Cofondatorul Ethereum,Vitalik Buterin, a stârnit controverse în rândul comunității după ce a sugerat că dezvoltatorii ar putea inversa tranzacțiile.

Într-un sondaj pe Twitter din 26 octombrie, Buterin a chestionat comunitatea despre posibilitatea de inversare a activității lanțului. Aceasta s-ar fi făcut în cazul unui hack major al unui exchange sau al unei entități similare.

„Să presupunem că un portofel de contract inteligent popular pe care o mare parte din comunitatea ETH îl folosește este atacat. Acest lucru ar putea fi soluționat prin anularea întregii activități a lanțului de la hack și prin efectuarea unui HF în stil DAO pentru a recupera fondurile ”,

a scris el.

 

El a întrebat câte criptomonede ar trebui să fie furate pentru ca membrii comunității să fie de acord cu inversarea manuală a tranzacțiilor.

Peste 60% din cele peste 10.000 de răspunsuri la sondaj au confirmat că nu vor tolera măsuri de remediere în nici un caz.

Dezvoltatorii Ethereum se opun interventiei

Comentariile la sondaj au relevat că cei mai mulți participanți considră că o astfel de măsură ar contraveni principiilor de bază ale blockchain. Indiferent de suma afectată, o interveție a dezvoltatorilor ar fi o încălcare a principiului descentralizării.

Dezvoltatorii Ethereum au implementat măsura de inversare a tranzacțiilor în iunie 2016. La momentul respectiv, un hack al contractului DAO a dus la pierderea de Ether (ETH) în valoare de 60 de milioane de dolari. Partea comunității care a fost împotriva roll-back-ului a decis atunci să se separe, ducând la apariția Ethereum Classic.

În prezent, Ethereum trece printr-un proces major de upgrade, ce include modificarea algoritmului de consens. Viitorul Ethereum 2.0 va crește viteza de procesare a tranzacțiilor și va mări capacitatea rețelei.

Prețul Ethereum se apropie din nou de 190$, după ce a înregistrat o scădere până la 160$ la mijlocul săptămânii trecute.