Dacă James Bond ar avea nevoie să folosească bitcoinul într-o misiune în junglă, probabil că nu ar putea să treacă pe la benzinărie să folosească WiFi-ul lor.

Pentru că nu ai întotdeauna la dispoziție conexiune la Internet, de încredere și privată, utilizatorii de criptomonedă trebuie să caute mereu metode alternative pentru a se conecta la rețea. Așadar, un startup din New York, GoTenna, fondat de frații brazilieni Daniela și Jorge Perdomo, a făcut un parteneriat cu Samourai Wallet pentru a lansa o aplicație pentru telefoanele Android, la vară. Aceasta le va permite utilizatorilor să trimită plăți bitcoin fără a avea o conexiune la Internet.

Anunțată luni, aplicația txTenna va permite utilizatorilor să își sincronizeze aplicația mobilă cu un dispozitiv goTenna care costă 179 de dolari bucata, apoi să își comute aplicația de portofel din setări pentru a tranzacționa offline și a trimite bitcoin.

„Trebuie să poți să trimiți bitcoini chiar și în zonele afectate de dezastre”, a spus inginerul GoTenna, Richard Meyers. Acesta a dat ca exemplu activitățile recente ale fraților Perdomo în Puerto Rico, unde serviciile GoTenna i-au ajutat pe oameni să se reconecteze după Uraganul Maria. „Atâta timp cât ai o metodă să îți încarci telefonul, poți să te pui pe picioare și să comunici.”

Semnalul trebuie să fie în jur de o milă distanță de alt dispozitiv GoTenna pentru a transmite mesajul prin rețeaua meșă, un sistem vechi de zece ani pentru folosirea Internetului fără a folosi WiFi sau linie fixă. Până acum, GoTenna a vândut mai mult de 100 000 de dispozitive care le permit utilizatorilor să apeleze la această rețea meșă.

Dacă utilizatorul de bitcoin offline este la distanță de o milă de alt dispozitiv activ, tranzacția trece prin meșă până când ajunge la un utilizator cu conexiune la Internet.

„Oferă o alternativă care este mai rezistentă la cenzură”, a spus Meyers. „O să ascundă cine ești și unde ești când faci aceste tranzacții. Așadar, acesta este un mare avantaj în termeni de anonimitate.”

Acest sistem folosește o frecvență radio gratuită, fără licență, și nu este primul parteneriat care explorează un astfel de potențial pentru rețelele cripto.

E nevoie de cât mai mulți

Dacă facem un pas înapoi, o gamă largă de proiecte de la războiul rece încoace au folosit aranjamente relativ ieftine și mobile de radio pentru a emite semnal dincolo de oceane și firewalls.

Anul trecut, renumitul criptograf Nick Szabo și inginerul blockchain Elaine Ou au publicat o propunere în care detaliau felul în care transmisiunile cu semnal radio slab ar putea să ajute să crească securitatea și să diversifice conexiunile în rețeaua bitcoin.

Apoi, în luna decembrie, după ce Comisia Federală de Comunicații din America a eliminat „neutralitatea Internetului”, fanii ethereum, blockchainul aflat pe locul doi ca popularitate, a început să aibă discuții la întâlnirile de tehnologie despre rețelele de tip meșă.

Când regulile pentru neutralitatea Internetului expiră luna viitoare, furnizorii de servicii de Internet nu vor mai avea interdicție să favorizeze sau să blocheze anumite siteuri și comunități. Este un moment oportun pentru niște funcționalități care să dea mai multă rezistență la cenzură.

Poate că cel mai important aspect al txTenna este că portofelul de criptomonedă va fi listat gratuit ca proiect open-source.

Unealta de comunicații open-source de la Samourai Wallet listată pe GitHub, i-a inspirat pe cei de la GoTenna să se îndrepte către startupul bitcoin. Teoretic, același cod txTenna ar putea să fie aplicat și la aplicațiile de portofel iOS.

„Ar putea categoric să funcționeze cu orice portofel software, iar dezvoltatorii Samourai Wallet nu îl scriu special pentru portofelul Samourai, oricum. O să fie ceva ce orice furnizor de portofele poate să folosească pentru a transmite tranzacții”, a explicat Mayers.