HODL – În lunea neagră din 1987 s-a prăbușit bursa americană. Sam Walton, cel mai bogat om din lume la vremea respectivă, a pierdut mai bine de jumătate de miliard de dolari în câteva ore. Întrebat ce părere are despre situație, Walton a răspuns: „Oricum e doar hârtie. În ceea ce mă privește, mă concentrez în totalitate pe companie. Să funcționeze bine și să aibă grijă de clienți.” Nu îi păsa de banii de hârtie. Îi păsa doar de lanțul său de hypermarketuri, Wal-Mart. În continuare era proprietar acolo.

Istoria strategiei HODL

În trecutul volatil al bitcoinului, HODL a fost strategia comună care îi lega pe investitori. Simboliza ideea că avem cu toții încredere în viitorul bitcoinului. Este o idee și amuzantă, și plină de tâlc.

Iată postarea originală a lui GameKyuubi pe forumul Bitcoin Talk, cu tot cu greșelile de scriere și cu înjurăturile originale.

„EU FAC HODLING

Am scris titlul de două ori pentru că știu că prima oară am greșit. Tot greșit scriu. Gagică-mea a ieșit la un bar de lezbiene, bitcoinul se prăbușește. De ce încă păstrez? O să spun de ce. Pentru că sunt un trader prost și ȘTIU CĂ SUNT UN TRADER PROST. Traderii buni știu să observe maximele și minimele țac-pac țaca-paca uite-așa fac câte un milion de dolari fără probleme. În aceeași măsură, mâinile slabe zic O, NU! SCADE, TREBUIE SĂ VÂND hehehe și după zic VAI DE CURU MEU când traderii DEȘTEPȚI care știu ce fac cumpără poziții de intrare. Dar știi ce? Eu nu fac parte din acel grup. Când traderii cumpără pozițiile, eu deja sunt parte pe piață, deci ghici pe cine prostiți, traderi de zi? Nu pe mine. Unii zic „Vai, trebuia să vinzi”. Hai nu mă-nnebuni! Trebuia să vând. Da, trebuia să vând cu câteva momente înainte de fiecare lichidare și să cumpăr imediat înainte de fiecare cumpărare, dar știi ceva? Nu toată lumea e așa deșteaptă ca tine. Vinzi pe piața urșilor doar dacă ești un trader de zi bun sau un începător cu fum de iluzii în cap. Oamenii care sunt între, păstrează. Într-un joc din ăsta la limită, traderii cu expedriență îți iau banii doar dacă vinzi.

Și am băut niște whiskey. De fapt pe sticlă scrie whisky. N-ai decât să mă dai în judecată, dar numai dacă pot să plătesc cu BTC. ”

Nu vorbim aici de bitcoin contra bitcoin cash sau despre 1000 de alte criptomonede. Înainte vorbeam despre bitcoin împotriva sistemului, și toți ne agățam de ideea asta.

A durat doar 11 minute ca această postare să devină virală. Comunitatea a preluat-o și și-a făcut-o drapel. Ne dăm cu toții cu același rollercoaster. GameKyuubi, din adâncimile frustrării lui, a articulat (oarecum) elegant și cum se simte să navighezi pe piața bitcoin și care e cea mai bună strategie pentru o astfel de monedă volatilă când ești începător.

Cumpără și ține.

Traderii buni

GameKyuubi a greșit cu un lucru – nu există traderi buni.

Mulți dintre noi credem că suntem traderi buni. Dar nu suntem. Desigur, unele dintre cele mai gălăgioase voci de pe Reddit și Telegram ne amintesc mereu cât de bine intuiesc ritmurile pieței. Dacă nu socotim și momentele alea când nu intuiesc deloc bine.

O lucrare publicată în octombrie anul trecut de Școala de Afaceri Haas a universității americane Berkley, intitulată „Traderii învață rațional să tranzacționeze?”, folosea datele pe 15 ani de la bursă ca să concluzioneze că toți traderii de zi sunt iraționali. Majoritatea traderilor chiar pierd bani și chiar când au succes „în mod irațional și disproporțional, pun succesul lor pe seama abilităților, în loc să îl pună în seama norocului.”

Ideea descrie la fix traderul de pe piața cripto. Orice postare pe care o vezi și care face glume despre strategia HODL este probabil scrisă de cineva care se crede foarte deștept pentru că a făcut bani din trading anul trecut.

Desigur, succesul se datorează abilităților lor unice de trading, nu faptului că întreaga piață a decolat ca o rachetă.

Strategia HODL funcționează

Totuși, empiric vorbind, chiar și când vine vorba de active volatile ca bitcoinul, atenta alegere și păstrarea pozițiilor pe termen lung s-a dovedit că oferă cele mai bune profituri.

Warren Buffet, cel mai de succes investitor modern, a spus adesea că investește doar în ceea ce cunoaște. Preferă să păstreze activele…definitiv. Cu acest model, compania sa, Berkshire Hathaway, a avut în medie profituri de 19% din 1965 și până acum. Asta înseamnă că a crescut de 10 000 de ori.

Modelele teoretice presupun că participanții știu când piața le este potrivnică și că asta le aduce profituri. În practică, mișcările pieței nu pot să fie prea bine preconizate. Chiar și când unii oameni ca Bernie Madoff încearcă să ne facă să credem că s-au prins cum stau lucrurile, nu e chiar așa.

Investițiile pe termen lung în active de calitate rămân singura strategie de investiții pe care te poți baza.

În termeni mai simpli, strategia HODL funcționează.

Mai multe posibilități

Pentru cei care nu sunt interesați să se limiteze la HODL, mai există două idei noi și utile despre care se discută pe piață și care chiar fac criptomonedele să avanseze – BUIDL și SPEDN.

BUIDL e un termen folosit ca să ne amintească, în cuvintele manifestului CypherPUnk, că „Cypherpunks sunt cei care scriu codul”.

Pentru ca blockchainul să fie într-adevăr util și valoros, trebuie să construim pe el. Dacă stăm să ne uităm cum crește și scade prețul, ca traderi sau HODLeri, nu facem ca bitcoinul să meargă mai bine.

Trebuie să creăm aplicațiile acelea care tot promit să schimbe lumea. Până în acest moment, comunitatea blockchain a cam ieșit pe minus, în afara zonelor de plăți. Avem însă câteva câștiguri nete.

Au apărut tot felul de platforme de votare pe blockchain care în etapa asta funcționează. Tehnologia blockchain oferă transparență și imuabilitate, exact ce are nevoie un sistem de vot de încredere. Votarea pe blockchain este o aplicație simplă, dar poate să aducă securitatea și transparența de care avem nevoie în sistemul electoral.

SPEDN este ideea că, pentru ca bitcoinul să fie cu adevărat util, trebuie să funcționeze ca monedă de plată. Avem nevoie să cumpărăm lucruri în lumea reală cu criptomonedele. Marfă de toate felurile. Nu are importanță dacă facem asta prin soluții secundare ca lightning sau prin bifurcații ca bitcoin cash. Avem nevoie de mai multe metode de folosire a criptomonedelor în tranzacțiile de zi cu zi.

Pe piață e nevoie de mai mulți comercianți care să accepte criptomonedă. Opțiunile de cumpărături cu bitcoinul sunt foarte limitate, iar acest lucru o să limiteze în cele din urmă valoarea bitcoinului.

În ceea ce mă privește, o să fac HODL până când o să pot să cumpăr lucruri care chiar îmi sunt utile și să trec la SPEDN.

HODL în continuare

Anul acesta am avut parte de presiune intensă din partea autorităților. Trebuie însă să încheiem discuția cum că strategia de HODL e proastă. Cei care sunt împotriva mentalității HODL trebuie să le dea HODLerilor altceva de făcut cu bitcoinii.

Tradingul nu este o soluție la nesfârșit. Avem nevoie de metode noi de a folosi criptomoneda. Ne trebuie comercianți care să accepte bitcoinul și ne trebuie oameni care să construiască pe platforme blockchain aplicații cu adevărat utile.