta însă nu le amenință locul ca lideri de piață în vreun domeniu.
Chinezii nu știu cu adevărat cât de importantă este piața cripto, mai ales a ICO-urilor, pentru dezvoltarea de noi tehnologii. Este posibil să aibă în continuare preconcepții legate de criptomonede, mai ales atâta timp cât sunt lideri pe piață?
Este clar că nu vor putea interzice utilizarea de criptomonede. Pot desigur să o îngreuneze și să o piardă și mai mult de sub observație. Chiar și oficialii ruși au recunoscut că bitcoinul nu poate fi interzis. Dacă nu și-au dat seama de lucrul acesta, atunci au consultanță slabă. China este totuși țara cu câteva mari talente ale spațiului cripto. Dacă și-au dat seama, atunci caută doar să scadă prețul bitcoin pentru o perioadă limitată de timp.
Dacă proiectele de legiferare se dovedesc atât de stricte pe cât au fost discutate în presă, atunci vor descuraja numai inovația. Activitățile cu criptomonedă însă pot continua. Între timp, Japonia așteaptă, dincolo de granițe, să le ia locul de lideri la consum. Americanii, dincolo de ocean, lucrează soluții fintech și finanțează proiecte de top.
Dacă adevărul este incompetența, atunci este doar o chestiune de timp până când cineva din interiorul structurii îi va corecta. În acest caz, prețul criptomonedelor își va relua cursul, odată ce se risipește îndoiala.
În acest caz, chinezii au încercat să-și arate mușchii și au pierdut în prima rundă.