Multinaționala Deloitte a pus la îndoială ideea că ar fi nevoie să reglementăm moneda bitcoin. Într-o publicație intitulată Bitcoin la răscruce – care notează avantajele monedei bitcoin și a tehnologiei blockchain – Deloitte explorează dacă reglementarea monedei digitale ar putea în cele din urmă să aibă un impact negativ asupra dezvoltării viitoare și a atingerii adopției în masă.
”În cele mai multe cazuri, în timp ce aceia care emit legile și reglementările acționează pentru a proteja publicul și integritatea piețelor financiare, apare o întrebare importantă – este prea curând să încercăm să reglementăm moneda bitcoin?”
Conform publicației, există dovezi istorice puternice care sugerează că a da permisiunea tehnologiilor noi să se dezvolte fără să te implici este în prima etapă cea mai bună strategie.
O picătură de apă în ocean
Articolul notează că există 3 motive pentru care cei care fac politicile ar trebui să se abțină de al a reglementa moneda bitcoin în stadiul incipient.
În primul rând, penetrarea pe piață a monedei bitcoin este încă destul de mică comparativ cu sistemele tradiționale de monedă fiat și cu platformele de tranzacționare.
”Moneda bitcoin primește foarte multă atenție și este studiată îndeaproape de autoritățile de reglementare din întreaga lume – mult peste ceea ce ar justifica scara și impactul pe piață al monedei. De fapt, după orice indicatori relevanți, valoarea care se află în acest moment în pericol datorită monedei bitcoin este doar o picătură în oceanul care este industria financiară. S-ar putea să fim la câteva cicluri distanță de produsele reale care pot să genereze reală cerere pentru serviciile legate de bitcoin din partea consumatorilor mainstream”
Impactul asupra adopției în masă
Pe lângă asta, autorii spun că alte tehnologii care schimbă lumea au avut mai mult timp să se dezvolte înainte de a fi cercetate.
Avem ca exemplu telefonul, inventat în 1876 și reglementat în 1913. Avioanele au fost inventate în 1893 și reglementate în 1938, iar Internetul a fost inventat în 1969 și abia acum începe să fie reglementat.
”Platforma open-source pe care o numim bitcoin a fost lansată în 2009. Suntem la abia 6 ani de când a apărut și avem un drum lung până să ajungem la o perioadă de timp în care, în mod normal, o tehnologie să aibă parte de adopție în masă.”
Explorarea potențialului
În cele din urmă, autorii notează că moneda bitcoin încă nu a găsit cea mai valoroasă aplicabilitate.
”În timp ce lista de potențiale utilizări pentru tehnologia bitcoin și blockchain se dezvoltă în fiecare zi, suntem încă la începuturi iar unele dintre utilizările emergente ne entuziasmează.”
Recunoscând provocarea pe care o aduce moneda bitcoin autorităților și potențialul său de a destrăma atât serviciile financiare cât și industria tehnologică, publicația concluzionează că există o cauză pentru care grupurile din industrie, cei care fac politica și autoritățile de reglementare să colaboreze la nivel național.