Există o legătură pozitivă între valoare, sau volumul de piață al unei monede și numărul de schimburi la care aceasta ajunge să fie listată. Pentru primele 1000 de monede din top, corelația este de peste 50%. Analizele de date rudimentare indică faptul că volumul de piață al monedei sau jetonului crește brut odată cu listarea criptomonedelor la schimburi. Cu toate acestea, corelația nu înseamnă cauzalitate și nu este înțelept să tragem concluzia că simpla listare a criptomonedei pe mai multe schimburi aduce valoare criptomonedei.

Corelația

Corelația explică felul în care două variabile sunt relaționate. O corelație de 100% înseamnă că schimbarea pozitivă într-una dintre variabile este perfect proporțională cu schimbarea pozitivă în cealaltă variabilă. Dacă corelația dintre valoarea pe paiță și listarea criptomonedelor la schimburi ar fi de 100%, atunci ar fi posibil să observăm o creștere exact proporțională în capitalul de piață odată cu creșterea numărului de listări la schimb.

Din moment ce corelația la noi este de peste 50%, s-ar putea să existe tentația să listezi la cât mai multe schimburi pentru a maximiza valoarea. Ideea este să reziști tentației. Deși capitalizarea pe piață și listarea criptomonedelor la schimburi este oarecum corelată liniar, nu înseamnă că listarea la mai multe schimburi are ca rezultat sigur o creștere în volumul de piață. Mai ales când o analiză mai profundă arată prezența unor particularități majore.

Monedele cu particularități majore

Grație aplicației Coin Market Cap, este ușor să vezi niște particularități ale primelor 1000 de criptomonede. Dacă introduci volumul de piață și listările pieței într-un tabel de date, ai niște explicații în plus. Reprezentarea grafică a valorilor în paralel cu listările arată că monedele ca bitcoinul nu sunt normale comparativ cu majoritatea celorlalte criptomonede.

Dacă facem un grafic al istoricului de volum al pieței față de listarea criptomonedelor la schimburi, o să vedem că avem trei clustere diferite de valoare în lumea cripto.

Clusterele de valoare

Primul cluster include bitcoinul, litecoinul, ethereum și bitcoin cash. Acest grup de criptomonede sunt listate la peste 75 de schimburi. Al doilea cluster este împrăștiat între 15 și 55 de listări și include DASH, ripple, zcash și criptomonedele populare. În cele din urmă, majoritatea criptomonedelor (~98%) sunt listate la 15 sau mai puține schimburi.

Sumarul statistic arată că monedele mijlocii sunt listate la doar două schimburi, dar monedele sunt, în medie, listate la puțin sub patru schimburi. Dacă folosim o reprezentare grafică de tip box plot, datele arată un număr mare de particularități relative cu majoritatea criptomonedelor (puțină răbdare, urmează să explicăm).

listarea criptomonedelor la schimburi

Boxplot pentru listarea criptomonedelor la schimburi

În general, majoritatea monedelor care se delimitează de restul de pe piață funcționează ca medii de schimb și stocare de valori. Pentru a fi valoros la nivel global ca instrument intermediar ce facilitează cumpărarea, vânzarea sau tranzacționarea de bunuri și servicii, aceste criptomonede ar trebui să fie listate la cât mai multe schimburi posibil. Monedele în general au mai multă legitimitate cu cât sunt folosite mai mult. Listarea pe multe schimburi demarează efectele rețelei.

Nu toate monedele importante din centrul nostru de date au rol de bani. Ether e o excepție. Deși a fost creat cu alt scop, piața a hotărât că va funcționa ca mediu de schimb și stocare.

Sunt șialte excepții în primul și al doilea cluster. Qtum și tenx nu sunt în sine medii de schimb, dar sunt listate la peste 15 schimburi.

Implicații strategice

În ciuda acestor monede speciale, analizarea relației dintre valoare și listare criptomonedelor la schimburi are implicații pentru strategia criptomonedei. Dacă împărțim criptomonedele în subseturi și refacem analiza, avem infromații importante pentru strategi.

Știind că monedele „deosebite” sunt în primul rând folosite ca stocare sau mediu de schimb, este logic să le listăm la scară largă dacă vrem să intrăm în competiția criptomonedei ca bani. Există mereu excepții. Dacă scopul unei criptomonede este să fie o formă mai bună de bani, atunci va avea poate nevoie să fie listată ca să intre în competiție cu alte criptomonede listate.

De exempu: criptomonedele care vor să fie un mediu de schimb în Venezuela ar putea să crească volumul pe piață listând la schimburile venezuelene. Cu fiecare nouă piață geografică, va avea o creștere suplimentară.

Nu este la fel cu jetoanele. Jetoanele reprezintă de obicei un asset. Listarea la schimb reprezintă aici altceva. Listarea la un schimb în Venezuela s-ar putea să nu aibă nici o valoare.

Volumul de piață ar putea să crească cu listarea la schimb. Investitorii apreciază mai multe opțiuni de trading, în caz că apar probleme la schimburile centralizate mari. Totuși, profiturile se diminuează după mai multe listări la schimburi.

Coada lungă

Are noimă să ne concentrăm pe criptomonedele cu mai puțin de 15 listări ca să ne facem o idee generală despre relația dintre valoare și listările la schimb. Al treilea cluster de criptomonede reprezintă 97% din primele 1000 criptomonede. Include criptomonede ca IOTA și NEM, care nu sunt jetoane dar sunt valoroase și listate la mai puțin schimburi.

Histograma listării

Cu ajutorul histogramei, putem vedea concentrația criptomonedelor. Graficele expun primul și al doilea cluster ca pe o coadă lungă a listărilor la schimburi.

Concentrându-ne pe al treilea cluster, putem vedea cum corelația liniară dintre volum și listare scade la 20%. Asssta înseamnă că nu contează mult la câte schimburi se listează un jeton obișnuit. Corelația dintre valoare și listare nu e semnificativă.

Concluzii

ICO-urile au devenit un vehicul de finanțare popular. Afacerile tradiționale încep să vadă acest mecanism de finanțare ca pe o formă de a ocoli formulele tradiționale.

Dacă aveți îndoieli, luați exemplul litecoin și bitcoin. Litecoin este listat la 94 de schimburi, iar bitcoin la 84. Iar bitcoinul este cu câteva magnitudini mai mare ca și capital.