DJ-ul Gareth Emery, faimos pentru muzica electronică dance pentru care a primit numeroase premii (și l-au propulsat ca headliner la festivalul Ministry Of Sound din Londra) a decis că industria muzicală are nevoie de tehnologia ethereum.
Motivul? Majoritatea muzicienilor obțin profituri foarte reduse din concerte și streaming, în mare parte deoarece sumele plătite de fani sunt distribuite către manageri, editori, agenți sau case de producție. Chiar și site-urile precum Spotify plătesc un procent extrem de mic pentru artiști (undeva la 0.004891 dolari per vizualizare).
Soluția lui Emery a fost să lanseze start-up-ul Choon, ce se bazează pe tehnologia ERC-20 a ethereum. Mai exact, DJ-ul dorește să lanseze un serviciu de streaming printr-un contract smart care va transfera 80% din profituri direct în portofelele artiștilor înregistrați, eliminând astfel toți intermediarii.
În colaborare cu dezvoltatorii de la CryptoPunks (responsabili pentru fenomenul CryptoKitties), Emery planifică să lanseze un ICO în următoarele 6 luni care să finanțeze crearea serviciului de streaming. DJ-ul susține că există deja 500 de artiști care s-au înscris deja pentru a utiliza platforma, inclusiv Darude (autorii melodiei trance ”Sandstorm”) și DJ Datsik (producator de muzică dubstep din Canada).
Noua platformă va stoca drepturile de copyright în blockchain-ul ethereum și va distribui token-urile denumite NOTES direct în portofelele artiștilor, care pot să le schimbe apoi pe diferite exchange-uri.
Emery susține că în societatea actuală, artiștii au posibilitatea de a păstra controlul asupra pieselor fără a ceda drepturile de copyright către case de producție și se pot ocupa singuri de marketing și distribuție.
În prezent, industria muzicală valorează aproximativ 130 de miliarde de dolari anual, însă profiturile obținute de artiști sunt extrem de mici prin comparație. Soluția oferită de Emery este de a elimina intermediarii și de a conecta artiștii și fanii direct, mai ales că tehnologia blockchain oferă exact aceste beneficii – contracte și bani.
Ideea nu este singulară – în Slovenia există un concept similar numit Viberate iar în platforma de management muzical Blokur din SUA există deja înscriși artiști precum Radiohead, Will.i.am și Imogen Heap.