Povestea monedei bitcoin este una destul de cețoasă, dar în principal este o poveste americană despre o monedă globală magică, monedă care nici nu există cu adevărat pentru mulți, din moment ce trăiește doar în calculatorul unora. Nimeni nu știe cine este Satoshi Nakamoto, dar se crede că limba maternă a lui este engleza și că a lucrat la Bitcoin în engleză, undeva de pe coasta de vest, și că și-a rafinat protocolul cu ajutorul lui Hal Finney acum mai bine de șase ani. China a început să dea de gust minunilor bitcoin.
Acum 2 ani, China a început să dea de gust minunilor bitcoin. Când au început chinezii să se implice pe piața bitcoin, monedei pur și simplu i-a sărit capacul, ducând prețurile până peste 1100 de dolari americani într-un singur sezon.
Relația complicată de dragoste dintre China cu moneda bitcoin
Americanii nu au avut niciodată aceeași fervoare epntru bitcoin ca nouă monedă/investiție, pentru că americanii au fost privilegiați să aibă o monedă de rezervă globală în dolar. Bitcoin-ul este o investiție simpatică de speculă pentru americani. O jucărie digitală cu care se joacă și pe care o tranzacționează între prieteni.
Pentru cei din afara Statelor Unite, poate să reprezinte însă mult-mult mai mult. Investitorul chinez obișnuit a văzut rapid o monedă descentralizată care nu este manipulată de Banca Populară Chineză ca pe o oportunitate minunată și a preluat repede inițiativa. Americanul de rând ar trebui să fie la fel de intrigat de moneda inovativă care se apreciază cu timpul, dar se pare că și răsfățul are dezavantajele sale.
După jumătatea toridă a lui 2013, guvernul chinez a aflat de schimbarea financiară de pe piață și a contraatacat făcând bitcoin-ul persona non grata când vine vorba de bănci și autorități care să-l reglementeze. Băncile nu au putut să păstreze bitcoini sau să deschidă afaceri ori conturi personale legate de criptomonedă. Adunările și conferințele bitcoin au fost cenzurate de statul totalitar pentru a pune capac publicității bitcoin și pentru a scădea interesul față de monedă în întreaga lume. Acest lucru, cuplat cu dezastrul Mt. Gox a dat startul unei prăbușiri a pieței financiare și abia acum moneda bitcoin începe să își revină. Chiar și Statele Unite ale Americii se transformă ușor în Statele Polițienești ale Americii, dar tot China are un avans față de țările vestice când vine vorba de restricționarea libertății oamenilor săi.
Cu toate acestea, în 2014, statul a făcut un pas înapoi. Minerii de succes din China, care controlează o mare parte din piața de minare globală, restricțiile statale impuse monedei bitcoin fie s-au relaxat fie au fost ocolite prin diverse formule. Statul nu a mai văzut bitcoin-ul ca pe o amenințare descentralizată asupra monedei naționale, Yuan-ul, ci ca un produs online care poate fi tranzacționat. Din 2014 și până acum, China a dezvoltat și menținut un segment masiv din piață.
Conform rapoartelor date de Goldman Sachs, în jur de 80% din volumul total de bitcoin a fost tranzacționat în yuani chinezești la sfârșitul lui 2014. China a menținut mai mult de 50% din piața globală bitcoin încă din ultimul trimestru al anului 2013, când prețurile bitcoin au explodat aproape peste noapte.
În graficul de mai jos, se vede că moneda bitcoin a fost o investiție în dolari americani aproape exclusiv, încă de la început, dar dolarul american s-a diluat rapid de când China s-a îmbarcat în conceptul monedei digitale.
Este acest nivel e minare a chinezilor și de schimb cu yuan-ul care domină un lucru bun pentru moneda bitcoin?
Poți privi problema din două perspective diferite. Să ai un miliard de oameni care ar putea investi în bitcoin poate accelera adopția globală, influențând restul lumii să se urce în aceeași barcă. Poate să nu fie însă un lucru chiar atât de grozav, din moment ce China are un regim bine înțepenit și foarte restrictiv care face statul polițienesc american să pară mic copil.
Se pot vedea potențiale dezavantaje din moment ce dacă Banca Populară Chineză, care este condusă și manageriată direct de Guvernul chinez, a tăiat craca de sub picioare investitorilor și proprietarilor de bitcoin în trecut, poate să repete figura și în viitor.
Laissez-faire-ul american
Cel puțin în SUA, Guvernul a avut o abordare ”laissez faire” față de bitcoin din cauza interesului corporațiilor și a nevoii de colectare a unor taxe. Lăcomia americană a făcut o treabă bună când vine vorba de protecția monedei bitcoin în vest. De asemenea, legislația bitcoin a apărat bine moneda bitcoin. Cazul Unit al Cetățenilor (The Citizens United Case) a creat un precedent legal pentru bani ca o formă de vorbire și informație, ceea ce reprezintă o ramificație uriașă pentru bitcoin.
Dacă Guvernul american vrea să interzică moneda bitcoin, riscă să creeze un precedent legal solid, ținând cont că moneda bitcoin a fost considerată în alte cauze ban și formă de informație și exprimare, conformă Legii Constituționale și constructelor legale curente. Este un drum periculos pe care nimeni nu vrea să o apuce, iar capitaliștii de risc bine finanțați din domeniul bitcoin au o șansă să câștige lupta, iar americanii sunt conștienți de lucrul acesta.
În plus, bitcoin-ul este folosit în operațiuni legate de religie, ca donații, și sunt multe legi americane care protejează libertatea religiei. Mai mult, politicienii nu au motive să îl atace, din moment ce acum pot primi în mod legal donații în bitcoin, ca urmare a deciziei Comisiei Elective Federale (FEC). Așadar, de ce să închidă un flux de venit cu potențial pe termen lung? Politicienii adoră să fie cumpărați așadar moneda bitcoin o să rămână unde este în ceea ce îi privește pe americani, iar piața liberă capitalistă a bitcoin-ului nu dispare nicăieri.
Cazuri de utilizare diferită
Băncile din lume construiesc acum propriile blockchain-uri iar capitaliștii de risc din vest investesc din greu în ceea ce numesc ”viitorul banilor”. Încet și sigur, moneda bitcoin nu schimbă doar felul în care lumea face afaceri ci și felul în care minează China. Investițiile și minarea bitcoin trebuie să vină de undeva, iar în acest moment vin din China.
Vestul vede potențialul afacerii, iar China vede potențialul monedei. ZeroHedge a trecut în revistă felul în care moneda bitcoin este o metodă foarte bună de a manevra controlul capital al statului chinez, permițând chinezilor cu capul pe umeri să investească în piețe străine valoroase ca imobiliarele din America.
Pe măsură ce statele caută să aibă din ce în ce mai mult control asupra piețelor financiare globale, moneda bitcoin oferă la rândul său multe răspunsuri la aceste probleme ale consumatorilor. Atâta timp cânt oamenii vor să fie liberi să investească în lumea întreagă și nu vor să fie controlați de un regim de tipul ”alege un guvern”, moneda bitcoin va fi o cale viabilă pentru libertatea economică.
În acest moment, chinezii văd valoarea descentralizată a monedei bitcoin mult mai clar și piețele vestice caută să îi ajungă din urmă în cursa pentru un viitor economic avansat.
Sursa – Evander Smart via CoinTelegraph
Sursa grafic – Bitcoinity.org, Goldman Sachs Investment Research