2015 a fost un an de stabilizare pentru bitcoin, dar acum expansiunea sa globală a venit cu o întorsătură de situație unică. Mii de automate bitcoin au apărut ca ciupercile după ploaie pe tot parcursul anului, dar locurile în care acestea au fost plasate ar putea să vă surprindă. Noua Mecca a ATM-urilor bitcoin pentru consumatori se construiește în Europa de Est, aproape de intersecția profund contestată militar din Ucraina.
CoinTelegraph a trecut România, Ucraina și Bulgaria pe lista țărilor militarizate în care se coace al treilea război mondial. Articolul apărut pe site-ul outletului de știri, intitulat ”Noua capitală a ATM-urilor din lume se mută aproape de zona fierbinte militarizată”, vorbește despre felul în care administrează tranzacțiile bitcoin țările afectate de incertitudinea militară din Estul Europei.
Ucraina, care ia în calcul legalizarea monedei bitcoin prin sistemul bancar, a fost cap de afiș din motive mai puțin îmbucurătoare în ultimii doi ani – de la companiile aeriene comerciale care se pare că ar fi fost atacate cu rachete și până la schimbarea regimului politic, și mai ales conflictul militar dintre NATO și Rusia despre care încă există temeri că ar putea fi precursorul unui război mondial.
Ceea ce a scăpat neobservat în această perioadă de haos geopolitic este activitatea Fundației Bitcoin care face schimbări economice într-o țară cu mari turbulențe, împreună cu alte țări din Europa de Est.
Dacă ați folosit până acum serviciul RedBox, atunci sunteți deja familiarizați cu conceptul de chioșc electronic din vest. Companiile de plată folosesc chioșcuri similare pentru mai multe servicii diferite, cum ar fi plata utilităților și încărcarea cardurilor de debit. În ultimele câteva luni, liderul de plăți din Ucraina BTCU.biz a echipat deja peste 15 000 de aparate cu servicii bitcoin pentru consumatori, conform datelor oferite de CoinATMRadar.
Acum sunt 4000 de astfel de chioșcuri în Ucraina. Capitala Kievului poate fi cu ușurință numită hub bitcoin, din moment ce cumpărarea de criptomonedă a devenit la fel de facilă ca adăugarea de debit pe card. Ar trebui însă notat că ATM-urile bitcoin sunt puțin diferite de ”chioșcuri”/
”S-ar putea să inducă puțin în eroare, acelea nu sunt bancomate bitcoin așa cum le cunoaștem noi, sunt servicii de criptomonedă” a explicat Vlad, proprietarul CoinATMRadar. ”Cu toate acestea, funcțiile sunt foarte similare bancomatelor bitcoin, de aceea le-am adăugat pe hartă. Mă concentrez doar pe servicii care permit schimburi directe de fiat/bitcoin și bitcoin/fiat. Cele care au apărut în Ucraina, Bulgaria și România sunt în mare parte terminale de plată, care sunt folosite de unele companii bitcoin locale pentru a organiza procesul. Așadar, terminalele nu sunt special dedicate monedei bitcoin și nu sunt nou instalate. De exemplu, serviciul din Ucraina a apărut acum mai bine de un an.”
Există două versiuni rulate de BTCU.biz – aparatele 24nonStop și diBox. Avem deci peste 7000 de aparate 24nonStop și 5000 de aparate diBox în întreaga Ucraină, iar cele două tipuri de mașini lucrează în același stil pentru noile tranzacții bitcoin.
Cum să cumperi bitcoin
Cu aparatele 24NonStop, întâi trebuie să îți introduci numărul de telefon, apoi să introduci suma de bani dorită (nu mai puțin decât echivalentul a 2 dolari). După ce ai completat tranzacția, printezi și păstrezi chitanța, apoi intri pe site-ul BTCU.biz>cumpără>bani de la terminal. Introduci codul de pe chitanță, apeși ”pay”, te asiguri că ți s-a acceptat codul și că suma de bani este aceeași cu cea introdusă la terminal.
Dacă vrei să adaugi bani într-un portofel bitcoin, apasă pe ”adaugă portofel BTC”, îți introduci adresa portofelului și apeși ”pay”. Monedele vor fi adăugate automat la adresa pe care ai specificat-o.
Comisioanele sunt impresionant de mari pentru tranzacțiile bitcoin. În afară de comisionul de 1% pentru utilizarea terminalului, comisionul este de aproximativ 17% indiferent de aparatul folosit. Poate că investiția inițială în echiparea acestor aparate este pasată inițial consumatorului.
Europa de Est și Austria
În România avem peste 2000 de chioșcuri care acoperă nevoile utilizatorilor de bitcoin. Doar în București, pentru o populație de 2 milioane de oameni, sunt mai bine de 500 de locații bitcoin. Compania care controlează piața de schimb este ZebraPay și are 1500 de locații în toată țara. ZebraPay a început anul trecut activitatea, cu 800 de terminale.
Comisioanele sunt rezonabile, cu 4%, iar utilizatorii primesc bitcoini aproape instantaneu. Dezavantajul este că aceste aparate nu vin cu scanner de cod QR, așa că trebuie introdusă adresa manual. Oferă o funcție de prescurtare a adresei pe site-ul companiei, dacă aveți deja cont.
La sud de noi, în Bulgaria, care este de asemenea o țară prietenoasă cu moneda bitcoin, sunt 2000 de locații de chioșcuri bitcoin. În capitala Sofia, sunt disponibile aproape 500 de locații, controlate de CashTerminal, cu peste 630 de locații și comisioane mai rezonabile de 1-3% pe tranzacție.
Locuri în care se găsesc ușor chioșcuri sunt mall-urile și stațiile de autobuz. Easy Pay este cel mai mare furnizor de bitcoin din țară, cu peste 1400 de locații, și funcționează diferit. Faci o comandă prin site-ul Crypto.bg, care îți dă un cod de 10 caractere. Apoi, mergi la locație, unde un asistent îți va procesa tranzacția către adresă cam în 45 de minute. Așadar, este un serviciu similar cu tranzacțiile prin Western Union. Și în cazul lor, comisionul este de 1-3%.
Chiar și Austria, în Europa Centrală, a fost luată de valul bitcoin, cu peste 650 de locații. Legendara capitală Viena oferă peste 100 de bancomate pentru o populație de 1,7 milioane de oameni. Compania care se ocupă de coordonează serviciile se numește Bitcoinbon și vinde cupoane de hârtie în tutungerii, în valoare de 25, 50 și 100 de euro.
Aceste cupoane sunt valabile 1 an, dar evident că valoarea relativă a unui bitcoin este supusă schimbării. Poți lua cupoanele de pe site-ul companiei, bitcoinbon.at, pe care le schimbi pentru bitcoin. Comisioanele pe tranzacție sunt foarte bine mascate pe site, dar ținând cont că prețul bitcoin listat era mai mic decât rata la zi, se poate presupune că avem un comision de 3%.
Un pas important în adopția bitcoin
Toate aceste schimbări în ceea ce privește accesul consumatorului la bitcoin sunt pozitive pentru comunitatea bitcoin. Oamenii pot să facă mai ușor rost de bitcoin.
Bizar este că Londra are doar vreo 12 ATM-uri de bitcoin, în timp ce în Europa de Est există mii de locații de unde pot fi achiziționați bitcoini. Așadar, se pare că un centru bitcoin a început să apară la o aruncătură de băț de noi.