Comitetul Economic și Monetar (ECON) al Parlamentului European a publicat pe 20 iulie un studiu referitor la competiția în domeniul fintech și a consecințelor pe care aceasta o are în relație cu băncile.
Studiul menționează că Bitcoin și celelalte criptomonede sunt
”paradigme tehnologice și operaționale care creează o revoluție pentru întregul sector financiar, inclusiv politicile monetare și stabilitatea financiară”
alături de aplicații precum Inteligența artificială, cloud computing, identitatea digitală și Internet of Things.
În opinia analiștilor UE, criptomonedele emise de băncile centrale pot reprezenta un remediu pentru lipsa de competiție din sectorul cripto:
”Apariția criptomonedelor cu utilizare restricționată promovate de bănci, inclusiv de băncile centrale, va schimba major niveluld e competiție de pe piața cripto, prin creșterea numărului de opțiuni”.
Monedele digitale private sunt definite separat de cele emise de băncile centrale (CBDC), care sunt bazate pe decontare bilaterală convențională cu un gestionar central de încredere. CBDC sunt considerate complementare valutelor existente și un rival pentru criptomonedele clasice.
În opinia ECON, pe piața cripto actuală nu există o competiție propriu zisă, ceea ce înseamnă că CBDC sunt necesare pentru normalizarea situației. Studiul clasifică competiția în două categorii : la nivelul diferitelor criptomonede și între furnizori de servicii (ex. portofele și exchange-uri).
Raportul ECON
Menționează problemele cu care se confruntă piața cripto. Relevant este faptul că 79% din mineri sunt controlați de cinci companii specializate. Totodată se observă că 75% din piața Bitcoin e controlată de 5 companii, dintre care 30% gestionată de exchange-urile mari.
De asemenea, 52% dintre portofelele digitale sunt conectate la aceste exchange-uri.
Asta înseamnă că există potențialul de a apărea practici non-competitive în urma influenței exercitate de mineri sau prin înțelegeri realizate între marii jucatori de pe piață.
Raportul subliniază de asemenea și rivalitatea dintre bănci și industria cripto.
Se reliefează că serviciile financiare clasice au posibilitatea de a împiedica dezvoltarea proiectelor prin refuzul serviciilor. De altfel, aceasta este una dintre problemele majore de pe piața criptomonedelor din prezent.
ECON a acordat o atenție sporită pieței cripto în ultima lună, organizând o sesiune dedicată pentru ”Dialogul Monetar”. Au fost prezentate cinci rapoarte pe subiecte variind de la criptomonede, relația acestora cu băncile centrale, pana la potențialul ”Eurosystem”.