Votul din Grecia a demonstrat susținerea răspicată și clară a prim-ministrului grec Alexis Tripras, și sfidarea autorităților europene și a Fondului Monetar Internațional.
La referendumul de sâmbătă, o majoritate copleșitoare de peste 61% din greci a votat pentru respingerea propunerii de bailout de către creditorii țării.
Pool-urile de opinie de dinaintea referendumului arătau o diferență mică între da și nu, așadar majoritatea obținută de Tsipras vine ca o surpriză către mulți observatori. Autoritățile europene ar trebui să considere rezultatele referendumului ca pe o trezire la realitate – grecii i-au reînnoit mandatul lui Tsipras și a guvernului Syriza de a adopta o poziție fermă a negocierilor și a arătat fără nici un fel de ambiguitate că sunt pregătiți pentru un eventual Grexit – ieșirea forțată a Greciei din zona Euro și poate chiar din Uniunea Europeană – dacă negocierile eșuează în cele din urmă.
Grexitul ar putea să aibă consecințe catastrofale pentru Grecia. Și consecințele pentru Uniunea Europeană ar putea fi în egală măsură catastrofice, pentru că Grexitul ar putea să stabilească un precedent periculos. De fapt, așa cum arată rezultatele alegerilor reecnte, locale și naționale din Marea Britanie, Spania, Italia și alte țări, cetățenii europeni sunt din ce în ce mai nemulțumiți de Euro și de Uniunea Europeană. Așadar, Grexitul ar putea să pornească un efect de domino care ar putea să lovească foarte puternic în Uniunea Europeană și din care ar fi greu să se recupereze. Se așteaptă o reacție a autorităților uniunii care ar trebui să ia acest lucru în considerare la următoarele negocieri.
”Ați luat o decizie foarte curajoasă” a spus Tsipras într-o transmisiune televizată. ”Mandatul pe care mi l-ați dat nu este unul de ruptură față de Europa, ci unul care ne întărește poziția în negocierile pentru a căuta o soluție viabilă”. Prim-ministrul grec a declarat că vrea să păstreze Grecia în Uniunea Europeană și în Eurozone și a promis că va ajune la o înțelegere cu creditorii în două zile, afirmație care ar putea să fie însă mult prea optimistă.
Fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis, care a spus înainte de referendum că demisionează dacă grecii votează DA, și-a dat oricum decizia, făcând o mișcare neașteptată. Demisia lui Varoufakis ar trebui să fie interpretată ca o mișcare reconciliatore față de creditorii Greciei. De fapt, a jucat un rol agresiv în negocieri și chiar a acuzat creditorii Atenei de ”terorism” în ziua de dinaintea referendumului. Este ușor să citești demisia lui Varoufakis ca pe un teatru pus în scenă pentru a oferi o ieșire salvatoare Europei și pentru a deschide poarta către negocieri pe mai departe.
”Mi s-a pus în vedere că există o anumită preferință a unor participanți din partea Eurogroup și a partenerilor pentru absența mea de la întâlniri, idee pe care prim-ministrul a considerat-o ca fiind avantajoasă în atingerea unui consens” a spus Varoufakis într-o declarație către presă raportată de agenția Reuters.
Hugo Dixon, editorialist de la Reuters, notează că partenerii Eurozone și Fondul Monetar Internațional vor oferi cel mai probabil o înțelegere cu mult mai bună decât propunerea respinsă de votanții greci. Tsipras ”ar putea așadar să fie tentat să introducă o nouă monedă care fie va înlocui moneda euro fie va circula în paralel” a speculat Dixon. ”Acest lucru nu doar că îi va permite să redeschidă băncile, dar și să plătească salariile și pensiile. Noua monedă va avea imediat un discount mare față de eruo, poate chiar la jumătate din valoarea acestuia.”
În luna iunie, publicația Bloomberg Business raporta că ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble a declarat că Grecia ar putea avea nevoie de o monedă paralelă, dacă discuțiile cu creditorii eșuează, conform unor surse familiare cu părerile lui Schaeuble. Fostul ministru de finanțe Varoufakis a propus o monedă paralelă de tip IOU, numită FT-Coin (Moneda Taxei pe Viitor) similară cu criptomoneda în anumite aspecte. Varoufakis nu este impresionat de bitcoin ca monedă, dar a afost convins că tehnologia care îi stă la bază ar putea fi eficientă pentru economiile problematice.
”Grecia va adopta moneda bitcoin dacă Eurogroup nu ne oferă o înțelegere.” Circula o glumă de 1 aprilie postată de Varoufakis pe Twitter. Ar putea Grecia să adopte o monedă paralelă? Ideea pare desprinsă dintr-un roman science fiction, dar criza grecească ne-a surprins la fiecare pas până acum.