Legea numărul unu a traderilor este să cumpere ieftin și să vândă când prețul crește. De la o zi la alta bitcoinul scade, iar traderii așteaptă să pună ținta pe prețul minim la care să își refacă stocurile.

În presa dedicată bitcoinului, majoritatea editorilor încearcă să umfle prețul și să încurajeze oamenii să cumpere ACUM, urgent, prețul oricum va crește. Realitatea este că nu știm încă cât de jos va ajunge bitcoinul și că traderii stau încă pe bară.

Desigur, articolele optimiste ajută, dar trebuie să injectăm și o doză de realism.

Calmați-vă, bitcoinul nu pleacă nicăieri

Dacă ai măcar patru ani de vechime în bitcoin, atunci știi că nu este prima lovitură pe care bitcoinul o primește. China a mai dat și în trecut declarații care au scăzut piața bitcoin, uneori mai puțin, alteori mai mult.

Cei care înțeleg tehnologia știu însă că bitcoinul nu poate fi interzis și că autoritățile pot doar să îi mai tempereze pe entuziaștii ocazionali. Ne temem mai degrabă de emoționalitatea pieței, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani au intrat pe piață mulți, mulți începători, gata să vândă la cel mai mic semn de panică. Nu toți bitcoinerii de astăzi sunt pasionați, iar mulți caută metode de îmbogățire rapidă. Declarațiile autorităților îi sperie, ajung să vândă și să se îndrepte spre următoarea formulă de a face bani rapid.

Realitatea este însă că bitcoinul are valoare intrinsecă datorită tehnologiei unice pe care se bazează. Pe o piață rațională, oamenii ar pricepe rapid că bitcoinul nu are legătură nici cu autoritățile nici cu interdicția aplicată ICO-urilor. Din păcate nu lucrăm doar cu aparate ci și cu emoții iraționale. Participanții la piață nu sunt roboți, iar acum, mai mult ca niciodată, bitcoinul are utilizatori care cad mai ușor pradă temerilor și incertitudinilor.

Veteranii sunt optimiști, începătorii sunt panicați

Bitcoinul a depășit criza din 2013 și căderea primului exchange bitcoin-fiat, Mt. Gox. A depășit și problemele tehnologice și bifurcațiile, și reglementările americanilor (birocrația pe care au creat-o de exemplu în New York și care a descurajat întreprinderile bazate pe bitcoin) și de mai multe ori amenințările chinezilor.

Pentru veterani, evenimentele de astăzi sunt binevenite.

”Eu așteptam de la sfârșitul lui iulie un trend descrescător” explică Daniel Luca, veteran bitcoin și dezvoltator ethereum. ”A fost mult prea puternică creșterea din acest an ca să nu avem o descreștere la fel de spectaculoasă. Orice piață se comportă așa și piața cripto nu se deosebește atât de mult de piețele convenționale.”

Evident, cei mai pricepuți dintre traderi și dezvoltatori au apucat să vândă la vârf iar acum așteaptă să își refacă stocurile. Întrebarea pe care și-o pun este CÂND? Care este cel mai bun moment să cumperi? Ieri am fi spus că este un moment bun, dar de atunci și până acum prețul a continuat să scadă.

”Interdicția dată de chinezi, declarația dată de Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase sau faptul că a fost supraevaluată piața în ultimele luni nu mă afectează prea puternic pe mine personal. Sunt în acest spațiu pentru că înțeleg utilitatea tehnologiilor și scăderea temporară în valoare nu mă sperie. Este o corecție binevenită, care sincer speram să vină mai devreme. Prețul la care se va stabiliza va fi tot peste valoarea de dinaintea agitației de anul acesta.”

Ce urmează?

În mare, indicatorii tehnici arată că bitcoinul a scăzut destul. Se vede supravânzarea și subevaluarea pieței și desigur că este posibilă o schimbare de preț.

Indicatorii tehnici nu trebuiesc însă evaluați în vid. Nu trebuie să uităm că încă nu avem informații de pe piața chineză. Vor să interzică ICO-urile ? Dacă da, foarte bine, nu au decât să o facă. Va dura însă ceva vreme până când oamenii or să observe cât de puțin impact are acest lucru asupra bitcoinului. Abia atunci prețul va începe să crească. Dacă nu, atunci ne întoarcem la piața obișnuită și toată agitația de acum va fi doar momentul ăla în care ne-am împiedicat toți, colectiv, după care putem să ne amuzăm și să învățăm să nu mai călcăm în toate zvonurile (până data viitoare). Oricum, evenimentul de acum va fi un soi de botez pentru cei nou-intrați în bitcoin. „Îți trebuie stomac puternic pentru tradingul bitcoin, Amin” o să-i popească veteranii pe începători.

Chinezii pot să meargă și mai departe și să declare solemn că vor interzice TOT, și pe Winnie the Pooh, și homosexualitatea, și întârzierile de 1 minut la servici și bitcoinul. Și-atunci bitcoinul o să continue să scadă ceva mai mult, până când autoritățile or să recunoască faptul că au încercat dar nu au reușit. La fel ca rușii, așteptăm să spună și chinezii că bitcoinul este de neinterzis. Poate oare să le ia mai mult de trei luni să își dea seama de lucrul acesta? Dacă durează mai mult de atât, atunci riscă să își piardă locul în topul industriei.

Se poate să interzică operațiunile la schimburi,  dar ce vor face cu fermele? Așa cum nici un stat nu a reușit să interzică cetățenilor să se folosească de paradisurile fiscale, așa nu vor putea să interzică nici bitcoinul.

Cel mai prost scenariu

Dacă legislația din China va fi luată ca exemplu de celelalte țări din vest, atunci situația va fi ceva mai proastă. Cât de des s-a întâmplat însă să ia exemplu americanii, norvegienii ori germanii de la chinezi? Este o diferență ca de la cer între un stat comunist și unul capitalist, la fel și între așteptările cetățenilor. China nu este singura țară în care bitcoinul s-a dezvoltat, iar la rând așteaptă Japonia, America, țările europene nordice și, mai nou, Rusia. Mulți miliardari influenți au investit deja în bitcoin. Câțiva politicieni americani acceptă donații în criptomonedă. UE încurajează dezvoltarea de aplicații blockchain și finanțează din bugetul uniunii ICO-uri.

Drept urmare, dezvoltatorii buni de ICO-uri de la noi sunt relaxați. Daniel Luca ne spune că nu și-au schimbat deloc activitatea de lucru și că piața chineză nici măcar nu era principală pentru ei.

”Noi lucrăm în continuare la Altheio și scăderea valorii bitcoinului sau a oricărei alte monede nu ne oprește în nicu un fel. E atât de nesemnificativă încât nici nu discutăm despre acest aspect.”

Între timp, Comisia Europeană se pregătește pentru noi runde de finanțare a proiectelor pe tehnologie și așteaptă în continuare sisteme de plată și administrare pe blockchain. Nu au nici un interes să interzică sau măcar să îngreuneze utilizarea bitcoinului, care este cel mai mare experiment. Mai mult, anul acesta schimbările de protocol au scos la iveală noi soluții, metode și abordări la bifurcațiile sistemelor descentralizate. UE a recunoscut că urmărește cu interes evenimentele petrecute în rețea.