Imobiliare pe bitcoin – S-au făcut valuri pe tema imobiliarelor pe bitcoin. Deși bitcoinul a crescut considerabil în valoare, nu este deloc ușor să îți cumperi un apartament cu bitcoin.
Bitcoinul, dificil de folosit pe piața imobiliară
În ultima vreme, s-a vorbit mult despre intrarea criptomonedelor pe piața imobiliarelor. Mai multe agenții au introdus plata cu bitcoin pentru case, apartamente și terenuri, în Anglia, SUA, Dubai și, mai nou și în România. La început de an, Sotheby’s International Realty a vândut o proprietate de lux în Austin, Texasx pentru bitcoin, iar în Miami un apartament de 950 de metri pătrați se vinde cu 60 de bitcoini. Pe piață au apărut și proprietăți pentru cumpărători mai excentrici. Bitcoinerii pot să cumpere acum o închisoare abandonată pentru 88 de bitcoini. Să faci însă tranzacții imobiliare pe bitcoin este însă mai dificil decât pare la prima vedere.
Mai nou însă, conform publicației Mansion Global, mulți agenți imobiliari și avocați au spus că vânzarea apartamentelor pe criptomonedă este destul de problematică.
De exemplu, cele mai multe cumpărături imobiliare pe bitcoin sunt tratate ca tranzacții în bani, iar utilizatorii folosescs de obicei tranzacții între portofele sau facilități de plată ca Bitpay. Din cauza tipului tranzacției, ambele părți vor avea nevoie de un avocat care să încheie tranzacția și cel mai probabil că acesta nu va accepta decât bani fiat. Pe lângă faptul că un avocat trebuie să fie martor la tranzacție, cele două părți trebuie să folosească un garant și o companie de asigurări.
Mai mult, unele dintre tranzacții…s-au făcut, dar au fost anulate din cauza fluctuațiilor de preț.
Agentul imobiliar Carina Isentaeva de la agenția Redfin din San Francisco a explicat că nu toate înțelegerile se încheie cu o vânzare. Isentaeva s-a ocupat de o vânzare imobiliară în Sillicon Valley care a fost anulată pentru că în cele din urmă cumpărătorul nu a reușit să schimbe bitcoinii până la final de zi. Mai rămâne și problema taxelor, diferită pentru fiecare țară. În SUA de exemplu trebuie să plătești 20% și peste pentru câștigurile din speculă atunci când moneda se apreciază.
Și cumpărătorii au avut probleme, când vânzătorii s-au hotărât că nu mai vor să accepte bitcoin pentru proprietăți.
Unii bitcoineri aleg să facă împrumuturi colateralizate
Startupurile care oferă împrumuturi pentru colateralele cripto au devenit un model de afaceri popular.
Cei care au destui bitcoini să cumpere o casă trebuie să găsească un serviciu de brokeraj sau un procesor comercial care să le convertească criptomonedele înapoi în rezerve fiat. Altă opțiune pentru cei care cumpără criptomonede este să depună bitcoini pentru un împrumut colateralizat. Nu există însă prea multe companii sau instituții financiare care să ofere acest tip de serviciu. Pe piață există o mână de companii care oferă împrumuturi colateralizate cu criptomonedă, iar pe piața românească acestea lipsesc cu desăvârșire.