Comunitatea globală de dezvoltare a bitcoinului urmează să se întâlnească săptămâna asta, la o serie de conferințe care speră să rezolve una din cele mai presante probleme ale rețelei – scalarea pentru a  acomoda mai multe tranzacții.

Conferința Scaling Bitcoin a fost lansată în 2015 ca răspuns la nevoia de scalare pentru ca rețeaua să poată suporta mai mulți utilizatori, Scaling bitcoin a avut loc weekend-ul trecut și s-a concentrat pe mai multe probleme ca scalabilitate și martorul segregat (SegWit), o idee care a fost primită cu entuziasm și dezbătută și care reprezintă un compromis în ceea ce privește scalarea, anunțat în luna decembrie.

Dezvoltatorii bitcoin spun că lansarea codului de activare care ar pune la dispoziție SegWit pentru download și testare este așteptat curând, reprezentând un nou pas către rezolvarea unei probleme presante.

Însă înainte de a face schimbarea oficial, dezvoltatorii încă testează posibile buguri.

”Facem multe schimbări la rețea în acest moment” a spus dezvoltatorul Bitcoin Core Eric Lombrozo, spunând că trebuie să fie precauți pentru a se asigura că update-ul este compatibil cu alte schimbări recente.

”Una dintre problemele care au rămas deschise este să faci SegWit să meargă cu blocurile compacte” a adăugat contributorul la cod Bryan Bishop. Integrate în luna august, blocurile compacte permit nodurilor să trimită date mai rapid și eficient când comunică unele cu altele.

În ciuda așteptărilor, avem toate motivele să ne entuziasmăm. Codul, atunci când va fi lansat, ar urma să dubleze numărul de tranzacții pe care le poate procesa rețeaua și poate să aducă rezolvări la o dezbatere dificilă legată de scalarea bitcoin.

Nu doar că poate să crească imediat numărul de tranzacții pe care rețeaua le poate procesa, dar pune și bazele pentru viitoare proiecte care ar putea să crească și mai mult capacitatea.

SegWit oferă o rezolvare a problemei de maleabilitate a tranzacțiilor, care este necesară pentru ca rețele ca Lightning Network să fie lansate. Așadar, ce mai trebuie rezolvat înainte ca acest cod să fie publiat?

Activarea schimbării SegWit

Ultimul upgrade de software, lansat în luna august, a fost prima funcționalitate a codului SegWit, dar nu includea codul necesar pentru a activa schimbările din rețea.

Următorul update, 0.13.1, ar urma să permită descărcarea codului. De aici încolo, minerii bitcoin pot să înceapă să facă upgrade la software ca o metodă de a semnliza faptul că susțin schimbarea.

După cum se explică pe site-ul Bitcoin Core, codul SegWit va bloca schimbarea odată ce 95% din ultimele 2016 blocuri (adică tranzacțiile din ultimele două săptămâni) sunt emise de cei care rulează noul cod.

La aproximativ două săptămâni după aceasta (după alte 2016 blocuri) SegWit va fi activat, oficial.

”Asta înseamnă că toate nodurile pline care rulează cu codul SegWit vor începe să ceară minerilor să impună noile reguli de consens SegWit” se explică într-o postare pe blogul Core.

Lombrozo a spus că dezvoltatorii Bitcoin Core speră ca acest proces să se desfășoare ”destul de rapid”, menționând că a durat cam 2-3 luni pentru ca un alt update bitcoin important,checksequenceverify, să fie activat.

Diseminarea în sistem

De aici încolo, schimbarea va fi predată către restul ecosistemului bitcoin.

Mai mulți consumatori bitcoin au început deja să se pregătească pentru shcimbări, iar mai mulți furnizori de portofele fac upgrade pentru compatibilitate. Dezvoltatorii Core spun că lucrează activ cu aceste afaceri pentru a asigura o tranziție lină.

Furnizorii de portofele nu vor avea nevoie să facă trecerea până când SegWit nu se activează. Această situație a rezultat în ceea ce directorul platformei BitGo, Benedict Chan, numește o problemă de tipul oul-sau-găina.

Chan estimează că ar dura cinci săptămâni din timpul dezvoltatorilor pentru a face upgrade-ul.

”Nu este o perioadă extrem de lungă, dar nici foarte scurtă. Probabil că vom prioretiza acest lucru doar când vom afla că a fost anunțată data activării”

Dezvoltatorii Bitcoin Core sfătuiesc utilizatorii să aștepte câteva săptămâni după activare pentru a face upgrade.

Lombrozo spune că este un proces flexibil, din moment ce portofelel pot aștepta până când sunt pregătite să facă upgrade-ul. Dacă însă așteaptă prea mult nu vor putea să profite de pe urma creșterii spațiului pe block.

Argumente convingătoare?

Totuși sunt câțiva care cred că astfel de upgrade-uri nu merită ”politizarea” care acompaniază schimbările.

Jonathan Toomim, care conduce o operațiune de minare bitcoin și care a susținut blocurile mai mari încă de la convenția trecută a spus că nu este convins că schimbarea de performanță va fi suficientă să reînvie interesul utilizatorilor pentru bitocin.

Întrebat dacă s-ar putea răzgândi în legătură cu performanța SegWit, Toomim, organizator al proiectului Bitcoin Classic, spune că se îndoiește, indicând că aacum este mai entuziasmat de potențialul altor platforme ca ethereum și zcash.

Orice campanie care să câștige utilizatorii nu îi va schimba părerea.

”SegWit a fost costisitor pentru bitcoin în ceea ce privește restricționarea creșterii, timp pierdut pentru dezvoltatori și piață pierdută în favoarea altcoinurilor. Cred că vine cu prea puțină scalabilitate și prea târziu. ”

Dacă și alții au aceeași părere rămâne de văzut.

Sursa – CoinDesk