Cu toate că aparent piața cripto a intrat într-o perioadă de declin, investițiile instituționale sunt în creștere și au injectat peste un miliard de dolari în finanțare în mai puțin de o jumătate de an.
Blockchain și criptomonedele au devenit puntele majore de interes pentru fondurile de investiții în ultimul an – TechCrunch a raportat că în primele 5 luni ale lui 2018, valoarea totală a investițiilor au depășit suma înregistrată pe tot parcursul lui 2017, ajungând la 1.3 miliarde de dolari fără a include ICO-urile. În acest ritm, fondurile de investiții vor aduce peste 2.8 miliarde pe piața cripto până la sfârșitul anului.
Piața cripto in continua dezvoltare
Majoritatea acestor bani au fost atribuiti câtorva start-up-uri precum Xpring, Circle și moneda stabilă Basis.
Xpring este un proiect Ripple care are ca scop sprijinirea start-up-urilor prin consultanță, finanțare și alte resurse, urmărind extinderea adopției pentru XRP și XRP Ledger, precum și utilizarea acestora în diferite aplicații.
Circle a obținut o finanțare suplimentară de 110 milioane de dolari (majoritatea proveniție de la producătorul de hardware Bitmain) pe care o va folosi pentru crearea unei noi monede stabile bazată pe USD, similară cu Tether. Valoarea companiei Circle, în care a investit și Goldman Sachs, a ajuns la 3 miliarde de dolari.
Un alt start-up, Basis, a reușit să acumuleze 133 milioane de dolari în aprilie de la fonduri de investiții precum Google Ventures, Andreessen Horowitz și SkyCapital pentru crearea unei alte monede stabile.
O explicație a interesului pentru acest tip de monedă este că în prezent, piața cripto dispune de lichiditate relativ redusă. Investitorii instituționali care pot gestiona sume mari de bani au nevoie de mai multă lichiditate. Fondurile de investiții conștientizează acest lucru, astfel încât au manifestat un interes sporit pentru sprijinirea acestor proiecte de monede stabile.
Un alt proiect ce a beneficiat de sprijinul firmei de investiții Andreessen Horowitz a fost start-up-ul Compound, la care s-a alăturat și Coinbase prin subsidiara Coinbase Ventures. Proiectul presupune crearea unui sistem în care utilizatorii pot împrumuta criptomonede pentru a realiza profit.
După cum am menționat, acestea sunt doar proiectele ce au obținut finanțare din partea jucatorilor instituționali. Industria ICO-urilor a obținut o finanțare suplimentară de 6.6 miliarde de dolari în primul trimestru al lui 2018, o creștere cu 50% față de ultimul trimestru al lui 2017. Majoritatea acestor bani provin de la persoane fizice și mici investitori, deoarece este dificil în prezent pentru instituții să investească în noile tokenuri.
Multe dintre aceste proiecte sunt încă la început și va dura ceva timp până când își vor lansa produsele pe piața cripto, însă în timp acestea vor aduce din ce în ce mai mulți oameni în lumea cripto. Cu toată viteza cu care se dezvoltă tehnologia blockchain, este absurd să ne așteptăm la rezultate instantanee.
Așadar, fluctuațiile de pe piață reprezintă un fenomen natural, însă bazele puse de criptomonede există deja, tot ce rămâne de făcut este să construim mai departe.