Președintele rus Vladimir Putin a declarat oficial că Rusia va lansa propria „ criptorublă ”. Conform publicațiilor locale, acesta a făcut anunțul în cadrul unei întâlniri cu ușile închise în Moscova. Știrea a ieșit la iveală prin ministrul de comunicații Nikolay Nikiforov.
Conform oficialului, criptomoneda emisă de stat nu poate fi minată și va fi emisă, controlată și menținută doar de autorități. Criptorublele vor putea să fie schimbate pentru ruble oricând. Dacă însă deținătorul nu va putea să explice de unde a făcut rost de criptorublă, i se va impune o taxă de 13%. Aceeași taxă va fi aplicată oricărei diferențe dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare al criptomonedei.
„Pot să spun cu toată încrederea că lansăm criptorubla pentru un singur motiv, foarte simplu. Dacă nu o facem noi, atunci, în două luni, vecinii noștri din EurAsEC o vor face.” A spus Nikiforov.
Acceptare și respingere
Anunțul înseamnă că Rusia va intra în lumea criptomonedelor. Asta nu presupune în nici un caz că vor legaliza neapărat și bitcoinul sau alte criptomonede descentralizate. Din contră, Putin a vorbit de curând despre interzicerea totală a criptomonedelor pe teritoriul Rusiei.
Declarațiile lui Putin par să se contrazică . Am avut recent comentarii ale altor ministere care păreau să fie pro-cripto, dar numai într-un spațiu reglementat. De curând, Putin a avut întâlniri și cu Vitalik Buterin, creatorul ethereum, și cu alți specialiști din domeniu. Acum, cu lansarea criptorublei, aparenta contradicție a fost clarificată.
Criptorublă centralizată
Se știu deocamdată prea puține despre tehnologia din spatele criptorublei. Nikiforov a spus clar, cum era și de așteptat, că moneda nu va fi minată la liber ci emisă central. Asta înseamnă că securitatea rețelei nu va fi susținută distributiv, ci de niște servere centrale. Unii spun că decizia ar putea să fie problematică în termeni de securitate.
Pe de altă parte, va fi interesant de văzut care anume dintre funcționalitățile monedelor digitale vor fi implementate pentru criptorubă. Mulți criptografi se plâng că, într-un stat care pare să se îndrepte către totalitarism, transparența tranzacțiilor ar putea să nu fie tocmai un avantaj pentru oamenii de rând.