Capacitatea tranzacțiilor pe blockchain este limitată, iar acest lucru nu este un secret. În prima zi a conferinței Scaling Bitcoin de la Milano a ridicat problema că poate mai există un stadiu al dezvoltării care trebuie să aibă loc înainte ca rețeaua să fie pregătită pentru creșterea volumului de tranzacții.

În loc să ne concentărm pe elemente care au primit cea mai multă atenție (în special mult-discutata dimensiune a blocului) priam zi a început cu discuții concentrate pe concenptul economic de fungibilitatea bitcoin, sau ideea că nici un bitcoin nu ar trebui să fie considerat mai puțin valoros sau mai puțin legitim ca urmare a faptului că în trecut a fost deținut de anumite persoane.

Această problemă a fost deschisă de noul director al Blockstream, Adam Back și de fondatorul Matt Corallo. ”Dacă privin din această perspectivă, pentru fungibilitatea bitcoin, bitcoinul este mai prost decât PayPal-ul” a spus acesta.

Față de alte forme de bani digitali, după părerea lui Back, fungibilitatea bitcoin este poate cel mai mare avantaj al bitcoinului ca monedă digitală. Totuși, a observat că firmele care lucrează pentru profit amenință acest atribut al rețelei exploatând limitările curente ale tehnologiei.

Back a remarcat:

”Unele dintre schimburi și portofele folosesc servicii de urmărire, iar dacă există o conexiune cu activități ilicite până la patru tranzacții distanță, îți vor îngheța contul.”

Back contestă faptul că, dacă lipsa fungibilității continuă, aceasta ar putea să ”se scurgă” în sistem, afectând abilitatea părților de a folosi tehnologia fără să aibă parte de cenzură.

”Este extrem de important, și ai nevoie de fungibilitate pentru ca bitcoinul să funcționeze. Dacă primești fise și nu le poți cheltui, începi să te îndoiești de ideea că poți primi bani.” A spus Back.

Alte sesiuni din prima zi, organizate la Politecnico Di Milano (și sponsorizate de o serie de companii mari printre care Deloitte, Blockstream și BTCC) caută să sublinieză munca în comunitatea open-source, cu scopul de a rezolva fungibiliatea bitcoin

De exemplu, au avut loc discuții pe tema JoinMarket, o piață care pune în conexiune utilizatorii metodei de anonimitate coinjoin, tumblebit, un hub de plăți în afara blockchianului, și MimbleWimble, o propunere neobișnuită care ia în considerare îmbunătățirile de scalabilitate care ar putea să apară dacă bitcoinul ar avea alt design al blockchainului.

Anonimitatea s-a dovedit a fi o temă importantă, dând culoare sesiunilor de după-amiază concentrate pe rețeaua Lighning.

Conflict de interese

Dacă Back a ridicat problema că fungibilitatea bitcoin este necesară dacă bitcoinul vrea să devină o tehnologie populară, participanții au observat imediat că tranziția este un efect mai direct al felului în care afacerile și autoritățile impun problema.

Dezvoltatorul Bitcoin Core și directorul de la Nebulous, David Vorick a notat de exemplu că fungibilitatea bitcoin vine ca răspuns la acțiuni ale startupurilor bitcoin reglementate.

”A devenit o problemă din ce în ce mai presantă problema cunoașterii clienților (KYC) și anti-spălare de bani (AML). Lucrurile se mișcă într-o direcție în care se pare că bitcoinii sunt asociați cu traficul de droguri, așa că poate startupurile vor înceta să îi mai accepte”

În rândul participanților a existat o lipsă de încredere în special în Coinbase, după ce startupul cel mai proeminent din ecosistem a blocat accesul unora dintre utilizatori, dintre care unii poate sunt chiar nevinovați.

Totuși, alții cred că nu este neapărat o situație de tipul noi-contra-ei.

Dezvolatorul Bitcoin Core Bryan Bishop a spus că discuțiile despre fungibilitate nu sunt neapărat noi, dar că sesiunea a pus mai mult reflectoarele pe una dintre frustrăile mai vechi ale dezvoltatorilor.

Bishop a continuat spunând că startupurile și întreprinderile ar trebui să își facă griji în legătură cu fungibilitatea bitcoin. Eșecul tehnologiei de a oferi fungibilitate ar putea să îi submineze utilitatea.

”În lipsa fungibilității, nu există bitcoin. Așadar nu o să ai o afacere bitcoin dacă bitcoinul nu este complet fungibil.”

Alte ateliere au încercat să pună în categorii mai mult de 10 propuneri disponibile pentru a îmbunătăți fungibilitatea, cu tehnici care includ semnături ring, coinswap și alte alternative.

Propunerile analizate

Per total, discuțiile aveau ca scop să sublinieze anumite avantaje specifice și slăbiciuni ale diferitelor propuneri menționate în atelierul despre fungibilitate, în același timp respectând ideea că scopul final al comunității este acum să ne concentrăm pe protocolul de scalare.

Discuțiile propunerilor au fost adesea împărține în cele care pot fi implementate de astăzi, cele care ar avea nevoie de un server sau rețea pentru ca utilizatorii să joace rol de intermediari și cele care ar avea nevoie de ajustare la protocolul de consens pe care se bazează bitcoinul.

A existat în schimb un consens cla că dezbaterea despre scalare oferă o metodă potrivită prin care propunerile pot fi evaluate.

”Unele metode de fungiblitate, în unele implementări, cresc problemele de scalabilitate. Altele le scad” a explicat Bishop.

De exemplu, Bishop a dat ca exemplu o propunere numită Tranzacții Confidențiale (CT). Menționate de Back în discuțiile sale ca o metodă proastă de a oferi anonimitate, Bishop a fost de acord că metoda este, în cuvintele lui Back, ”groaznică pentru scalare”.

Interesant este că cele pentru care ar fi nevoie de schimbări asupra protocolului (sau de succesul unei viitoare rețele bitcoin pusă în funcțiune de lanțurile paralele) par capabile să rezolve problema.

În prezentarea sa, Polestra a vorbit despre cum, reducând tranzacțiile la o combinație de ”listă de capete de block, o listă de output-uri necheltuite și dovezile lor” fiecare tranzacție MimbleWimble ar putea să fie redusă cu 100 de biți.

”Folosind MimbleWimble, putem să obținem aceeași garanție de anonimitate, cu presupuneri diferite despre securitate și putem avea un istoric al întregului blockchain cu 5MB mai mic.”

Alte opțiuni, ca TumbleBit, sunt pregătite de implementare imediată, dar ar avea poate nevoie de mai multă interacțiune cu utilizatorii.

Dacă toate astea par complicate, participanții au avut un scop clar în minte.

Pavel Kraychenko, fondator la Distributed Lab, startup care are ca scop construirea produselor pe blockchain pentru sistemul financiar, a notat că după părerea lui este un acord cum că fungibilitatea ar trebui să conteze pentru toți utilizatorii, chiar și pentru cei care poate nu folosesc bitcoinul ca monedă.

”Infractorii nu intră în ecosistemul bitcoin pentru că se tem că acesta va deveni legiferat, iar cei care vor să respecte status-quo-ul nu intră în ecosistem fiindcă își închipuie că va fi scos în afara legii.”