Autoritățile guvernamentale din India discută posibiltiatea de a impune un impozit de 18% asupra veniturilor provenite din tranzacționarea de criptomonede, similar cu cele provenite din software, conform unor surse ce au dorit să își păstreze anonimatul.
India nu a luat o poziție oficială în ce privește criptomonedele, singurele declarații publicate de autorități fiind avertismele cu privire la riscurile generate de investițiile de acest tip. Banca Națională din India a dorit să interzică în luna aprilie împrumuturile acordate companiilor al căror obiect de activitate este tranzacția cu criptomonede precum excahnge-urile, însă acestea au inițiat procese împotriva deciziei și au câștigat.
Decizia cu privire la criptomonede va depinde în mare parte de componența comisiei care va analiza propunerea – de exemplu, Departamentul Activităților Economice din cadrul guvernului dorește să reglementeze această industrie, în timp ce agențiile investigative doresc interzicerea acestora din cauza riscurilor cu privire la utilizarea în activități ilegale.
Departamentul de Taxe și Impozite a emis deja notificări pentru firmele care tranzacționează criptomonede în încercarea de a încasa impozite, deoarece întârzierilor vor îngreuna foarte mult procesul de recuperare a datoriilor către stat.
În conformitate cu sursele citate de Bloomberg, propunerea ce urmează a fi supusă analizei include posibilitatea de aplicare a imozitului de 18% retraoctiv, începând cu 1 iulie 2017, iar prețul criptomonedelor poate fi stabilită în funcție de valoarea tranzacție de la momentul la care a avut loc.
Exchange-urile din India au raportat o cifra de afaceri de aproximativ 30 milioane de dolari în 2018, ceea ce ar însemna impozite de 5.5 milioane de dolari dacă propunerea de impozitare cu 18% este aprobată.
În opinia majorității specialiștilor în legislație din India, impozitarea criptomonedelor ca bunuri și a serviciilor asociate conform propunerii ar fi cea mai simplă soluție – dacă autoritățile ar lua decizia de a interzice criptomonedele, singurele rezultate ar fi pierderea unor sume importante ce pot intra în buget și dezvoltarea unei ”piețe negre” greu de controlat. Considerarea monedelor digitale ca valută ar presupune schimbarea completă a legislației financiare, un proces care este foarte dificil pentur orice sistem legal.