Lumea cripto se confruntă cu multe dificultăți, iar una dintre piedicile majore în dezvoltarea sa este atitudinea sistemului bancar față de această industrie – majoritatea băncilor sunt entuziaste să exploreze potențialul tehnologiei blockchain, dar foarte puține sunt dispuse să susțină afacerile bazate pe Bitcoin.

O excepție de la această atitudine este Metropolitan Commercial Bank, care a decis să trateze afacerile cripto ca pe niște pionieri.

”Suntem foarte interesați să creștem pe această direcție deoarece ne-am convins că este o industrie serioasă. Sunt foarte mulți oameni inteligenți implicați iar ideile pe care aceștia le pun în practică au potențialul de schimba modul în care se fac afaceri”, a declarat directorul tehnologic al băncii, Nick Rosenberg.

Așadar, Metropolitan Bank este dispusă să sprijine deschiderea de conturi pentru acest tip de clienți – de la exchange-uri, la fonduri de investiții sau persoane fizice care sunt inplicate pe piața cripto, iar decizia a avut efecte pozitive asupra cifrei de afaceri. În primul trimestru al lui 2018, veniturile provenite din managementul de bani și comisionele plătite de clienții cripto au totalizat 3.4 milioane de dolari, ceea ce a dus la o creștere totală de 300% față de anul trecut în aceeași perioadă.

Pentru o bancă comunitară cu o cifră de afaceri de doar 1.9 miliarde, este o cifră astronomică – prin comparație, media de creștere a veniturilor celorlalte bănci și instituții financiare a fost de 7.9%.

Cu toate că cererea de servicii bancare pentru afacerile cripto este în creștere și se dovedește foarte lucrativă, băncile prietenoase precum Metropolitan sunt foarte puține.

”Este extrem de dificil. Până și industria de cannabis legal obține servicii bancare mai ușor decât industria criptomonedelor”, declară Joe Ciccolo, președintele companiei BitAML, specializată pe consultanță legală.

Unul dintre motivele din spatele acestor dificultăți este reprezentant de riscurile asociate respectării legilor împotriva spălării banilor – acestea prevăd reguli clare de identificare a clienților și de urmărire a fluxului banilor. Asta se poate dovedi dificil în contextul în care natura criptomondelor include aspecte cu privire la secretizarea identității.

De asemenea, autoritățile de control financiar au o rată de schimbare a angajaților mare, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când este adus un nou ofițer, acesta are posibilitatea de a schimba poziția autorității față de clienții bancari cu risc mare precum companiile cripto, după cum afirmă Ciccolo.

”Autoritățile în general înțeleg faptul că monedele digitale nu înseamnă neapărat afaceri ilicite, că au valoare și un scop legitim. Este necesar să petrecem timp explicând detaliile, pentru a înțelege care sunt aspectele îngrijorătoare și pentru a adopta măsurile care vor asigura că suntem în control și vom împiedica apariția riscurilor majore”, a afirmat Roseberg.

Pe lângă beneficiile financiare pe care băncile precum Metropolitan Bank le-a dobândit din colaborarea cu industria cripto, mai există și faptul că au oportunitatea de a studia îndeaproape modul în care tehnologia blockchain și criptomonedele schimbă modul în care fac afacerile.

”Există un dublu beneficiu pentru băncile dispuse să își asume riscul de a lucra cu afacerile cripto. Pe lângă faptul că acoperă o nișă ce le permite să crească baza de clineți și cota de piață, le oferă oportunitatea de a studia o tehnologie care are impact asupra finanțelor tradiționale”, confirmă Ciccolo.

”Ne caracterizăm drept o bancă antreprenorială. Dorim să lucrăm cu actorii din acest nou spațiu, nu să ne contrazicem cu ei”, concluzionează directorul de dezvoltare al Metropolitan Commercial Bank.