Directorul operatorului financiar CME din Chicago, Terry Duffy, a explicat într-un interviu recent că decizia de a lista bitcoinul pe piața de future în ultimul trimestru al lui 2017 nu a fost luată temporar. A fost un efort deliberat de a aduce o tehnologie testată la clienți cu fonduri mari, care să ajute bitcoinul să se maturizeze.
Directorul CME, despre contractele future pe bitcoin
Scarlet Fu a pus o întrebare directă. Dacă practica auto-certificării în industria schimburilor de comodități elimină sau exclude jucători importanți ca Goldman Sachs de exemplu, care au fost încărcați cu contracte future pe care nu le voiau, otrăvind apele. Directorul CME a răspus imediat că nu.
„Nu cred că se întâmplă asta. Am petrecut mult timp cu toți iclienții. Le-am vorbit despre toate produsele și i-am informat în legătură cu gândirea noastră. În același timp, mai este o problemă de competitivitate în legătură cu care trebuie să fim precauți. Procesul de autocertificare este relevant pentru cât de rapid a fost introdus bitcoinul.”
Problema auto-certificării a apărut frecvent în tandem cu scăderea masivă a prețului bitcoin în săptămânile recente. A devenit chiar problema centrală a primei întâlniri a autorităților de anul acesta. Atât celor de la CME cât și rivalilor de la CBOE li s-a cerut să protejeze tradiția investițiilor standard.
Duffy a spus că „produsele bitcoin pe future nu au trecut prin programul standard de recenzare de șase luni. Oricine ar fi putut să se uite la proprietatea noastră intelectuală și să creeze un produs la fel. Nu avem același model ca cel al securităților. Al nostru este complet diferit. Cred că procedura de autocertificare funcționează. Am lucrat împreună cu autoritățile, am lucrat mai îndeaproape cu ei din cauza naturii unice a acestui produs.”
Bitcoinul este o comoditate dovedită
CBOE au fost primii care au listat contracte future. CME a intrat pe piață o săptămână mai târziu. Acest lucru a fost văzut ca o validare a legitimității monedelor digitale. CME este cât se poate de mainstream. Are mai multe schimburi cripto și deține printre altele indexul Dow Jones.
Pe problema autocertificării, Duffy justifică decizia de a lista bitcoinul. „Este un produs intrat pe piață de nouă ani. Nu a apărut ieri. Volatilitatea pe piețele tradiționale a fost scăzută în ultimii doi ani. Bitcoinul a fost volatil. Oamenii caută un fel de volatilitate ca să facă profituri. Dintr-o dată, produsul a intrat pe prima pagină. Toți vorbim despre bitcoin și se discută foarte mult subiectul”, a explicat Duffy. Conversația se învârte de multe ori în jurul volatilității și riscului. CME nu caută să introducă mai mult risc ci să îl administreze.
„Listăm bitcoin pe future și îl listăm cu un nou grup de standarde. Am spus astăzi la sedința acționarilor că nu voi reduce standardele pentru a face mai mulți bani de pe urma produsului. Este important să abordăm încet această piață și să ne asigurăm că produsul e lansat cum trebuie.”
Fu a întrebat indignată dacă marja foarte mare stabilită inițial, de 43% va fi scăzută. Ca să privim în perspectivă, de obicei marjele la comodități sunt sub 10%. Duffy s-a arătat surpins și pare că are încredere în programul de bitcoin pe future pe termen lung.
Protecția investitorilor
„Nu asta am spus. Nu aș face asta în loc să încerc să aduc volum. Cred că produsul are nevoie de timp să crească. Cred că trebuie să implicăm mai mulți oameni, mai mulți comercianți. Unul dintre motivele pentru care avem 5 bitcoini per contract, față de competitorii cu contracte de un bitcoin este că vreau să mă asigur că nu atrag ceea ce noi numim „pe mama și tata” să tranzacționeze. Vreau să mă asigur că oamenii au o idee despre ce este vorba. Nu vreausă atrag oameni pe o piață pe care nu știu să navigheze”, a avertizat acesta.
Directorul CME a justificat marjele mari chiar și în perioada în care prețul scăzuse, spunând:
„Când am listat bitcoinul, valora 19500 de dolari în prima zi. Azi valorează sub 9000. Avem o marjă de 43%, cum ai spus mai devreme. Am avut o scădere de peste 50% a produsului. Încă menținem marja inițială de 43% și azi. Arată procesul de administrarea riscurilor pe care îl avem pentru toate clasele de active.”
Duffy a spus și că nu s-au hotărât dacă să listeze și alte criptomonede. „Am fost foarte clar cu conducerea companiei, cu comisia și acționari. Este ceva nou, controversat, dar dacă te uiți la evoluția finanțelor, totul a fost nou și controversat. Avem o abordare măsurată față de criptomonede. Nu avem planuri imediate să venim cu noi criptomonede”, a concluzionat acesta.