La cina aniversară a United Overseas Bank, Lee Hsien Long, prim-ministrul din Singapore, a comentat că bitcoin și tehnologia blockchain vor schimba industria bancară. Singapore este un centru financiar important în Asia, iar această declarație din partea lui Long sugerează un viitor luminos pentru tehnologia descentralizată din țară.
Băncile din Singapore trebuie să rămână la curent cu dezvoltarea blockchain
Discursul de 10 minute al lui Long s-a concluzionat cu câteva cuvinte de susținere pentru aplicațiile blockchain în industria bancară.
”Mediul operațional a devenit mai provocator și, pe lângă asta, tehnologia se mișcă foarte repede, cu noi modele de afaceri care dau peste cap sistemul bancar tradițional. De exemplu, din ce în ce mai mulți oameni efectuează plăți prin telefoanele smart, plătesc taxe și bilete la cinema, fac cumpărături online, transferă bani, plătesc pentru bunuri și servicii și toate acestea de pe telefonul smart. Aceasta este doar partea care ține de consumatori. Sunt alte tehnologii ca blockchain-ul, care se folosește cu bitcoin, dar care poate să fie folosit și pentru multe alte funcții. Băncile noastre trebuie să rămână la curent cu aceste tehnologii. ”
Guvernul din Singapore și-a schimbat poziția față de criptomonedă
În trecut, guvernul din Singapore nu a recunoscut criptomonedele ca fiind ceva de valoare. Pe 21 februarie 2014, Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a dat un răspuns la o întrebare parlamentară despre acest subiect și i-a avertizat pe cetățeni în legătură cu utilizarea monedei virtuale.
”În acest moment, MAS nu reglementează bitcoini. Nu sunt proprietate legală, așa cum sunt bancnotele și monedele emise de MAS. Nu sunt considerate securități sub Actul Securităților” a spus Tharman Shanmugaratnam, vice prim-ministru și Ministru de Finanțe.
Acesta a adăugat că ”moneda bitcoin are riscurile ei. MAS a publicat o alertă pentru consumatori pentru a atenționa cetățenii în legătură cu aceste riscuri. Spre deosebire de proprietățile legale cum ar fi dolarul singaporean, care este emis și susținut de guvern, nu există oblicații legale pentru indivizi sau afaceri care să accepte moneda virtuală. Monedele virtuale ca bitcoin-ul nu sunt în mod normal susținute de vreo organizație identificabilă. Ca rezultat, dacă moneda virtuală nu va mai fi acceptată sau schema încetează să opereze, utilizatorii s-ar putea să nu își mai primească banii înapoi.”
Deși moneda bitcoin și celelalte criptomonede nu sunt încă recunoscute ca fiind proprietate legală, poziția guvernului din Singapore s-a schimbat radical în favoarea tehnologiei blockchain în doar 10 luni.