O mare parte dintre companiile cripto majore au fost acuzate în 11 procese înaintate vineri la Curtea Federală din New York. Firma de avocatură Roche Freedman susține că acestea au vândut o serie de tokenuri care erau securities neînregistrate. Printre firmele nominalizate se numără Binance, Civic, BProtocol, Status, Block.one, KayDex, Quantstamp, BiBox, TRON Foundation, KuCoin și HDR Global Trading, firma din spatele platformei BitMEX. De asemenea, au fost nominalizați directorii companiilor, precum Brendan Blumer, Dan Larimer, Vinny Lingham, Changpeng Zhao și Arthur Hayes.

Reclamanții reprezentați de Roche Freedman sunt Chase Williams, Alexander Clifford și Eric Lee.

Procesele acuză încălcări ale legilor federale cu privire la securities de către emitenții de tokenuri și de către exchangeurile cripto care le-au vândut persoanelor cu domiciliul în Statele Unite.

Acuzații specifice pentru fiecare dintre companiile cripto majore

Legea americană prevede că directorii companiilor sunt responsabili pentru activitatea firmelor pe care le conduc. În ansamblu, acuzațiile sunt că platformele exchange au vândut securities neînregistrate, prin intermediul unor companii ce nu sunt autorizate ca broker-dealer.

În cadrul celor 11 procese sunt menționate acuzații diferite, în funcție de activitatea fiecărei companii.

De exemplu, acuzațiile împotriva KuCoin se referă la zece tokenuri pe care platforma le-a vândut din septembrie 2017, fără a se înregistra ca broker-dealer. Acestea sunt EOS, SNT, QSP, KNC, TRX, LEND, ELF, CVC și TOMO.

Dacă instanța constată că oricare dintre acestea au fost de fapt securities și au fost vândute fără înregistrare de către KuCoin, platfoma ar putea fi obligată să plătească daune semnificative și ar putea să sufere consecințe din partea autorităților americane.

Procese foarte complexe 

Există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare când vine vorba despre aceste procese. În primul rând, sunt nominalizate în total 42 de companii și persoane, majoritatea din alte jurisdicții decât SUA. Multe dintre platformele exchange nominalizate nu permit oficial cetățenilor americani să tranzacționeze.

Un al doilea aspect este faptul că baza acuzațiilor necesită ca instanța să se pronunțe asupra statutului tokenurilor ca securities. Până în prezent, au existat extrem de puține cazuri în care acest statut a putut fi dovedit.

Firma de avocatură Roche Freedman are experiență anterioară în ce privește criptomonedele. Ei au fost implicați în procesul din octombrie 2019 în care Bitfinex a fost acuzat de manipulare a pieței. Aceeași firma reprezintă și moștenitorii lui Kleiman în procesul său de miliarde de dolari împotriva lui Craig Wright.

În plus, instanța din New York s-a pronunțat deja printr-un ordin preliminar de ordonanță potrivit căruia token-urile GRAM ale Telegram sunt securities care ar fi trebuit să fie înregistrate.

Per ansamblu, valul de procese împotriva companiilor cripto are potențialul de a se prelungi pe perioade foarte lungi de timp. Rămâne de văzut ce efecte vor avea asupra ecosistemului în ansamblu.

CryptoZZ