Mulți dintre cei interesați în criptomonede au prins epoca investițiilor dot.com și a internetului atunci când era la început. De altfel, mulți dintre criticii pieței cripto utilizează ”bula dot-com”, eveniment ce a avut loc în perioada 1995-2001, ca termen de comparație pentru Bitcoin și restul monedelor digitale, susținând că vor avea parte de o soartă similară – o prăbușire semnificativă a piețelor. Toți cei care au menționat ideea de investiței în cripto a auzit la un moment dat argumentul ”e doar o bulă, se va sparge în curând”. Dar este un lucru rău dacă privim situația în detaliu?
Când lumea a trecut pragul Erei Informației, nimeni nu s-a așteptat la schimbările majore ce vor avea loc. Investitorii s-au repezit să arunce bani în orice și oricine care sugera că dorește să deschidă o afacere online. În mod similar, investițiile în cripto de miliarde de dolari sunt investite în ICO-uri – în prima jumătate a lui 2018, peste 10 miliarde de dolari au finanțat acest tip de proiecte, iar entuziasmul nu pare să scadă în ciuda incertitudinilor cu privire la reglementări.
Yoni Assia, CEO-ul companiei eToro, a declarat pentru Business Insider:
”Avem un concept ce nu a existat până acum, nici măcar în era bulei dot-com: dacă ai o idee interesantă și o prezinți într-un whitepaper, ai dintr-o dată 100.000 de milionari care o citesc și spun ”hmm, asta chiar nu e o idee rea”. Dacă 1000 de oameni contribuie cu câte 10.000$ – care nu reprezintă cine știe ce pentru milionarii respectivi – tocmai ai obținut o finanțare de 10 milioane de doalri pentru ICO-ul tău. Nu am mai avut niciodată această oportunitate la această scară”.
Investițiile în cripto vin si cu riscurile aferente – industria de ICO-uri este plină de idei, whitepaper-uri și promisiuni de a pune în practică concepte noi și revoluționare. Realitatea este însă că marea majoritate a proiectelor de tip ICO vor rămâne în stadiul de start-up – dar pentru cei cu experiență în investiții consideră că asta e normal.
”95% dintre proiecte nu vor avea rezultate deoarece asta se întâmplă când vine vorba de start-up-uri”, avertizează Assia.
Co-fondatorul Ethereum, Joseph Lubin, este de aceeași părere – la conferința MoneyConf din Dublin, a subliniat:
”Dacă ne uităm la dezvoltarea și decăderea dot-com, s-au confruntat cu exact aceleași probleme. Foarte mulți bani investiți, foarte mulți bani pierduți, foarte multe proiecte eșuate”.
Până la urmă, în ce a constat ”spargerea bulei” dot-com? Ideea de afaceri online nu a dispărut, a avut loc doar o selecție naturală a proiectelor, astfel încât au supraviețuit doar acelea care au fost concepute bine. Companiile precum Amazon, Google, Apple și altele similare au supraviețuit și ne-au modificat felul în care ne trăim viața în prezent.
”Investițiile în cripto acum sunt similare cu investițiile în Internet acum 10 ani. Tesla a avut un profit de 2000%, Facebook 1000%, Google 1000%. Se întamplă același lucru și acum, dar suntem la începutul etapei”, susține Assia.
Până la urmă, bula dot-com reprezintă un avertisment pentru investitori în sensul că trebuie să aleagă cu grijă proiectele în care se implică, astfel încât să le selecteze pe cele care vor supraviețui pe termen lung. De data aceasta, atât investitorii cât și dezvoltatorii au la dispoziție tehnologii mai noi și mai rapide, plus experiența anterioară.
Dacă îl ascultăm pe Tim Draper, criptomonedele vor avea un impact major asupra tuturor:
”Fenomenul cripto este mai mare decât internetul, mai mare decât Epoca de Fier, mai mare decât Renașterea sau Revoluția Industrială. […] Criptomondele vor afecta întreaga lume și o vor face mult mai repede și mai vizibil decât ne putem imagina”.