În luna decembrie 2018, Craig Wright a fost dat în judecată de moștenitorii lui David Kleiman pentru fraudă. Mai exact, se susține că Wright și Kleinman au colaborat pentru dezvoltarea proiectului Bitcoin sub numele Satoshi Nakamoto. Kleinman a decedat în 2013, iar moștenitorii săi susțin că Wright a preluat controlul asupra a 1.1 milioane de BTC reprezentând fondurile proiectului.

Ira Kleiman, fratele lui David Kleiman, l-a dat în judecată pe Wright și solicită 300.000 Bitcoin (ce valoarează 1.1 miliarde de dolari).

Procesul a fost intentat în februarie 2018 în Florida. Cazul Kleiman vs. Wright este interesant pentru că, indiferent de modul în care se rezolvă, unii cred că va oferi o rezoluție cu privire la misterul Satoshi Nakamoto. Până în prezent, Wright nu a reușit să convingă comunitatea Bitcoin că este creatorul criptomonedei.

David Kleiman, posibil Satoshi Nakamoto

Identitatea creatorului Bitcoin nu a fost identificată până în prezent. Există însă suspiciunea că David Kleinman ar putea fi autorul whitepaper-ului Bitcoin.

În timpul procesului, instanța a întrebat dacă Wright a colaborat cu Kleiman în dezvoltarea Bitcoin. Avocații lui Wright au răspuns:

“Este poziția dr. Wright că Dave Kleiman a asistat la editarea protocolului referitor la Bitcoin, dar nu a creat Bitcoin.”

În plus, avocatul lui Wright a afirmat că Kleiman nu are drepturi legale la proprietatea intelectuală asociată cu Bitcoin sau protocolul Bitcoin.

“Poziția reclamanților este că povestea lui Satoshi Nakamoto este relevantă pentru acest caz, deoarece este teoria reclamanților că Satoshi Nakamoto este numele unui parteneriat între Craig Wright și Dave Kleiman “,

a explicat avocatul lui Kleiman.

Ca urmare, moștenitorii săi au dreptul la o parte dintre fondurile de 1.1 milioane de BTC deținute în portofelele sub acest nume.

Un trust ce controlează 1.1 milioane de Bitcoin

Potrivit lui Ira Kleiman, fratelele său David a fost manipulat în timpul parteneriatului cu Craig Wright. Acesta ar fi preluat controlul asupra adreselor ce conțin Bitcoin minați în cadrul primelor 70 de blocuri din rețea.

Wright a confirmat că deține aceste adrese, dar a susținut că fondurile sunt deținute într-un fond anonim. De asemenea, a pus la dispoziția instanței lista adreselor respective.

Specialiștii de la Wizsec au verificat adresele și au susșinut că revendicarea de proprietate a lui Wright nu a fost confirmată. În plus, una dintre adresele despre care se presupune că a fost utilizată în acest caz a fost semnată de proprietarul real pe 16 mai 2019. Proprietarul legitim al adresei în cauză a declarat că Wright este un mincinos și un escroc într-un mesaj criptografic.

Echipa juridică a lui Wright a explicat că acesta nu poate oferi detalii despre ce s-a întamplat ulterior deoarece fondul anonim controlează adresele în cauză.

Wright nu are cheile private ale adreselor

Potrivit documentelor prezentante în instanță. după ce a minat primele 70 de blocuri de bitcoin, Wright a creat un algoritm de distribuție. Acesta a automatizat procesul de generare a cheilor private, astfel încât criptomonedele generate ulterior au fost repartizate la mai multe adrese publice.

Wright a susținut că a dezactivat toate instalațiile de minare utilizate pentru a procesa blocuri de bitcoin în 2009 și 2010.

Wright nu a păstrat nici o listă a adreselor publice asociate cu bitcoin după ce a minat blocul 70. Dr. Wright a încetat activitatea minieră la sfârșitul lui 2010 – în acel moment, valoarea monedei Bitcoin a fluctuat între 0,06 și 0,29$. Cheile private necesare pentru a accesa fișierele au fost împărțite în mai multe părți și distribuite membrilor fondului anonim.”

Practic, Wright susține că nu are acces la criptomonedele care ar dovedi că este într-adevăr Satoshi Nakamoto.

Comunitatea are în continuare dubii cu privire la Wright

Comunitatea cripto a subliniat că Bitcoin minat în blocurile 1-70 nu s-au mișcat niciodată și că scuza oferită de Wright cu privire la fondul anonim este greu de crezut.

Wright a înregistrat o cerere de copyright pentru whitepaper-ul Bitcoin, dar aceasta nu are nicio valoare legală. Atâta timp cât Wright nu va demonstra criptografic că deține controlul asupra criptomonedelor considerate ca aparținând lui Satoshi Nakamoto, nimeni nu îl va crede.

Pe măsură ce procesul intentat de Kleiman se derulează în Florida, mulți membri ai comunității cred că vor oferi clarificare cu privire la misterul creatorului Bitcoin.