La începutul acestei luni, Heath Tarbert – noul președinte al CFTC – a declarat că Ethereum este o marfă (commodity), nu o security. El a stârnit entuziasmul comunității afirmând:
„Aș spune că este posibil să vedeți un contract futures în următoarele șase luni până la un an.”
Piața s-a entuziasmat deoarece acest lucru ar spori interesul investitorilor instituționali pentru ETH. Derivatele permit acoperirea riscurilor, ceea ce reprezintă o parte semnificativă a managementului portofoliului și un suport solid pentru poziții lungi. O piață plină de instrumente derivate, raționamentul continuă, va încuraja mai multe investiții, ceea ce va crește prețul, ceea ce va încuraja mai multe investiții, etc.
Directorul de cercetare al Coindesk, Noelle Acheson, susține însă că există riscuri semnificative asociate cu derivativele ETH.
Volume foarte reduse
Contractele futures Ethereum se tranzacționează în prezent pe exchange-uri internaționale, dar volumele au fost reduse față de piața spot. Pe BitMEX, Huobi și Deribit, trei dintre cele mai mari platforme crypto care oferă aceste optiuni, volumul mediu de 24 de ore este mai mic de 10% decât futures bitcoin. Raportul ETH/BTC pe piața spot este de aproape 25%. Așadar, per ansamblu, cererea de pentru contractele futures Ethereum este mult mai redusă.
Modificări majore ale blockchainului Ethereum
În prezent, dezvoltatorii Ethereum se pregătesc pentru un update major al rețelei. În teorie, aceasta este o veste bună pentru rețea, dar în practică poate genera probleme. Anterior, un alt update major a fost amânat în ultimul moment din cauza unor bug-uri.
Pe de altă parte, rețeaua Ethereum va trece de la un consens proof-of-work la proof-of-stake. Asta înseamnă că ETH oferă utilizatorilor acreditare pentru a valida tranzacțiile și a adăuga noi blocuri pe blockchain. În schimbul acestui lucru, obțin un venit.
- Pe acelasi subiect: Daniel Luca explică sistemul proof-of-stake. Ce înseamnă upgrade-ul ethereum?
În sistemul PoS, recompensele sunt distribuite sub formă de dobândă anualizată, ceea ce ar putea schimba statutul ETH din commodity în security. Un derivativ bazat pe securities intră sub egida comună a SEC și CFTC și face mai dificil accesul investitorilor.
Posibilitatea de anulare a tranzacțiilor
Un alt risc asociat cu Ethereum este cel al anulării tranzacțiilor. În 2016, ca răspuns la un hack de aproximativ 60 de milioane de dolari ai unei aplicații bazate pe ethereum, comunitatea a decis să anuleze tranzacția pentru a anula efectele hack-ului.
Weekendul trecut, Vitalik Buterin a întrebat comunitatea ce valoare ar trebui să aibă un astfel de hack pentru a se lua decizia anulării tranzacțiilor. 63% din respondenți au declarat că nu sunt de acord cu o astfel de măsură indiferent de valoarea pierderilor.
Cu toate acestea, întrebarea demonstrează că o astfel de modificare a blockchain-ului este posibilă. În această situație, ETH este o criptomonedă mult prea maleabilă pentru a primi aprobare pentru un derivativ.
Așadar, având în vedere stadiul și perspectivele de dezvoltare ale lui Ethereum, precum și puține dovezi că există cerere, este puțin probabilă lansarea unui derivativ ETH pe un exchange reglementat din SUA în curând.