Experții economici despre bitcoin – Popularitatea bitcoinului ar trebui să fie considerată „o problemă de interes pentru societate”. Sunt cuvintele academicianului Larisa Yrovaya. Astăzi, ziarul local Cambridge Independent a făcut un raport al discuțiilor despre creșterea valorii bitcoinului în rândul experților de la Universitatea Cambridge.
Află ce spun experții economici despre bitcoin
Părerile acestora variază. Yarovaya, lector în finanțe și contabilitatee la Universitatea Anglia Ruskin a comentat sudiul despre bitcoin al cărei co-autoare este.
Aceasta a vorbit în mod special despre problema utilizării energiei electrice în minarea de bitcoin.
„Cred că da, ar trebui să ne facem griji. Desigur că va avea un impact negativ asupra mediului. Nu este un proces eficient din punct de vedere energetic. Problema popularității bitcoinului trebuie să fie o problemă de interes pentru societate”, a spus aceasta.
Bitcoinul ca monedă
După ce bitcoinul a explodat la aproape 20 000 de dolari pe unele piețe, înainte să scadă zilele acestea, s-a pus problema dacă creșterea importantă a criptomonedei este o bulă. Analiștii se întreabă dacă nu cumva a cuprins și alte secțiuni ale economiei globale.
Academicienii au fost mai puțin vocali pe această problemă decât canalele media din mainstream și decât economiștii. Cu toate acestea, studiul lui Yarovaya dedicat bitcoinului studiază performanțele acestuia. Vizează în primul rând valoarea sa ca monedă și trage concluzii destul de tranșante:
„Dovezile noastre au scos la iveală faptul că prețul bitcoin a fost umflat artificial de investiți speculative, care l-au pus într-o bulă.”
Bitcoinul ca asset
Alții de la discuțiile Cambridge văd diferit situația. Michael Rauchs, director al Centrului de FInanțe Alternative de la Cambridge dedicat criptomonedelor și blockchianului a spus că dacă bitcoinul este sau nu o bulă depinde de felul în care definim moneda. După părerea lui, bitcoinul este într-adevăr o bulă, așa cum spune studiul ARU. Ca investiție însă, nu este sortit să se spargă, așa cum ar face-o o bulă.
Cu toate acestea, chiar și ca un asset sau ca o unealtă de investiții, este tot o bulă, după spusele lui Yarovaya. Aceasta crede că activul digital nu are „valoare reală”.
„Cred că și ca investiție este o bulă. Ca investiție, valoarea reală a bitcoinului este posibil să fie zero. Nu este aur, nu are valoare reală. Prețul este mai mare decât valoarea fundamentală reală. Mai devreme sau mai târziu, preferințele investitorilor legate de bitcoin și de criptomonede se va schimba și bula se va sparge.”
O atitudine mai pozitivă a avut-o directorul de analize de date Richard Baker. Acesta a spus că bitcoinul „mai are de parcurs ceva drum” până să ajungă la prețul maxim. Spune că în special acest lucru se datorează listării contractelor future de luna aceasta.
Emily Mackaym, creditor alternativ la TAB Capital, este mai precaută. Aceasta a spus că performanța bitcoinului este legată în mare parte de ce cred oamenii despre el.
„Simpla menționare a cuvântului „bulă” ar putea să aibă un efect și să modereze cererea. Trăim într-o lume în care orice se poate întâmpla, așa că nu o să fac predicții în acest sens.”
Bitcoinul a pierdut aproape 18% din valoare în ultimele 24 de ore la momentul scrierii articolului, conform datelor de pe CoinMarketCap. Prețul monedei este de 13 796$.
–experții economici despre bitcoin