Guvernul sud-corean a lansat oficial două seturi de îndrumar legislativ pe care le-a promis mai demult, în care specifică măsuri legislative aplicate criptomonedei. Pe lângă faptul că se va implementa un sistem de nume reale care să încheie cu tranzacțiile anonime, guvernul a publicat și îndrumarul împotriva spălării de bani pentru băncile care oferă servicii schimburilor.

Implementarea măsurilor pe piața cripto

Anunțul a fost făcut de vice-președintele comisiei de servicii financiare (CSF), Kim Yong-bum. Acest îndrumar legislativ explică în detaliu măsurile speciale pentru eliminarea speculei de monedă virtuală, care a fost anunțat pentru prima oară în 28 decembrie. Pe lângă asta, guvernul a anunțat marți și politicile împotriva spălării de bani, pregătite de Unitatea de Informații Financiare (UIF), o divizie a CSF, pentru toate băncile care lucrează cu conturi cripto.

Trecerea la un sistem de înregistrare cu numele real

O mare parte din măsurile speciale luate de guvern este sistemul mandatar de autentificare cu numele real. Acest sistem va înlocui practicile de acum ale băncilor pentru emiterea de conturi virtuale. Conturile virtuale sunt emise de bănci pentru clienții schimburilor cripto, care le folosesc să depoziteze și să retragă bani.

Pe 30 ianuarie va intra în vigoare noul sistem de autentificare. Conturile virutale vor fi convertite la această dată în unele cu nume real. Șase bănci importante, printre care Shinhan Bank, Nonghyup Bank, Kookmin Bank, Hana Bank și Gwangju Bank vor implementa sistemul.

Conform noului îndrumar legislativ, clienții au nevoie să deschidă un cont la bancă pentru a oferi servicii de conturi virtuale la schimburile folosite. „Membrii noi trebuie să fie adăugați abia după o procedură strictă de identificare” a spus Kim.

Conform documentului:

„Utilizatorii care nu au un cont la aceeași bancă ca și banca virtuală nu vor putea să facă depuneri noi, dar pot să retragă în continuare banii. Străinii și minorii conform legii civile u pot să folosească depozite cu nume real confirmat ca să depună sau să retragă fonduri.”

Rapoarte legate de tranzacții care ridică suspiciuni

La început de lună, autoritățile au făcut inspecții la locație, la șase bănci mari pentru a se asigura că acestea își îndeplinesc obligațiile legale. UIF a lansat mai târziu un îndrumar împotriva spălării de bani, pe care l-a publicat marți.

Schimburile de criptomonedă separă de obicei fondurile proprii de cele ale clienților. Totuși, inspecția guvernamentală a scos la iveală că „unele schimburi colectau fondurile utilizatorilor în conturile generale ale companieii deschise la bancă”.

În unele cazuri, fondurile clienților erau transferate către conturile bancare ale reprezentanților schimbului. Unul dintre acestea „colecta fonduri de la utilizatori prin patru conturi bancare” în contul companiei și „cheltuise 58,6 miliarde de woni”, scrie presa locală. Autoritățile financiare au notat că acest lucru poate să ducă la fraudă și delapidare.

Băncile sunt acum obligate să „monitorizeze schimburile cărora le oferă servicii pentru tranzacții neobișnuite conform îndrumarului. Dacă se suspectează spălarea de bani trebuie să confirme scopul tranzacției și sursa fondurilor”. Comunicatele adaugă și că:

„Dacă tranzacțiile depășesc 10 milione de woni coreeni pe zi, mai mult de 20 de milioane în șapte zile sau au loc tranzacții frecvente într-o perioadă scurtă de timp, băncile trebuie să anunțe UIF, agenția care monitorizează spălarea de bani. Dacă schimbul are risc ridicat pentru spălare de bani sau are nevoie de clarificări, banca poate să întrerupă tranzacția.”

bitcoin-invest