În 1919, Benito Mussolini a lansat termenul ”fascism” pentru a descrie propriul sistem politic, iar lumea s-a schimbat pentru totdeauna. În termeni simpli, fascismul reprezintă amestecarea afacerilor cu problemele de guvernare. Acesta este sitemul care ar putea să câștige popularitate în tehnologia blockchain.
În 2015, tehnologia și sectorul financiar a început să bage în seamă tehnologia blockchain, nu în felul în care aceasta se leagă de moneda bitcoin ci mia degrabă în felul în care relaționează cu teoriile, practicile și modelele de afaceri în general. Am văzut această inovație care ține de percepție făcând pași hotărâți înainte, pe măsură ce sistemul privat – prin consorțiumuri și laboratoare corporate – explorează inovația pusă în mișcare de Satoshi Nakamoto.
Discuțiile din domeniu se concentrează adesea pe diferitele tipuri de blockchainuri care ar putea să fie construite – cel privat, public-privat și public, acesta din urmă fiind modelul de care se folosește moneda bitcoin.
Societățile moderne industriale nu sunt nici capitaliste nici socialiste. În schimb, reprezintă a o treia variantă de posibil rezultat în gândirea politică a secolului XIX-SXX, care sunt (discutabil) insiprate de ideea de laissez-faire (liberalismul clasic și capitalismul) și de ideologiile opozante de stânga (comunismul și socialismul).
Într-o sinergie de noțiuni opuse, societățile moderne sunt create din melanjul capitalismului și comunismului. Expertul american în politici Zbigniew Brzezinski discută despre ”capitalismul comercial”. Acest termen, pe care îl folosește pentru a descrei sistemul politic și economic din China, poate fi aplicat statelor-națiuni democrat-socialiste din vest. Este practic vorba despre o societate în care parteneriatele dintre corpurile guvernamentale (locale și naționale) și entitățile private (mari și mici) sunt cruciale pentru fibra aflată la baza societății.
Aceste paradigme ideologice se exprimă în bitcoin, unde socialiștii și capitaliștii fac o întreagă teorie despre felul în care moneda bitcoin aparține arborelui lor ideologic.
Bitcoinul și tehnologia blockchain reflectă societatea în care acestea există. Este foarte probabil ca moneda bitcoin să fie fracturată, ca multe alte mișcări dizidente și activiste ”din viața reală” care luptă pentru schimbare socială. Pe mai departe, ținând cont de interesul dictat de jucătorii mari din industrie, tehnologie și guvern, este rezonabil să gândim că parteneriatele între entitățile private și cele publice, unite de tehnologia blockchain, dictează administrarea bazei de date blockchain sau a sistemului de schimb pe care îl declanșează. În bitcoin, eforturile cu care vin E-Gov și BitPay oferă un exemplu foarte clar despre felul în care entitățile publice și cele private pot să creeze un parteneriat prin blockchain.