Mereu s-a presupus că un număr mare de ICO-uri o să eșueze, fie în stadiul de strângere de fonduri sau când le vine rândul să ofere produsul final. Este greu să facem o evaluare exactă. Multe ICO-uri dubioase nu fac evidentele scheme de fugă de pe piață. Vorba lui Moromete – de ce să fugă când pot foarte bine să meargă? După un studiu complet al finanțărilor de anul trecut, cei de la News.Bitcoin.com au tras concluzia că 46% din ICO-uri care au eșuat au strâns mai bine de 104 milioane de dolari.
ICO-urile sunt chiar mai riscante decât se crede
Cu destul timp, totul se ofliește,de la cea mai robustă instituție la cele mai populare proiecte finanțate. Nimeni nu se aștepta ca toate ICO-urile din 2017 să își facă treaba. Ritmul în care s-au ofilit însă a fost surprinzător. TokenData, unul dintre cele mai comprehensive site-uri care urmărește ICO-urile, listează 902 proiecte scoase la mezat anul trecut. Dintre ele, 142 au eșuat în stadiul de finanțare și 276 au dispărut între timp, fie din cauză că au furat banii și au dispărut sau pentru că au căzut lent în obscuritate. Asta înseamnă că avem 46% din ICO-uri care au eșuat deja.
Numărul ICO-urilor care încă mai sunt active este chiar mai mic. Încă 113 ICO-uri pot să fie clasate ca „semi-eșuate”, fie pentru că echipele lor nu mai comunică pe canalele de socializare sau pentru că au strâns o comunitate prea mică și prea neinteresată de proiect ca să mai aibă succes. Asta înseamnă că 59% din ICO-urile finanțate anul trecut sunt ori eșecuri confirmate ori eșecuri viitoare.
Un cimitir digital al promisiunilor încălcate
Dacă ne uităm peste cele 900 de ICO-uri, o să avem o imagine deprimantă. Conturi de Twitter abandonate, grupuri de Telegram goale, site-uri care nu mai sunt găzduite și comunități de care nu se mai ocupă nimeni. Un cimitir digital, plin de buruieni metaforice caracterizează recolta din 2017. Multe au strâns zero bani. Alții au strâns câteva mii de dolari și câteva au strâns peste 10 milioane. În fiecare caz însă rezultatul a fost același. Fără jucători valoroși, fără lansări alfa și fără contribuții la rețelele descentralizate care să schimbe lumea.
Multe dintre ICO-urile decedate erau de la început duse de râpă. Nu o să surpindă pe nimeni să afle că fise la Clitcoin, Neverdie și Zero Traffic nu au ajuns nicăieri. Unele au intrat în picaj încă de când strângeau bani, altele speră că lumea a și uitat de eșecurile trecute și se pregătesc să se relanseze. Platforma de transport marfă Doft este unul dintre exemple.
Dacă ne uităm la țările de origine pentru ICO-urile care nu au avut nici un rezultat o să vedem că Africa este cap de afiș. În orice caz, toate țările importante și continentele au un loc pe lista rușinoasă.
O lecție învățată
Multe dintre cele 531 de ICO-uri care au eșuat sau care eșuează chiar acum erau dubioase încă din start. În cele mai multe cazuri, investitorii au observat primele semne și s-au ferit. Nu toți au scăpat însă fără să fie afectați. Aceste proiecte tot au strâns împreună 233 de milioane de dolari. Mania ICO-urilor nu pare să se termine, și totuși nu ne așteptăm ca finanțările de anul acesta să aibă mai mult succes. Grație profiturilor scăzute, competiției mai mari și ICO-urilor oportuniste, investițiile în 2018 sunt mai riscante ca niciodată.